Ο Τίτσνερ, η «μέταλ» και οι «Μαύροι Πάνθηρες»

Από διαφημιστικούς κώδικες μέχρι θρησκευτικά κείμενα, πολιτικά τσιτάτα, στίχους τραγουδιών συγκροτημάτων χέβι μέταλ έως και συνθήματα από τους αντιρατσιστές Μαύρους Πάνθηρες της δεκαετίας του '60, χρησιμοποιεί ο Βρετανός εικαστικός Μαρκ Τίτσνερ, για να προκαλέσει τη συμμετοχή του κοινού στο έργο του, το οποίο εκθέτει εκτός από μουσεία και γκαλερί, στον υπόγειο του Λονδίνου, σε στάσεις λεωφορείων, σε πολλούς άλλους δημόσιους χώρους αλλά και έξω από τηλεοπτικά κανάλια.

Ο 39χρονος Μαρκ Τίτσνερ

μίλησε για το έργο του, προσκεκλημένος από το Βρετανικό Συμβούλιο, απόψε, λίγο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης «Made in Britain», στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Εκπρόσωπος και αυτός της περίφημης γενιάς των «Νέων Βρετανών Καλλιτεχνών», ο Τίτσνερ ήταν υποψήφιος το 2006 για το βραβείο Τέρνερ. Ο εικαστικός χρησιμοποιεί μια μεγάλη γκάμα από μέσα- εγκαταστάσεις, βίντεο, φωτεινά κουτιά, τεράστια πανό, για να εκφράσει τους πολιτικούς και τους κοινωνικούς κραδασμούς της εποχής του και της χώρας του.

Η χρήση των κειμένων δεσπόζει στο έργο του, προκειμένου, όπως εξηγεί, να ζωντανέψουν ιδέες και να επικοινωνήσουν με το κοινό. Όπως το μεγάλων διαστάσεων έργο του «Θέλουμε» ( We Want), ένας δεκάλογος αιτημάτων -πολλά από τους Μαύρους Πάνθηρες - , με κυρίαρχα την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη.

«Υποθέτω -εξήγησε- ότι θα ήθελα κι εγώ, όταν ο κόσμος διαβάζει απλά και σαφή κείμενα στην καθημερινή του ζωή, στους δημόσιους χώρους, να απορροφά την πληροφορία, να ενεργοποιείται για το τι συμβαίνει και να συνειδητοποιεί ότι οι άλλοι τον χειραγωγούν».

Στην έκθεση «Made in Britain», τμήμα της μεγάλης συλλογής σύγχρονης βρετανικής τέχνης του Βρετανικού Συμβουλίου, εκπροσωπούνται 30 καλλιτέχνες με 15O έργα.

Keywords
Τυχαία Θέματα