Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη της συμφωνίας για την Κύπρο, αλλά και οι ανησυχίες που προκαλεί σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και επενδυτές είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Επίσης, οι πολιτικές διεργασίες στη Ιταλία με τον ηγέτη της κεντροαριστεράς Μπερσάνι να ξεκινά σήμερα τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα, η επίσκεψη Κέρι στο Αφγανιστάν και ο 17χρονος που πούλησε την εταιρεία του στη Yahoo
για 30εκ δολάρια είναι μερικά από τα θέματα των ξένων εφημερίδων.


Για την Κύπρο

Οι τράπεζες της Κύπρου θα παραμείνουν κλειστές για ακόμα τέσσερις ημέρες, αναφέρουν στο βασικό θέμα τους οι Financial Times. "Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως το νησί ήταν μια ανάσα από την κατάρρευση". Παράλληλα, η βρετανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πως το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου αφήνει τους επενδυτές αμήχανους. Εκτιμούν πως ο έλεγχος κεφαλαίων "μολύνει" πλέον τα τραπεζικά συστήματα.

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal σημειώνει: "Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου δημιουργεί νέες εντάσεις στις σχέσεις εντός Ε.Ε". Η συμφωνία της Κύπρου μπορεί να διασώζει το ευρώ αλλά σπέρνει την καχυποψία ανάμεσα στους κατέχοντες και τους μη έχοντες της ηπείρου. Ανώτατοι αξιωματούχοι με συμμετοχή στις συζητήσεις για τη διάσωση της Κύπρου μέσω του πακέτου ύψους 10 δισ ευρώ περιέγραψαν μια εβδομάδα χαοτικών διαπραγματεύσεων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλούσαν την κατάσταση τρομακτική σε σχέση με τη συμπεριφορά των Κυπρίων, ενώ Κύπριοι αξιωματούχοι περιέγραφαν τους ομολόγους τους Ευρωπαίους ως απαιτητικούς και άκαμπτους. Την ίδια ώρα, ο βρετανικός Guardian σημειώνει πως "Το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου τρομοκρατεί τις αγορές". Στο "κόκκινο" οι δείκτες των αγορών μετά τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup ότι το μοντέλο Κύπρου ενδέχεται να εφαρμοστεί και σε μελλοντικές διασώσεις.

"Αυστηρότεροι κανόνες, αλλά σημάδια αταξίας για τη συμφωνία της Κύπρου" αναφέρουν οι New York Times. Μπορεί το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο να αποτελεί μια κατ' εξοχήν νίκη της Γερμανίας και των συνοδοιπόρων της στη σκληρή γραμμή που εν πολλοίς λέει πως δεν θα υπάρξουν διασώσεις χωρίς τιμωρία για εκείνους που στο παρελθόν εν γνώσει τους υπήρξαν κακοί διαχειριστές της οικονομίας... με αποτέλεσμα τώρα να έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη υποστήριξη του ευρώ και το μήνυμα πως θα πρέπει να υπάρξει από εδώ και πέρα σύνεση από όλους. Ωστόσο, αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου - με τον χαοτικό τρόπο με το οποίο επετεύχθη- έστειλε ένα μήνυμα πως από εδώ και πέρα οι διασώσεις ίσως ακολουθήσουν το μοντέλο της. Αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις για τους επενδυτές αλλά και τους καταθέτες. Αυτό θα έχει σίγουρα επιπτώσεις για την ασφάλεια της Ευρωζώνης, στο σύνολο της.

Από την πλευρά της, η ισπανική El Pais εκτιμά επίσης πως οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup χτυπούν το καμπανάκι και για άλλα σχέδια διάσωσης εντός Ευρωζώνης. Και στο βασικό της άρθρο "Ανακούφιση για το ευρώ" αυτό ακριβώς επισημαίνει. Πάντως, παρ' όλα αυτά η ισπανική εφημερίδα κρατά τη "γραμμή Βερολίνου" σημειώνοντας πως εκείνοι που μιλούν για υπερβολικό κόστος υπέρ της διάσωσης της Κύπρου ξεχνούν πως πρόκειται για μια κρίση με Κυπριακή ταυτότητα, αγνοώντας το κόστος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και τους Ισπανούς. Πολύ λίγοι επισημαίνουν πως η ευθύνη είναι βασικά των Κυπρίων. Μπορεί οι αντίθετες απόψεις να επικροτούνται...αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το θεμελιώδες οικοδόμημα της Ε.Ε.

Επίσης, η γαλλική Le Monde σημειώνει πως "Οι αγορές φοβούνται ότι το μοντέλο της Κύπρου θα δημιουργήσει Σχολή...".

Η γερμανική Die Welt στρέφει το βλέμμα στην Ιταλία λέγοντας ότι ο κίνδυνος βρίσκεται πέρα από την Κύπρο. Η Ιταλία δεν έχει ακόμα κυβέρνηση, ενώ οι Ιταλοί επιχειρηματίες ήδη κάνουν λόγο για ασφυκτικές καταστάσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "οι αγορές ανησυχούν πως το πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο στη Ρώμη μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στην Ευρωζώνη. Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα Ιταλικά και Γερμανικά ομόλογα αυξάνονται και πάλι.

"Και πάλι στα πόδια της η Κύπρος", αναφέρει η Handelsblatt. Πάντως, η γερμανική εφημερίδα θεωρεί πως μια βιώσιμη λύση θα αφορούσε ένα γενικό κούρεμα όλων των καταθέσεων.

Από την πλευρά του, το δίκτυο Deutsche Welle αναφέρει ότι "Η Γερμανία δεν μπορεί να διορθώσει την εικόνα του δικτάτορα της λιτότητας μόνη της". Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, που πληρώνει και το μεγαλύτερο ποσό στα σχέδια διάσωσης έχει ήδη γίνει το σύμβολο σκληρών προϋποθέσεων για την παροχή δανείων. Η "κακή" της εικόνα υπογραμμίζει την ανάγκη μεγαλύτερης ενσωμάτωσης για την Ευρωζώνη και για το τραπεζικό της σύστημα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Αν αυτά τα προβλήματα είχαν λυθεί πριν από τη διάσωσης της Κύπρου, τότε κανείς δεν θα κατηγορούσε κανέναν, επισημαίνει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης από το CEPS.


Για την Ιταλία

Επίσημες συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας ξεκινά σήμερα ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς Πιερλουίτζι Μπερσάνι, στον απόηχο της πρότασης - έκπληξης από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή της κεντροαριστεράς, της συμμαχίας του Μόντι και της δικής του συντηρητικής παράταξης. Μάλιστα, ο Καβαλιέρε πρότεινε ο Μπερσάνι να αναλάβει πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο. Την πρόταση αυτή συγκεκριμένα απέρριψε χθες αργά το βράδυ ο Μπερσάνι λέγοντας "Αντιπρόεδρος ο Αλφάνο; Δεν είναι σοβαρή συζήτηση" όπως αναφέρει στο σχετικό τίτλο η Corriere de la Sera. Σύμφωνα με την La Stampa ο Μπερσάνι επίσης δήλωσε: Για την κυβέρνηση χρειάζεται και ένα θαύμα. Την Πέμπτη η συνάντηση Μπερσάνι - Ναπολιτάνο.


Για τον Μπερεζόφσκι

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης κοινοποιεί ο Guardian. "Ο Ρώσος μεγιστάνας Μπόρις Μπερεζόφσκι που βρέθηκε νεκρός το περασμένο Σάββατο στο σπίτι του στο Λονδίνο, κρεμάστηκε σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση. Η εξέταση δεν βρήκε κανένα σημάδι βίας, ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων θα πάρουν κάποιες εβδομάδες". Σύμφωνα και με τους New York Times, η νεκροψία δεν έδειξε κανένα σημάδι βίας.


Για την επίσκεψη Κέρι στο Αφγανιστάν

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κέρι στο Αφγανιστάν προκειμένου να διασωθούν οι σχέσεις με τον Καρζάι, αναφέρει ο βρετανικός Guardian. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ "η Ουάσινγκτον είναι στην ίδια σελίδα με τον Αφγανό πρόεδρο". Σύμφωνα με την Washington Post, Κέρι και Καρζάι κατόρθωσαν να ηρεμήσουν την ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Καμπούλ. Παρουσία Κέρι παραδόθηκε στις αφγανικές αρχές ο έλεγχος των φυλακών Μπαγκράμ από τον αμερικανικό στρατό. Το κέντρο κράτησης, που κάποιοι ονομάζουν «Γκουαντάναμο του Αφγανιστάν» αποτελούσε σημείο διαφωνίας και πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ Καμπούλ και Ουάσινγκτον καθώς η αμερικανική πλευρά εξέφραζε ανησυχίες σχετικά με το μέλλον των Ταλιμπάν κρατουμένων, τους οποίους θεωρούσε πολύ επικίνδυνους. Στόχος των συνομιλιών ήταν να συζητηθούν εκτενώς τα θέματα "αγκάθια" που προκαλούν ανησυχία στις ΗΠΑ για την ασφάλεια, αλλά εγείρουν ερωτηματικά για την κυριαρχία του Αφγανιστάν.


Για τον 17χρονο προγραμματιστή

Έχει εκατομμύρια και δουλεύει για την Yahoo. Είναι μόνο 17 χρονών λένε οι New York Times. O αυτοδίδακτος στην ουσία προγραμματιστής Νικ Ντ' Αλοίζιο που δεν είχε καν γεννηθεί όταν δημιουργήθηκε η πλατφόρμα της Yahoo το 1994, πούλησε την εφαρμογή του Summly για smartphones στον αμερικανικό κολοσσό για 30 εκατομμύρια δολάρια. Η εφαρμογή του προσφέρει μέσω ενός αλγόριθμου την αναζήτηση ειδήσεων και την περίληψη αυτών σε εκείνον που τις ψάχνει μέσω των μηχανών αναζήτησης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, πρόθεση της Yahoo είναι να σταματήσει τη λειτουργία της εφαρμογής, χρησιμοποιώντας όμως την τεχνολογία της στις δικές της υπηρεσίες και εφαρμογές. Για έναν μάγο του διαδικτύου κάνουν λόγο οι Financial Times. O δημιουργός της εφαρμογής Summly είναι αυτοδίδακτος προγραμματιστής.

Keywords
τυπος, new york times, financial times, το νησι, new york, el pais, le monde, die welt, deutsche welle, κυπρος, εταιρεία, yahoo, τραπεζες, times, συμμετοχή, guardian, york, monde, λύση, κουρεμα, ηπα, washington, smartphones, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , στρατος, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, εκλογες ηπα, κομματα, αποτελεσματα, αστυνομια, αφγανισταν, γερμανια, ηγετης, ηπα, θεμα, ιταλια, ιταλικα, κυπρου, λονδινο, νησι, οικονομια, ομολογα, ρωμη, ωρα, el pais, guardian, le monde, times, yahoo, αρθρο, ασφαλιστρα, βλεμμα, βραδυ, βρισκεται, γερμανικα, γινει, δηλωση, δηλωσεις, δικτυο, ευρω, εβδομαδα, ερευνες, εταιρεία, ευθυνη, εφαρμογες, εφημεριδα, τεχνολογια, ιδια, υπηρεσιες, θαυμα, εικονα, καχυποψια, κυβερνηση, λειτουργια, λύση, λογο, νικη, ουσια, πεμπτη, προβληματα, σαββατο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σημαδια, σπιτι, σχεδια, σχεδιο, ταυτοτητα, ταλιμπαν, τιμωρια, αγορες, ασφαλεια, deutsche welle, die welt, εφαρμογη, financial times, monde, new york times, new york, washington, πακετο, ποδια, smartphones, ουασινγκτον, θεματα, χαοτικο, york
Τυχαία Θέματα