Συνελήφθη ο Αμπού Κατάντα

Ο ιορδανός ισλαμιστής ιερωμένος Αμπού Κατάντα συνελήφθη σήμερα στην κατοικία του στο Λονδίνο καθώς αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία έκδοσής του στην Ιορδανία, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Η αστυνομία συνόρων συνέλαβε σήμερα τον Αμπού Κατάντα και τον ενημέρωσε για την πρόθεσή μας να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία έκδοσής του», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, η οποία διαπραγματευόταν

τους τελευταίους μήνες με τις αρχές της Ιορδανίας, αναμένεται να κάνει δηλώσεις αργότερα σήμερα για το θέμα.

Η Βρετανία προσπαθεί να βρει τρόπο για να εκδώσει στην Ιορδανία τον Αμπού Κατάντα οποίος θεωρείται ο πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη και στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε εμποδίσει τον Ιανουάριο την έκδοσή του, γιατί θα παραβίαζε το δικαίωμα του σε μια δίκαιη δίκη στην Ιορδανία καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του αποδείξεις που είχαν αποκομισθεί μέσω βασανιστηρίων.

Ο Κατάντα απελευθερώθηκε από βρετανική φυλακή στα μέσα Φεβρουαρίου, κατ' εφαρμογήν απόφασης βρετανικού δικαστηρίου που έκρινε ότι η κράτησή του χωρίς δίκη είναι παράνομη.

Ο 51χρονος και πατέρας πέντε παιδιών, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Όμαρ Όθμαν, τέθηκε για πρώτη φορά υπό κράτηση χωρίς να έχει καταδικαστεί με βάση τους βρετανικούς αντιτρομοκρατικούς νόμους το 2002.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα