Συρία: Επιδεινώνονται οι συνθήκες ασφαλείας

Ραγδαίασυνεχίζουν να επιδεινώνονται οι συνθήκεςασφαλείας στη Συρία σύμφωνα και με ταστοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ηΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τουςπρόσφυγες.

Όπωςείπε ο περιφερειακός Συντονιστής τηςΆρμοστείας , κ. Πάνος Μουμτζής, έναςστους τέσσερις Σύρους έχει φύγει απότο σπίτι του ενώ οι εγγεγραμμένοι στουςκαταλόγους της αρμοστείας στις γειτονικέςχώρες έχουν φτάσει το 1.350.000. Το 75% αυτώνείναι γυναίκες και παιδιά.

ΟΛίβανος έχει επηρεαστεί περισσότεροαπό όλες τις γείτονες χώρες με

περίπου420.000 πρόσφυγες διεσπαρμένους σε χίλιεςδιαφορετικές τοποθεσίες, καθώς δενυπάρχει οργανωμένος καταυλισμός .

ΣτηνΙορδανία 2 με 3 χιλιάδες άτομα περνούντα σύνορα κάθε βράδυ . Ο καταυλισμόςτου Ζαάτρι που είναι ο πιο σημαντικόςτης χώρας κοντεύει να γίνει η τρίτημεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το 75% τουπροσφυγικού πληθυσμού βρίσκεται εκτόςκαταυλισμών .

ΣτηνΤουρκία εκτιμάται ότι βρίσκονται 400χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες . Υπάρχουν 17καταυλισμοί σε 9 επαρχίες και 3 ακόμηβρίσκονται υπό κατασκευή . Η κυβέρνησητης Τουρκίας έχει ξοδέψει περισσότερααπό 750 εκατομμύρια δολάρια για τηνκατασκευή των καταυλισμών . Την απελπισίατων προσφύγων καταδεικνύει και η επιλογήπερισσοτέρων από 130 χιλιάδων να περάσουντα σύνορα με το Ιράκ και να βρεθούν σεμια χώρα που ακόμη επικρατεί ανασφάλεια.

Οκ. Μουμτζής επισήμανε το πρόβλημα τηςχρηματοδότησης , καθώς ενώ έχει αποφασιστείγια την ενίσχυση της περιοχής ναδιατεθεί το ποσό του ενός δισεκατομμυρίουδολαρίων εως τώρα η αρμοστεία έχει λάβειμόνο το 1/3.

Στηνχώρα μας τώρα ο αριθμός των Σύρων πουχρησιμοποιεί το θαλάσσιο πέρασμα απότα τουρκικά παράλια, μετά την ενισχυμένηφύλαξη των συνόρων του Έβρου, έχει αυξηθεί. Ενδεικτικοίείναι οι αριθμοί. Το 2012 είχαν συλληφθείστα νησιά 118 Σύροι, ενώ το πρώτο τρίμηνοτου 2013, 1623 άτομα.

ΟΥπεύθυνος του ελληνικού γραφείου τηςΥπατης Αρμοστείας , κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος,μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του κάλεσετις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουνστους πρόσφυγες από τη Συρία πρόσβασηστην ελληνική επικράτεια και την ασφάλεια, να μην επιστρέφουν στη χώρα τουςυπηκόους της Συρίας και να αναστέλλουντις αποφάσεις απέλασης .

Τέλος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίαςανακοίνωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδααποφασίστηκε οι Σύροι πρόσφυγες νακρατούνται μόνο για λίγες μέρες στακέντρα κράτησης μόνο για την ταυτοποίησήτους ενώ για την απόφασης απέλασηςαποφασίστηκε να ισχύει 6μηνη αναστολήη οποία θα ανανεώνεται έως ότουομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα