Θέση στον κυβερνοπόλεμο παίρνει η Αυστραλία

H Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, αναφέρθηκε σήμερα σε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας, όπως, για παράδειγμα, τον «πόλεμο» στον κυβερνοχώρο που έχει εξαπολύσει η Κίνα τα τελευταία χρόνια κατά διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών και μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια, τα αυστραλιανά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης έχουν αναφερθεί πολλές φορές σε μαζικές ηλεκτρονικές επιθέσεις που έχουν εκδηλωθεί εναντίον κυβερνητικών οργανισμών και μεγάλων

επιχειρήσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από τις οργανωμένες αυτές επιθέσεις, που στόχο έχουν τη συλλογή χρήσιμων πληροφοριών για στρατηγικούς και εμπορικούς λόγους, κρύβεται η κινέζικη κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η κινέζική ηγεσία αρνείται κατηγορηματικά ότι βρίσκεται πίσω από τον ηλεκτρονικό «πόλεμο» στον κυβερνοχώρο που έχει πάρει διαστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού και άλλες μεγάλες χώρες κάνουν, όσο πιο διακριτικά» μπορούν το ίδιο πράγμα.

Η ομιλία της κ. Γκίλαρντ δόθηκε στο Australian National University και, συγκεκριμένα, στο Κολλέγιο Εθνικής Ασφαλείας στην Καμπέρα. Στόχος της ομιλίας της ήταν η λεπτομερειακή αναφορά στα πρακτικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η Αυστραλία προκειμένου να περιφρουρήσει την εθνική της ασφάλεια την προσεχή πενταετία.

Η αναφορά της Τζούλια Γκίλαρντ ήταν πιο «ουσιαστική» και ξεκάθαρη από μια παρόμοια αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ στο εθνικό Κοινοβούλιο το 2008.

Η ομιλία του Ραντ για την εθνική ασφάλεια της χώρας είχε χαρακτηρισθεί τότε από πολλούς αναλυτές ως γενικόλογη και αφηρημένη.

Αντίθετα, η αναφορά της σημερινής πρωθυπουργού ήταν πιο συγκεκριμένη και περιέχει νέες πρωτοβουλίες προς διάφορες κατευθύνσεις που θα συμβάλουν στη βελτίωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Η κ. Γκίλαρντ αναφέρθηκε εκτεταμένα στον «ασιατικό αιώνα» και τον ρόλο της Κίνας στις εξελίξεις στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα