Το ΕΣΥ στην εποχή του ΔΝΤ

Στα προβλήματα αλλά και την ταλαιπωρία που βιώνουν οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αλλά και τα «γραφειοκρατικά» προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΠΥΥ, εστιάζει το β' μέρος της έρευνας για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία την εποχή του ΔΝΤ. Επιπλέον γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς περιγράφουν από πρώτο χέρι στην Έλενα Μπρέγιαννη και την Χρύσα Κλειτσιώτη,  την εμπειρία τους στα επείγοντα των δημοσίων νοσοκομείων κατά την διάρκεια εφημερίας
καθώς και τις παθογένειες του ΕΣΥ.
Μιλώντας στην Νίνα Κομνηνού, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων με Σακχαρώδη διαβήτη, Αθανασία Καρούνου, εκφράζει την ανησυχία της για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και πιστεύει ότι με τη διάταξη που προβλέπει το νομοσχέδιο, τα νέα φάρμακα θα αποζημιώνονται στην Ελλάδα μόνο αν έχουν κυκλοφορήσει σε 18 χώρες της ΕΕ και ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη θα στερούνται καινοτόμα φάρμακα και θα έχουν πρόσβαση σε αυτά 5-6 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών ΚΕΦΙ, Καλλιόπη Μεταξά επισημαίνει ότι το μεγάλο αγκάθι στη νοσηλεία των καρκινοπαθών είναι οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία, η έλλειψη γραμμικών επιταχυντών, και η παντελής ανυπαρξία δομών για ασθενείς τελικού σταδίου, όταν χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν νοσοκομεία για ασθενείς τελικού σταδίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Γιάννης Θεοδωράκης, μιλάει στην Νίνα Κομνηνού, για τη δυσκολία που συναντούν οι ασθενείς στο να βρουν εύκολα τα φάρμακα που χρειάζονται, είτε γιατί υπάρχουν ελλείψεις στα φαρμακεία των νοσοκομείων, είτε γιατί οι φαρμακοποιοί δεν τα χορηγούν με πίστωση σε διάφορα ταμεία. Επιπλέον σημειώνει την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών σε ακριβές εξετάσεις, κάτι που δεν ίσχυε  πριν.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών ιδρυμάτων, Ειρήνη Τσικαλάκη, αποκαλύπτει ότι ακόμα δεν έχουν προμηθευτεί τα νοσοκομεία τις δραστικές φαρμακευτικές ουσίες με τις μειωμένες τιμές που έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί μέσω των ηλεκτρονικών μειοδοτικών διαγωνισμών.

Κατά την 2η ημέρα της έρευνας παρουσιάζεται η προσωπική μαρτυρία της κας Κικής η οποία μιλώντας στην Χρύσα Κλειτσιώτη περιέγραψε την ταλαιπωρία της στον νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που εισήχθη για να χειρουργηθεί με όγκο στο παχύ έντερο και «έπεσε» στις απεργίες του νοσηλευτικού προσωπικού.
Keywords
Τυχαία Θέματα