Ζημιές στις κυπριακές τράπεζες από το PSI

«Τριγμούς» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κύπρο, προκαλεί η απομείωση των Ελληνικών ομολόγων με τη συμφωνία του Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι κυπριακές τράπεζες καλούνται να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ που παραχώρησαν στο ελληνικό δημόσιο και να διαχειριστούν τις ζημιές
από τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των 27 δισ. ευρώ.

Ο οικονομολόγος και τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι το μέγεθος των ζημιών από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων, για τις δεκάδες χιλιάδες μετόχους των τραπεζών και για τον τόπο γενικά, αντιστοιχεί περίπου στο 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

 Ίσως, τόνισε, καμιά άλλη χώρα, με εξαίρεση την Ελλάδα, δεν θα υποστεί τόση μεγάλη ζημιά. Ο κύριος Χαραλάμπους διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι, στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησής τους, οι Τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες, θα είναι δύσκολο να αντλήσουν τα κεφάλαια, που χρειάζονται από τους υφιστάμενους μετόχους τους.

Ως εκ τούτου, ανέφερε, οι Κυπριακές τράπεζες ίσως να επιδιώξουν τη συμμετοχή ξένων επενδυτών, με κίνδυνο να φύγουν από τα ελληνοκυπριακά χέρια, είτε να καταφύγουν στο κράτος, το οποίο με τη σειρά του θα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης.

Τότε, είπε ο κύριος Χαραλάμπους, θα μιλούμε για Μηχανισμό Στήριξης και για καταστάσεις που θα πλησιάζουν αυτές της Ελλάδας. Ήδη χθες η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του 2011, παρά τη σημαντική βελτίωση της οργανικής της κερδοφορίας, καταγράφει, λόγω των ελληνικών ομολόγων, ζημιές ύψους ενός κόμμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, έναντι κερδών ύψους 306 εκατομμυρίων ευρώ το 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα