ΕΣΡ: Άκυρα όλα τα πρόστιμα!

18:16 19/4/2011 - Πηγή: TVNea
Ελλάς το μεγαλείο σου!  Την δυνατότητα να ακυρώσουν πρόστιμα που είχε επιβάλλει το ΕΣΡ κατά τα διαστήματα 2007 έως και σήμερα, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο λόγος? Τα δικαστήρια απεφάνθησαν πως το ΕΣΡ δεν έχει νόμιμη εκπροσώπηση! Απίστευτο? Κι όμως αληθινό.
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Στη σύνθεση του σημερινού ΕΣΡ συμμετέχουν οι κκ. Ι. Λασκαρίδης, Ε. Δεμίρη και Γ. Παπακώστας. Άνθρωποι που διορίστηκαν
το 2002. Μέχρι εδώ καλά.
 Σύμφωνα όμως με το Σύνταγμα...

οι Ανεξάρτητες Αρχές (βλέπε ΕΣΡ) διορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθε τέσσερα χρόνια (!). Επειδή βρισκόμαστε στο 2011, η σύνθεση του ΕΣΡ έπρεπε τα τελευταία 9 χρόνια να έχει αλλάξει δύο φορές (το 2006 και το 2010). Κάτι το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως απλά άλλαζαν οι τίτλοι. Την μία ο ένας αντιπρόεδρος, την άλλη πρόεδρος, την άλλη γραμματέας.
Το ΕΣΡ δικαιολογούσε με το παράθυρο του νόμου, που έδινε στα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών δικαίωμα παραμονής στην θέση τους μέχρι να διοριστούν νέα μέλη, οι αλλαγές στα πόστα ήταν στα πλαίσια... της αναζήτησης νέων μελών. Ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απόφαση του υπ’ αριθμ. 1098/2011 τονίζει πως αυτό το παράθυρο του νόμου μιλάει μόνο για … εύλογο χρονικό διάστημα (δηλαδή μικρό χρονικό ορίζοντα και για σοβαρούς λόγους). Και επειδή ούτε δικτατορία είχαμε, ούτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναζητούσαμε και ούτε σε φάση αναθεώρησης του Συντάγματος βρισκόμασταν τόσο καιρό, όλα τα πρόστιμα από το 2006 δεν έχουν καμία απολύτως νομιμότητα, μία και η αρχή δεν είχε νόμιμους εκπρόσωπους! 
Το θέμα αναμένεται να πάρει τεράστιες διαστάσεις, αφού  ανοίγει πλέον όχι μόνο ο δρόμος για ακύρωση προστίμων, αλλά και ο δρόμος για αμφισβητήσεις αποφάσεων, όπως ανακλήσεις  αδειών, αμφισβήτηση ορθότητας ανακοινώσεων αλλά και υπογραφών σε συμβάσεις και οδηγίες. Και όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα και -πλέον- Ευρωπαϊκών εταιριών.  
Σοβαρό ερώτημα παραμένει πόσο Ανεξάρτητη είναι μία Αρχή όταν τα μέλη της παραμένουν στην θέση τους για τουλάχιστον εννιά χρόνια?
Keywords
Τυχαία Θέματα