Alpha Bank: «Όλες μας οι ενέργειες αρχίζουν και τελειώνουν με πυξίδα το “Μαζί”»

Μερικές από τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Alpha Bank στο κομμάτι της εταιρικής υπευθυνότητας, και περισσότερα σχετικά με τις πρόσφατες διακρίσεις της μοιράζεται μαζί μας η Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank.

MW: Στα πρόσφατα Hellenic Responsible Business

Awards, η Alpha Bank διακρίθηκε με την κορυφαία διάκριση του «CSR Corporate Brand της Χρονιάς» και πλήθος βραβείων! Τι σημαίνει για εσάς «responsible business»;

Ρούλη Χριστοπούλου: Η κορυφαία διάκριση της Alpha Bank ως «CSR Corporate Brand της Χρονιάς» για 2η συνεχόμενη χρονιά, η ανάδειξη της ομάδας μας ως «CSR Team of the Year», τα συνολικά 9 βραβεία με τα οποία τιμηθήκαμε, αποδεικνύουν ότι η Υπευθυνότητα και η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι αρχές που διέπουν όλους τους άξονες δραστηριοτήτων της Τράπεζας – από το λειτουργικό μοντέλο, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, μέχρι το πώς προσεγγίζουμε τις κοινότητες εντός των οποίων λειτουργούμε, ενισχύοντας την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση γύρω από την αξία της κυκλικής οικονομίας και επενδύοντας στην ενδυνάμωση όλων μέσω οικονομικής εκπαίδευσης και συμπερίληψης. Όλες μας οι ενέργειες στην Alpha Bank, αρχίζουν και τελειώνουν με πυξίδα το «Μαζί», μαζί με τους συνεργάτες, τους πελάτες, τους εργαζομένους και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Γιατί μόνο «μαζί» μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία δίκαιη και ισότιμη κι ένα μέλλον βιώσιμο για όλες και όλους, κι αυτό για εμάς είναι το «responsible business».

Μεταξύ των διακρίσεων, λάβατε και δύο βραβεία για το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία». Τι ακριβώς περιλαμβάνει το πρόγραμμα αυτό;

Το Πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία» συμπληρώνει φέτος μια 10ετία ζωής και αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, μέσω στοχευμένων δωρεών υγειονομικού υλικού και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Σκοπός του είναι η ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης κατοίκων νησιωτικών και δυσπρόσιτων ηπειρωτικών περιοχών στην Υγεία, στον τόπο διαμονής τους. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των κατοίκων της χώρας. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα αλλάζει και βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της χώρας. Την περίοδο 2014-2021, το «Μαζί, με στόχο την Υγεία» ενίσχυσε όλα τα νησιά της χώρας που έχουν επανδρωμένα Κέντρα Υγείας, ενώ από το 2022, επεκτάθηκε στην ηπειρωτική χώρα και έγινε και πιο συμπεριληπτικό, μεγαλώνοντας τον κύκλο προσφοράς του, με την προσθήκη Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κοινωνικών Φαρμακείων.

Με την επέκταση αυτή, μεγαλώνουμε και τον κοινωνικό του αντίκτυπο, καθώς πλέον στοχεύουμε στη μείωση των ανισοτήτων όχι μόνο εξαιτίας γεωγραφικών περιορισμών, αλλά και οικονομικών και κοινωνικών, στηρίζοντας περισσότερες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ηλικιωμένους, ανασφάλιστους, πολίτες σε κατάσταση αστεγίας, ανέργους, μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας. Συνολικά, μέχρι σήμερα, και σε συνεργασία με τον οργανισμό Άγονη Γραμμή Γόνιμη, έχουμε ενισχύσει 87 δομές υγείας σε 80 νησιά και ηπειρωτικές περιοχές, δίνοντας ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε 923.337 κατοίκους. Σύμφωνα με την ετήσια Μελέτη Κοινωνικού Αντικτύπου, που εκπόνησε ο οργανισμός HIGGS, εξετάστηκε η κοινωνική αξία του προγράμματος με τη μεθοδολογία SROI, αναδείχθηκε ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στο πρόγραμμα, επιστρέφεται στην κοινωνία ισοδύναμη αξία τουλάχιστον 10,65 ευρώ. Πρόκειται λοιπόν για ένα πρόγραμμα που 10πλασιάζει την προσφορά του, SROI που συναντάμε σπάνια σε προγράμματα CSR.

Παράλληλα, η Alpha Bank διακρίθηκε και στην κατηγορία «Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή». Ποιες οι δράσεις σας στο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας;

Η νέα ESG στρατηγική της Alpha Bank, περιλαμβάνει ανάμεσα στους βασικούς πυλώνες της τη «Δράση για το Κλίμα» και την «Κυκλική Οικονομία». Συνεισφέρουμε τους πυλώνες αυτούς μέσω του τρόπου λειτουργίας μας – με την υιοθέτηση κυκλικών πρακτικών, μέσω της επιχειρηματικής μας δράσης – στηρίζοντας την πράσινη μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και μέσω των προγραμμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητας που υλοποιούμε. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό SciCo, σχεδιάσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να εμφυσήσουμε στη νέα γενιά την ιδέα ότι βιωσιμότητα δεν είναι απλά μια σειρά από περιβαλλοντικές δράσεις. Είναι ένας καινούργιος τρόπος ζωής που βασίζεται σε έναν θεμελιώδη κανόνα: ότι οι πόροι που χρειαζόμαστε για την επιβίωσή μας πρέπει να ανανεώνονται σε ίσο ή μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν με τον οποίο καταναλώνονται. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία στην Πράξη» στοχεύει λοιπόν στην εξοικείωση μαθητών και εκπαιδευτικών με την Κυκλική Οικονομία, που αποτελεί τη σύγχρονη πραγματικότητα της οικονομικής ανάπτυξης, του υπεύθυνου επιχειρείν και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, αναδεικνύει τρόπους υπεύθυνης κατανάλωσης & παραγωγής, αλλά και εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας στην καθημερινότητά μας, όπως η επέκταση χρόνου ζωής των προϊόντων, η αξιοποίηση απορριμμάτων, οι πλατφόρμες διαμοιρασμού και η χρήση προϊόντων ως υπηρεσία. To πρόγραμμα ξεκίνησε στην Αστυπάλαια το 2022, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Πολιτείας «Smart & Sustainable Island» και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, επεκτάθηκε σε σχολεία σε όλη τη χώρα, έχοντας μέχρι σήμερα 22.711 ωφελούμενους. Στόχος μας, ξεκινώντας από τα σχολεία, είναι να ευαισθητοποιήσουμε την ευρύτερη κοινωνία πάνω στην ανάγκη μετάβασης προς το κυκλικό πρότυπο οικονομίας.

Η τελετή απονομής σας επεφύλασσε και τη μεγάλη διάκριση της Ομάδας CSR της Χρονιάς. Τι πιστεύετε ότι σας οδήγησε σε αυτήν τη σημαντική αναγνώριση; Ποια χαρακτηριστικά έκαναν την ομάδας σας, την ομάδα της Alpha Bank, να ξεχωρίσει;

Πριν περίπου 2 χρόνια, η Alpha Bank ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός απαιτητικού Προγράμματος Μετασχηματισμού. Με επικεφαλής τον ίδιο τον CEO της Τράπεζας, τον κ. Βασίλη Ψάλτη, και το σύνολο της διοικητικής ομάδας σε ρόλο ενεργό, η Alpha Bank όρισε εκ νέου τον σκοπό και τις αξίες της, επαναπροσδιόρισε την εταιρική της κουλτούρα, άλλαξε την εμπορική και οργανωτική της προσέγγιση και έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο λειτουργικό μοντέλο. Ο μετασχηματισμός αυτός, δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και την επανατοποθέτηση του Οργανισμού ως ενεργού μέρους της κοινωνίας, φέρνοντας την αειφορία στο επίκεντρο της στρατηγικής του.
Ο ρόλος της Alpha Bank σήμερα υπερβαίνει αυτόν που στο παρελθόν αποδιδόταν στα τραπεζικά ιδρύματα. Είναι ένας ενεργός φορέας προόδου που πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση, επενδύει στο βιώσιμο επιχειρείν. Ταυτόχρονα, μέσω της ομάδας CSR φροντίζει για την ισχυρή παρουσία της στην κοινωνία, στηρίζοντας ενεργά ευάλωτες ομάδες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία, την απασχόληση και τον πολιτισμό, φροντίζοντας για την οικονομική υγεία και ενσωμάτωση όλων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την άρση των ανισοτήτων.

Για να πετύχουμε τα παραπάνω, ως ομάδα CSR, ευθυγραμμιστήκαμε με τον σκοπό μας, συμμετέχοντας παράλληλα στη χάραξη της ευρύτερης ESG στρατηγικής που ήταν σε εξέλιξη, σ’ ένα νέο επικαιροποιημένο μοντέλο διακυβέρνησης. Αλλάξαμε στρατηγικό προσανατολισμό δίνοντας έμφαση σε στοχευμένα, μακροχρόνια προγράμματα, σχεδιασμένα με τις αρχές του design thinking και με βασικά KPIs το scale & το impact. Μελετώντας μεθοδικά τις κοινωνικές προκλήσεις, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν και διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες. Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά την Μέτρηση του Κοινωνικού Αντικτύπου και τη μεθοδολογία SROI ως εργαλεία αξιολόγησης, διαφάνειας, stakeholder engagement και επικοινωνίας των πρωτοβουλιών και συνεργασιών μας. Δώσαμε στους εργαζόμενους την ευκαιρία να γίνουν μαζί μας φορείς θετικής αλλαγής και κοινωνικής προσφοράς, συμβάλλοντας στη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων μας.

Αυτό που σίγουρα δεν αλλάξαμε ήταν το «ΜΑΖΙ», το όνομα του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας. Το «μαζί» συνοψίζει τη φιλοσοφία μας, είναι μια έννοια κομβική για τις σχέσεις της Alpha Bank με τους ανθρώπους της, τους πελάτες της και την κοινωνία ευρύτερα. Και σήμερα το ΜΑΖΙ είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα