Ο «Αρμαγεδών» των σειρών απέφευχθη – Οι αλλαγές του ΕΚΟΜΕ φέρνουν την επιδότηση στα μέτρα των καναλιών

Οι αλλαγές-κόλαφος στο σχέδιο επιδότησης του ΕΚΟΜΕ που προμηνύονταν εδώ και μήνες και προέβλεπαν δραματικές μειώσεις στην επιχορήγηση σειρών, τελικά… δεν θα έρθουν. Ο «Αρμαγεδών» των τηλεοπτικών παραγωγών, απεφεύχθη, ζήτω ο νέος ΕΚΟΜΕ. Κατόπιν ισχυρών πιέσεων και αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων με φορείς της αγοράς (κανάλια, τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς παραγωγούς), το ΕΚΟΜΕ το οποίο αρχικά εξέταζε ακραίες αλλαγές στα όρια επιδότησης που θα άφηναν εκτός επενδυτικού σχεδίου πλήθος σειρών, αποφάσισε τελικά να μειώσει τις αποστάσεις και να έρθει

πιο κοντά στα αιτήματα των καναλιών.

Οι μεγάλες αποκλίσεις που είχαν αρχικά προβλεφθεί γεφυρώνονται, οι γωνίες λειαίνονται και το καθεστώς επιδότησης παραμένει σε ισχύ, ακυρώνοντας τα δυσοίωνα σενάρια καταστροφής για το μέλλον των σειρών μυθοπλασίας. Με τις αλλαγές που επετεύχθησαν στις ζυμώσεις των τελευταίων εβδομάδων, οι καθημερινές σειρές που κινδύνευσαν να μείνουν εκτός ΕΚΟΜΕ, «διασώζονται» και παραμένουν εν πολλοίς επιδοτούμενες ενώ την… πληρώνουν με σημαντικά υψηλότερα όρια επιδότησης οι μίνι σειρές.

Η νέα «Βίβλος» των επιδοτήσεων που προβλεπόταν να φέρει την ημέρα της κρίσεως στην TV, τελικά «κόβεται» στα μέτρα των καναλιών. Τι προβλέπει τελικά το νέο νομοσχέδιο του ΕΚΟΜΕ για τις επιδοτήσεις; Κανονικό cash rebate με το ποσοστό επιδότησης να παραμένει στο 40% θα δικαιούνται στο εξής οι καθημερινές σειρές, με το μίνιμουμ κόστος ανά επεισόδιο να ορίζεται αντί για 15.000 που ισχύει σήμερα, στις 35.000 ευρώ. Παρότι πρόκειται για υπερδιπλασιασμό του κόστους, το τελικό ποσό που ορίζει το ΕΚΟΜΕ φέρνει μεγάλη ανακούφιση στα κανάλια καθώς μέχρι πριν ενάμιση μήνα οι εισηγήσεις του Εθνικού Κέντρου έκαναν λόγο για τετραπλασιασμό του κόστους επεισοδίου στις 60.000 ευρώ. Με το νέο όριο, εκτός επιδότησης μένουν στην πράξη σειρές χαμηλού κόστους στα πρότυπα των «Οικογενειακών ιστοριών» ενώ αναμένεται να επωφεληθεί η πλειοψηφία των σειρών με πολλά επεισόδια. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όσες σειρές αριθμούν από 17 έως 150 επεισόδια (εισάγεται πλέον ανώτατο όριο). Αντίστροφη πορεία με σημαντική άνοδο του μίνιμουμ κόστους ανά επεισόδιο επιλέγει το ΕΚΟΜΕ για τις μίνες σειρές, που θα περιοριστούν πλέον μόνο σε υψηλού κόστους. Για σίριαλ έως 16 επεισοδίων, το ελάχιστο επιλέξιμο κόστος ανά επεισόδιο ανεβαίνει στις 120.000 ευρώ (από 100.000 που προέβλεπαν τελικές εισηγήσεις), ενώ το ποσοστό επιδότησης παραμένει στο 40%.

Παρά τις αλλαγές προς το ευνοϊκότερο, η διάταξη που δεν αλλάζει τελικά είναι αυτή που προβλέπει επιδότηση σειρών μόνο έως τη δεύτερη σεζόν. Το μάξιμουμ πόσο επιχορήγησης για κάθε οπτικοακουστικό έργο (είτε πρόκειται για σειρά είτε για ταινία) αναμένεται μετά το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης να οριστεί στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Όριο μπαίνει και στις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις επί των αρχικών αιτήσεων, καθώς θα επιτρέπεται πλέον αύξηση μόνο 10% σε περίπτωση ανωτέρας βίας. Επιπλέον, οι επιδοτήσεις χωρίζονται σε τρία καθεστώτα: τηλεόραση και κινηματογράφος, animation και videogame, ενώ το ετήσιο ποσό για cash rebate ορίζεται στα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Και ενώ το νέο νομοσχέδιο προχωρά προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες, το ΕΚΟΜΕ θέτει προθεσμία σε κανάλια και εταιρείες παραγωγής να υποβάλουν τις αιτήσεις υπαγωγής των σειρών τους έως τις 5 Μαΐου, για να ενταχθούν στο… προηγούμενο καθεστώς. Αμέσως μετά, η πλατφόρμα κατάθεσης αιτήσεων θα κλείσει για τέσσερις μήνες ώστε να περάσουν υπουργικές αποφάσεις για το νέο cash rebate, ενώ το καινούριο πλαίσιο θα εφαρμοστεί στις νέες αιτήσεις που θα κατατεθούν το φθινόπωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα