Τηλεόραση: Ραγδαίες εξελίξεις στην prime time με αποκλειστικές συμφωνίες παραχώρησης και ιστορικές αλλαγές σε slot

Ιστορικές αλλαγές στη βραδινή ζώνη, σημαντική μείωση της μυθοπλασίας και ενιαία διάθεση της prime time σε έναν παραγωγό περιλαμβάνουν τα σχέδια των τηλεοπτικών σταθμών για την προσεχή σεζόν, με βασικό στόχο να βρεθεί ένα πιο βιώσιμο μοντέλο επένδυσης στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης. Η σημαντική μείωση στα ποσά επιδότησης των σειρών από το ΕΚΟΜΕ, η κατεπείγουσα ανάγκη να «μαζευτούν» τα μπάτζετ και η αγωνία για τον περιορισμό του υψηλού ρίσκου οδηγούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε διαρθρωτικές αλλαγές και σε ένα διαφορετικό modus operandi ενόψει της

νέας σεζόν. Το νέο μοντέλο που αναμένεται να εφαρμοστεί σε τουλάχιστον δύο κανάλια, θέλει τη μυθοπλασία να περιορίζεται χονδρικά στην «καρδιά» της prime time από τις 21.00 έως τις 23.00 και τα υπόλοιπα slot να παραδίδονται σε ψυχαγωγικά προγράμματα χαμηλότερου κόστους, όπως τηλεπαιχνίδια, real life προγράμματα, ακόμα και εκπομπές λόγου. Την ίδια στιγμή, Mega και Σκάι παραχωρούν τα «κλειδιά» της prime time σε έναν παραγωγό, με στόχο την οικονομία κλίμακας αλλά και την εφαρμογή δικλείδων ασφαλείας.

Διαρθρωτικές αλλαγές στoν Alpha
Σε ιστορικές αλλαγές φέρεται να προχωρά ο Alpha με στόχο να εξορθολογίσει το σχέδιο επένδυσης για τη νέα σεζόν. Υπό το βάρος των μειώσεων στις επιδοτήσεις που επιβάλλει ο ΕΚΟΜΕ, το κανάλι «αποκηρύσσει» την απόλυτη παντοκρατορία των σειρών την οποία εφάρμοσε με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, και σχεδιάζει να τροποποιήσει τη δομή της prime time με διαρθρωτικές αλλαγές σε κομβικής σημασίας slot.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται πολύ σοβαρά στον Alpha είναι η ζώνη των 20.00, η οποία εδώ και 7 χρόνια καλύπτεται με καθημερινές σειρές, να κλείσει τον κύκλο της μυθοπλασίας και να επιστρέψει σε εποχές «Κάτι ψήνεται» με τη μετάδοση τηλεπαιχνιδιού. Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και η μετακίνηση του Deal το οποίο αναμένεται να επιστρέψει τη νέα σεζόν, αντί για τις 17.00 στη ζώνη των 20.00. Κάποιες φωνές στο κανάλι εκφράζουν ενδοιασμούς και για τη ζώνη των 23.00 η οποία, επίσης, μπαίνει σε τροχιά αλλαγής με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραδοθεί από τη μυθοπλασία στο entertainment με τη μετάδοση late night εκπομπών. Όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή, το κανάλι δεν «αντέχει» οικονομικά να συνεχίσει με 3 σειρές back-to-back από τις 20.00 έως τα μεσάνυχτα, και είναι επιβεβλημένο πλέον να βρεθούν λύσεις χαμηλότερου κόστους.

«Εξομολόγηση» και «τιμωρός» θα μοιραστούν το slot των 21.00
Η αλλαγή του μοντέλου επένδυσης στην prime time οδηγεί σε άλλη μια κομβική διαφοροποίηση, το τέλος των καθημερινών σειρών. Η ζώνη των 21.00 στον Alpha θα «μοιραστεί» ανάμεσα σε δύο σειρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερες για την ώρα είναι η δραματική σειρά εποχής «Εξομολόγηση» που βασίζεται σε μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη και διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη και τα Γιάννενα, καθώς και η σύγχρονη αστυνομική σειρά δράσης «Τιμωρός». Με δεδομένο ότι το κανάλι φέτος οδηγείται σε ευρεία ανανέωση λόγω του φινάλε τριών σειρών, το «σπάσιμο» του slot των 21.00 έχει στόχο να περιορίσει και το υψηλό ρίσκο των νέων προγραμματικών του επιλογών.

Μεικτό πρόγραμμα με εναλλακτικές στον ΑΝΤ1
Σε μεικτό πρόγραμμα με ευελιξία και εναλλακτικές προχωρά και ο ΑΝΤ1. Στη φαρέτρα του περιλαμβάνεται ο 2ος κύκλος της «Μάγισσας» με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κίτσου, που προορίζεται για μετάδοση δύο φορές την εβδομάδα. Στο κάδρο του ΑΝΤ1 μπαίνει και η ελληνοποίηση της ισπανικής σειράς «Grand Hotel» που θα αποτελέσει δομικό στοιχείο με τουλάχιστον 3 επεισόδια την εβδομάδα. Ένα νέο φορμάτ που εξετάζει ο ΑΝΤ1 είναι ένα real life πρόγραμμα που θα διαδραματίζεται σε αίθουσα δικαστηρίου. Πρόκειται για ένα court show στο οποίο θα δραματοποιούνται αληθινές υποθέσεις με τη βοήθεια πραγματικών δικηγόρων και δικαστών, αλλά και τη συμμετοχή ηθοποιών. Το πρότζεκτ έχει αρχίσει να στήνεται και ενδέχεται ανάλογα με το αποτέλεσμα να πάρει θέση και στην prime time. Στόχος, επίσης, είναι να επιστρέψει το ριάλιτι «Προδότες» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, καθώς και ο 3ος κύκλος του «Dragons Den». Προσθέτοντας και γερές δόσεις entertainment στο πρόγραμμα, ο ΑΝΤ1 εξετάζει το ενδεχόμενο να αφιερώσει σταθερά ένα slot στα μη μυθοπλαστικά προγράμματα, κατά πάσα πιθανότητα τη ζώνη των 23.00.

Ο ΣΚΑΪ δίνει τα «κλειδιά» της prime time στον τάζουν
Σε παραχώρηση όλης της prime time στον Ατζούν Ιλιτζαλί με συγκεκριμένους όρους και ρήτρες προχωρά, από την πλευρά του, ο Σκάι. Η πρόταση-βόμβα που κατέθεσε ο Τούρκος παραγωγός τον περασμένο Νοέμβριο, αρχικά απορρίφθηκε από τη διοίκηση του Σκάι αλλά τελικά φαίνεται να παίρνει το «πράσινο φως». Ο Α. Ιλιτζαλί θα αναλάβει να γεμίσει με πρόγραμμα τις 6 από τις 7 ημέρες της prime time του σταθμού με δικές του παραγωγές, σόου, ριάλιτι αλλά πιθανόν και μία σειρά. Μέχρι στιγμής, το βέβαιο είναι ότι θα επιστρέψει το The voice με πλήρως ανανεωμένη επιτροπή, καθώς και το Survivor στο β΄μισό της σεζόν, ενώ εξετάζονται και άλλα προγράμματα. Το deal ανάμεσα στον Σκάι και τον Α. Ιλιτζαλί θα περιλαμβάνει ένα φιξ ποσό για την παραχώρηση της prime time, ενώ θα έχει και μια ισχυρή δικλείδα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σκάι επιβάλει για πρώτη φορά και αρνητική ρήτρα τηλεθέασης. Όπερ σημαίνει ότι αν τα προγράμματα της ACunMedya έχουν χαμηλότερες επιδόσεις από το όριο που θα τεθεί (πιθανόν 10%), ο Σκάι θα καταβάλει χαμηλότερο τίμημα. Το κανάλι του Φαλήρου σχεδιάζει επιπλέον μια σταθερή ζώνη ενημερωτικών εκπομπών στη late night ζώνη μετά τα μεσάνυχτα, μοιράζοντας ουσιαστικά τον κύριο όγκο του προγράμματός του ανάμεσα σε προγράμματα του Ατζούν και το ενημερωτικό του DNA.

Με Γεωργίου και εκτός ΕΚΟΜΕ το Mega
Σε ανάλογο μοτίβο παραχώρησης της prime time σε έναν παραγωγό «κλειδώνει» και το Mega διατηρώντας, ωστόσο, τα ίδια δομικά στοιχεία στη διάρθρωση της prime time. Η ζώνη υψηλής τηλεθέασης περνά στα χέρια του Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος μαζί με τη Βάνα Δημητρίου και τον Κούλη Νικολάου θα συνεχίσουν με τη «Γη της ελιάς» για πέντε φορές την εβδομάδα (καθημερινά στις 21.00), ενώ θα αναλάβουν και δεύτερη σειρά με τίτλο «Ταμπού» για δύο επεισόδια την εβδομάδα. Οι σειρές του Α. Γεωργίου δεν υπάγονται –έτσι κι αλλιώς- στο ΕΚΟΜΕ λόγω έδρας της εταιρείας παραγωγής στην Κύπρο, ενώ επιτυγχάνουν πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με άλλες σειρές λόγω του ότι μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιούνται στην Μεγαλόνησο, γεγονός που «ρίχνει» το κόστος παραγωγής.

Φάρμα, GNTM και the 1% club «φέρνει» το Star
Την πλήρη κάλυψη της prime time με ελληνικό πρόγραμμα για το σύνολο της εβδομάδας επιλέγει το Star που αφήνει οριστικά πίσω του πάλαι ποτέ μοντέλο της μίξης των ριάλιτι με ξένες ταινίες. Στόχος είναι το κανάλι να «μιλάει» ελληνικά 7 ημέρες την εβδομάδα με βασικό συστατικά τα ριάλιτι καθώς και ένα τηλεπαιχνίδι. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η «Φάρμα» που θα επιστρέψει ανανεωμένη και χωρίς τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο στην παρουσίαση, ενώ πολύ σοβαρά εξετάζεται και η επαναφορά του GNTM. Στόχος είναι να βγουν και τα δυο ριάλιτι, ωστόσο, ακόμα δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το αν το σχέδιο αυτό είναι μπατζετικά εφικτό. Τα βράδια του Σαββατοκύριακου προορίζεται το νέο τηλεπαιχνίδι σόου «The 1% club».

Επιμένει με σειρές η ΕΡΤ – Κάλλας και «απαραίτητο φως»
Στον δρόμο της μυθοπλασίας με υψηλές προσδοκίες και αξιόμαχες επιλογές σχεδιάζει να συνεχίσει η ΕΡΤ την προσεχή σεζόν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η δημόσια τηλεόραση αναμένεται να δώσει «πράσινο φως» και στις δυο καθημερινές της σειρές που θα επιστρέψουν για season 2 τον Σεπτέμβριο, με την «Ηλέκτρα» να έχει εξασφαλίσει ήδη τον νέο κύκλο επεισοδίων και την «Παραλία» να βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση με πολύ θετικό πρόσημο. Στο νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ αναμένεται να παραμείνει και ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Ενόψει φινάλε του «Κάνε ότι κοιμάσαι» τον Ιούνιο, ο δημοφιλής ηθοποιός και ο σεναριογράφος της σειράς έχουν ήδη καταθέσει πρόταση για νέα σειρά και το ενδεχόμενο ανανέωσης της συνεργασίας ανάμεσα στους δημιουργούς και την ΕΡΤ παραμένει ανοιχτό.

Το μενού της δημόσιας τηλεόρασης για την προσεχή σεζόν θα περιλαμβάνει και αρκετά νέες σειρές. Ένα βήμα πριν το οριστικό «οκ» βρίσκεται δραματική σειρά για τα νεανικά χρόνια της Μαρίας Κάλλας. Τη σειρά Biopic θα σκηνοθετήσει η Όλγα Μαλέα σε παραγωγή της εταιρείας Need a fixer, ενώ για τον σημαντικό ρόλο της δασκάλας της Μαρίας Κάλλας προορίζεται η Ελένη Ράντου. Στο ανανεωμένο πρόγραμμα της ΕΡΤ θα ενταχθεί μία ακόμα μίνι σειρά βασισμένη στο μυθιστόρημα της Ντορίνας Παπαλιού «Το απαραίτητο φως». Η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου θα φέρει την υπογραφή της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και της Κάτιας Κισσονέργη στο σενάριο ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Λάμπης Ζαρουτιάδης. Η διοίκηση της ΕΡΤ διερευνά και άλλες πιθανότητες συνεργασίας ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις –μεταξύ άλλων- με τον Μανούσο Μανουσάκη που έχει καταθέσει νέες προτάσεις μυθοπλασίας.

Keywords
time, slot, τηλεοραση, time, slot, the voice, real, life, mega, alpha, νέα, deal, night, ΑΝΤ1, hotel, συμμετοχή, dragons, φως, voice, survivor, φιξ, σημαίνει, dna, κυπρος, club, star, ΕΡΤ, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, ηλεκτρα γαλανου, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, ελενη, επιδοτησεις, βημα, ηθοποιος, κωνσταντινουπολη, ξενες ταινιες, οικονομια, προγραμμα, σκαι, ταινιες, ωρα, alpha, dna, mega, real, star, αγωνια, βοηθεια, βομβα, βραδια, βρισκεται, γεγονος, γεωργιου, γιαννενα, δεδομενο, διοικηση, δομη, δωσει, αιθουσα, εβδομαδα, εποχες, επιτυχια, ζωνη, ιδια, θετικο, κυκλος, μινι, μειωση, μαρια, μυθιστορημα, ολγα, ουσιαστικα, παρουσιαση, πετρουλακη, πηγη, πιθανοτητες, υπογραφη, προγραμματα, ρητρα, ρισκο, ρολο, σεζον, σειρες, σεναριο, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σοου, σπυρου, σχεδια, σχεδιο, φιξ, φορα, club, deal, εφαρμογη, εκπομπες, ελληνικα, επεισοδια, life, night, ογκο, πληροφοριες, σημαίνει, σπυρος, survivor, χερια, voice
Τυχαία Θέματα