2011: Το έτος που άλλαξε τον κόσμο

Επιμέλεια εικόνας-κειμένου: Λορένα Σιούτη
Δεν γνωρίζουμε αν η προφητεία των Μάγια για τη συντέλεια του κόσμου το 2012 ισχύει ή θα πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που την φανταζόμαστε, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως με την πάροδο του 2011 ο κόσμος δεν θα είναι πλέον ίδιος.
Η οικονομική και πολιτική κρίση οδήγησε τους πολίτες του κόσμου στους.....
δρόμους, αρχής γενομένης από την αραβική άνοιξη, με βασικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό. Σειρά πήρε και η κατά πολλά χρόνια «καθισμένη
στον καναπέ», Δύση, η οποία βγήκε στους δρόμους διαμαρτυρόμενη για την παρατεταμένη οικονομική
κρίση και τα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο η ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνεχίζει να φιγουράρει στην κορυφή της ειδησεογραφίας καθώς απειλεί με κατάρρευση την παγκόσμια οικονομία.
Πέραν των τα οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων, το 2011 στιγματίστηκε και από συνταρακτικά γεγονότα όπως ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία που οδήγησε στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, ο θάνατος του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι "περιπέτειες" του Ντομινίκ Στρος Καν, αλλά και το σοκ που προκάλεσε το φονικό αμόκ του «μακελάρη» στη Νορβηγία.
Τα σημαντικότερα γεγονότα που "μαγνήτισαν" το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας:
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Τυνησία: Στις 14 του μήνα και ύστερα από 23 χρόνια στην εξουσία ο πρόεδρος Ζιν Αλ Αμτίντιν Μπεν Αλι διαφεύγει στη Σαουδική Αραβία έπειτα από τη λαϊκή εξέγερση που άρχισε τον Δεκέμβριο (300 νεκροί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ). Ο Μπεν Αλι καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 66 και μισού ετών σε τρεις δίκες οι οποίες διεξήχθησαν ερήμην.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Αίγυπτος: Στις 11 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 1981, παραιτείται κατά την 18η ημέρα λαϊκής εξέγερσης, παραδίδοντας την εξουσία στον στρατό. Περί τους 850 πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής εξέγερσης. Η δίκη του Μουμπάρακ, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και φόνους διαδηλωτών, άρχισε στις 3 Αυγούστου.
Μπαχρέιν: Κίνημα διαμαρτυρίας του σιιτικού πληθυσμού κατά της σουνιτικής μοναρχίας ξεκινά στις 14 Φεβρουαρίου. Ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών του Κόλπου. Ο βασιλιάς αποδέχεται τον Νοέμβριο τα συμπεράσματα ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας για την καταστολή των διαδηλώσεων και υπόσχεται μεταρρυθμίσεις. Η επιτροπή κάνει λόγο για 35 νεκρούς.
Λιβύη: Στα μέσα του μήνα ξεκινά από τη Βεγγάζη η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, στην εξουσία 42 χρόνια. Η αντιπολίτευση συγκροτεί το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το οποίο θα αναγνωριστεί από το ΟΗΕ και από περισσότερες από 60 χώρες. Στις 19 Μαρτίου, αρχίζει η στρατιωτική επέμβαση συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για τον τερματισμό της καταστολής. Στις 31, το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη διοίκηση της επιχείρησης. Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών καταλαμβάνουν την Τρίπολη τον Αύγουστο.
Μαρόκο: Εναρξη διαδηλώσεων δεκάδων χιλιάδων νέων με αίτημα περισσότερη δημοκρατία και καταπολέμηση της διαφθοράς. Νέο Σύνταγμα, το ο
Keywords
Τυχαία Θέματα