Kόλπα, μπλόφες, στοιχήματα και η ρίψη της ελληνικής "ευρωβόμβας"

Πολύ ευρύτερες - και πραγματικές - διαστάσεις φαίνεται να έχει το θέμα του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας του περιοδικού Spiegel, από αυτές που δίνουν στην κυβέρνηση περί «προβοκάτσιας» κλπ.

Όσο περνούν οι ώρες τόσο περισσότερο γίνεται σαφές ότι το δημοσίευμα είχε μεγάλη δόση αληθείας τουλάχιστον ως προς την επιφάνεια, την βιτρίνα του θέματος, δηλαδή την....
συζήτηση από την ελληνική κυβέρνηση πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφής
της στην δραχμή.

Μπορεί η όλη ιστορία να αποδείχθηκε «χονδροειδής» ανακρίβεια ότι χθες το βράδυ θα αποφασιζόταν η ελληνική πρόθεση εξόδου από το ευρώ, αλλά όπως αναφέρουν απόλυτα διακριβωμένες πληροφορίες του defencenet.gr από τουλάχιστον δύο δυτικές πρεσβείες στην Αθήνα, υπάρχει μεγάλη δόση αληθείας σε όλα τα υπόλοιπα: Όντως η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει προς την Γερμανία πρόθεση εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει «κατανόηση» των ελληνικών θέσεων.

Όντως η «απειλή» αυτή έχε γίνει πιστευτή από την Γερμανία, εξ ου και η προετοιμασία της σχετικής μελέτης Σόϊμπλε με τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Χθες το βράδυ δεν επρόκειτο να συζητηθεί η ελληνική «απειλή», αλλά το κρίσιμο θέμα της επιμήκυνσης, το επιτόκιο και η ομογενοποίηση των όρων του Μνημονίου με τους όρους που Ιρλανδία και Πορτογαλία δέχθηκαν τα δικά τους Μνημόνια.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι πέρσι δέθηκε «χειροπόδαρα» με όρους εκτός πραγματικότητας ή τουλάχιστον οι μετέπειτα εξελίξεις την οδήγησαν να αντιληφθεί ότι οι όροι που έχει δεχθεί θα οδηγήσουν πρώτα το πολιτικό σύστημα σε κατάρρευση και δεύτερον την χώρα σε μείζονα αναταραχή. Και τώρα προσπαθεί να αλλάξει αυτούς τους όρους. Aυτή είναι η "καλή" για την κυβέρνηση εκδοχή.

Αυτό που έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις, είναι ότι χθες το βράδυ κανείς δεν ήξερε για την σύσκεψη. Αναζητήθηκε ο υπουργός Οικονομικών αλλά είχε κλειστό το κινητό του. Όταν το άνοιξε δεν απαντούσε, αλλά έβγαινε ... αυτόματος τηλεφωνητής στα γαλλικά! Που σημαίνει ότι όντως ήταν στο Λουξεμβούργο, όντως γινόταν σύσκεψη και από εκεί κει πέρα βέβαια έγινε ... χαμός αφού πλέον ο φόβος η Ελλάδα να ξυπνήσει με δραχμή, γινόταν πιστευτός.

Τελικά η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά - έστω και με 75 λεπτά καθυστέρηση μετά την ανάρτησή του – το δημοσίευμα και μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών μίλησε για “προβοκάτσια” αλλά πλέον το πρόβλημα αξιοπιστίας του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μετά από ψεύδη και διαψεύσεις 18 μηνών που ... διαψεύσθηκαν από τα γεγονότα, είναι ιδιαίτερα σοβαρό...

Μέσα σε όλα αυτά να πούμε και κάτι που έχει διακριβωθεί με σαφήνεια από την αρχή της κρίσης τον Ιανουάριο του 2010: Ισχυροί «παίκτες» κερδοσκοπικών κεφαλαίων είναι πλασσαρισμένοι είτε οι ίδιοι, είτε «δικοί τους άνθρωποι» στον ελληνικό κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και στον μηχανισμό αποφάσεων των Βρυξελλών. Τι σημαίνει αυτό: Το στοίχημα «πάει σύνεφο» στη πλάτη της χώρας.

Οι διά
Keywords
Τυχαία Θέματα