O Μακάριος, ο Πέτρος Ζ΄ και ο στενός του φίλος Γιάννος Κρανιδιώτης

Το μεγάλο έργο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου στην Αφρική ... ενόχλησε πολλούς!!

Λάζαρος Ελευθεριάδης

Δεν είμαι θεολόγος, ούτε ιερέας, είμαι ένας Έλληνας πολίτης, διαφορετικού επαγγέλματος, και θα προσπαθήσω να καταθέσω, με ταπεινότητα, την άποψή μου περί της πρόσφατης Ιστορίας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Αντλούμε όλοι αυτοπεποίθηση από τις ρίζες και τους θησαυρούς μας.

Θα προσπαθήσω σε....
αυτό το άρθρο, διοχετεύοντας την γνώση και την πληροφορία, για να γίνει ευρύτερα κατανοητό στο αναγνωστικό
κοινό, να καταδείξω πώς αντιλαμβάνεται ένας Έλληνας με την δική μου οπτική γωνία, την συνύπαρξή του με την φυσική κληρονομιά του, την Ελληνορθόδοξη εκκλησία.

Σε μία εποχή, κατά την οποίαν, πολλοί από τους εξέχοντες θρησκευτικούς ηγέτες παγκοσμίως παρέμεναν σιωπηλοί, η Ελληνορθόδοξη εκκλησία με θάρρος υποστήριζε την Ελευθερία, την Ειρήνη, το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης των λαών, και προχώρησε μαζί και δίπλα με την Ανθρωπότητα, ώς αναπόσπαστο στοιχείο της, ενώ συνέχισε να υποστηρίζει την ειρηνική κίνηση ενάντια στη φτώχεια, το ρατσισμό και τη βία σε ολόκληρη τη Ιστορική της διαδρομή.

Στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία περιλαμβάνονται τέσσερα αρχαία ανατολικά ορθόδοξα πατριαρχεία:

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, με κεφαλή τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κων/πολης, που είναι επίσης «πρώτος μεταξύ ίσων» του σώματος της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αλεξανδρείας επικεφαλής της οποίας είναι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αντιοχείας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πατριάρχης Αντιοχείας.

Την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Ιεροσολύμων, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Τίς δύο εθνικές αυτοκέφαλες εκκλησίες:

Την Εκκλησία της Ελλάδος

Την Εκκλησία της Κύπρου

όπως επίσης:

Την Ορθόδοξη Εκκλησία του Όρους Σινά

Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής και η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας οι οποίες είναι επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πολης.

Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών.

Η σύγχρονη Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία παραμένει πιστή κατά το δόγμα και την λειτουργία στην ορθόδοξη κληρονομιά της, και συνεχίζει να απηχεί την βυζαντινή-ελληνική της παράδοση.

Η «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» του Αγίου Όρους αποτελεί την “κιβωτό” της Ιστορίας του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας ανά τους αιώνες.

Θεωρείται από τα σημαντικότερα τμήματα όχι μόνο της Βαλκανικής, αλλά της Ευρώπης και της Ανατολικής Εκκλησίας λόγω της μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας αυτού, ως ακόμη και κέντρου διατήρησης και συντήρησης πλούσιου υλικού, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται "καταφύγιο" και "μουσείο" μοναδικού θησαυρού ελληνικής τέχνης και γραμμάτων.

Περί το 960 μ.χ. μια ε
Keywords
Τυχαία Θέματα