Απολύσεις στο δημόσιο, συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ, αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων, επιφυλάσσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός είναι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου στο γραπτό κείμενο που παρέδωσε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, των στόχων που τίθενται και της πολιτικής που ακολουθηθείς τον δημοσιονομικό τομέα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι πως οι ασκούντες κριτική στο έργο της κυβέρνησης και....
κατ΄ επέκταση στο δικό του, αγνοούν κρίσιμες μεταβλητές. Όπως αναφέρει το προηγούμενο διάστημα επιτάθηκε η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, η αστάθεια στις αγορές και οι παλινδρομήσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα επιπλέον λήψης μέτρων για την εξοικονόμηση 6,4 δις. ευρώ, υπογράμμισε πως αυτό επιβάλλεται λόγω της απόκλισης που σημειώθηκε στο επίπεδο που προϋπολογισμένου ελλείμματος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, το οποίο τελικώς έκλεισε στο 10,5% έναντι πρόβλεψης 9,4% αιι ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν την αρνητική αυτή εξέλιξη. «Η αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω επιβάρυνε την οικονομία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η ύφεση κατά 1 δισ. Κατά 1,7 δισ. υπήρξε επιβάρυνση από πρωτοβουλίες μείωσης φορολογικών εσόδων και κατά 1,2 δισ. από επανεκτίμηση αποδόσεων μέτρων». Αναφέρει, επίσης, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και η μεγαλύτερη πρόκληση της δημοσιονομικής της πολιτικής, αλλά τονίζει ότι καμία χώρα δεν έλυσε αυτό το πρόβλημα από τη μια μέρα στην άλλη. Τονίζει, εξάλλου, ότι δεν υπήρξε αποτυχία στον τομέα των εσόδων, καθώς τα δημόσια έσοδα, παρά την ύφεση, αυξήθηκαν το 2010 κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η επίτευξη των στόχων θα επέλθουν από την μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου κατά περίπου δύο μονάδες του ΑΕΠ, που θα γίνει μέσω της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων και του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης. Παράλληλα, ανακοίνωσε, κάτι που είναι ήδη γνωστό, πως θα υπάρξουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, ενώ για τις ΔΕΚΟ προβλέπονται σχέδια αναδιοργάνωσης με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους κατά 1,5 δισ. έως το 2015.

Στο ίδιο διάστημα οι αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 20% έναντι των σημερινών, ενώ από τις δαπάνες υγείας και τις φαρμακευτικές δαπάνες, μόνο το 2011 θα υπάρξει εξοικονόμηση 1,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα θα προωθηθεί και ο εξορθολογισμός των κοινωνικών δαπανών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει σχετικά με τη φοροδιαφυγή ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει έσοδα 3 δισ. από την αντιμετώπισή της και έσοδα 6 δισ. από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως στους άμεσους, αλλά και στους έμμεσους φόρους. Ωστόσο, επαναλαμβάνει τη δέσμευση που ανέφερε στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για επαναξιολόγηση του φορολογικού συστήματος και την επιδίωξη της μείωσης των συντελεστών με νομοθετική παρέμβαση που αναμένεται να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα