«Μπλόκο» τραπεζιτών στο νέο δάνειο διάσωσης!

Βιάσθηκε, όπως φαίνεται, ο προεδρεύων του Eurogroup να ανακοινώσει ότι έχει εγκριθεί επί της αρχής το νέο δάνειο διάσωσης για την Ελλάδα, με απαράβατο όρο να μετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα και οι ιδιωτικές τράπεζες: οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες έχουν αρχίσει... ιερό αγώνα στα παρασκήνια κατά της συμμετοχής τους στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι
ακόμη και ένα «αθώο» roll over (αναχρηματοδότηση) πιθανότατα θα....
κριθεί ως χρεοκοπία!

Η διαφαινόμενη αναβολή της έγκρισης του δανείου, από τον Ιούνιο στον Σεπτέμβριο, δεν συνδέεται μόνο με τα προβλήματα της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης να αποσπάσει την αναγκαία πολιτική υποστήριξη στο νέο μνημόνιο. Όλα δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παραζαλισμένες από την αδυναμία τους να διαχειριστούν σοβαρά την κρίση, «λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο»: έσπευσαν να προαναγγείλουν συμμετοχή των τραπεζών στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα, χωρίς να έχουν αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζιτών, αλλά και χωρίς να έχουν προβλέψει την αντίδραση των οίκων αξιολόγησης:

n «Οι τράπεζες αρνούνται με αυστηρότητα», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Και, από την πλευρά τους, δύσκολα μπορούν να κατηγορηθούν ότι έχουν άδικο: ποιος διευθύνων σύμβουλος τραπεζικού ομίλου θα αναλάμβανε την ευθύνη να εξηγήσει στους μετόχους του ότι αντί να πάρει μετρητά δέχθηκε να αγοράσει νέα ελληνικά ομόλογα πολυετούς διάρκειας, όταν όλοι γνωρίζουν ότι πριν λήξουν τα νέα ομόλογα θα έχει μεσολαβήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το «κούρεμα» των πιστωτών; Οι αιώνιες τραπεζικές αρχές «τα μετρητά είναι βασιλιάς» και «ποτέ μην ρίχνεις καλό χρήμα πάνω στο κακό» δεν μπορούν να παραγνωρισθούν σε αυτή την περίπτωση, όχι τουλάχιστον χωρίς τον κίνδυνο να... πετροβολήσουν οι μέτοχοι τους διοικούντες.
n Ένα άλλο επιχείρημα που επικαλούνται οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, λέγοντας «ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε», είναι ότι η πρόταση των κυβερνήσεων εκ των πραγμάτων θα μοιράσει δυσανάλογα τα ελληνικά βάρη. Για παράδειγμα, η Societe Generale, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της τίτλους της Ελλάδας που λήγουν ως το 2014, θα κληθεί να «πιει το πικρό ποτήρι» του roll over, όχι όμως και η «ομογάλακτη» BNP Paribas, που τυγχάνει να έχει στο δικό της χαρτοφυλάκιο ομόλογα που λήγουν από το 2015 και μετά. Έτσι, η συζήτηση με τους τραπεζίτες φαίνεται να καταλήγει σε αδιέξοδο και μόνο συμβολικές θα είναι οι συμμετοχές τους στο νέο «πακέτο».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που προωθούν την ιδέα της συμμετοχής των τραπεζών στη χρηματοδότηση, ώστε τα 100 δισ. ευρώ του νέου «πακέτου» να μοιρασθούν περίπου ισομερώς μεταξύ κυβερνήσεων, εσόδων της Αθήνας από ιδιωτικοποιήσεις και χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες, εξέτασαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να «γλυκάνουν» ή να απειλήσουν τους τραπεζίτες, ώστε να ενταχθούν «εθελοντικά» στο νέο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Αυτή η συζήτηση, όμως, έπαψε να έχει το νόημα που θα ήθελαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις,
Keywords
Τυχαία Θέματα