ΓΑΠ: "Όταν μιλάμε για χρεοκοπία, μιλάμε για χάος"

Με τη φράση «ζητώ από όλους σας να ψηφίσετε τη δύσκολη και επώδυνη συμφωνία για να κρατηθούμε στα πόδια μας, ζητώ να πειθαρχήσετε και εάν κάποιος έχει συνειδησιακό πρόβλημα, μπορεί να παραιτηθεί» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία των μέτρων που απορρέουν από το νέο
μνημόνιο, το βράδυ της Κυριακής.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τα....
παραπάνω σε δευτερολογία του και μετά την ομιλία Βενιζέλου, έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Θάνου Μωραΐτη, οι οποίοι ζητούσαν ξεκάθαρη στάση για την αυριανή ψηφοφορία.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε ευθεία αναφορά σε θέμα κομματικής πειθαρχίας, όμως είχε ζητήσει να μην υπάρξουν ενδοπαραταξιακοί διαχωρισμοί, καθώς «όλοι έχουμε ευαισθησίες» όπως είπε. «Πρέπει να είμαστε όλοι μια γροθιά» είπε χαρακτηριστικά.

Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, είπε ότι η υπόθεση είναι εθνική, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

«Ας μιλήσουμε ειλικρινά στους Έλληνες και ας τους πούμε τι εστί χρεοκοπία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Συνέχισε λέγοντας ότι «μιλάμε για χάος», γα επικίνδυνες και επώδυνες συνέπειες για τη χώρα και κυρίως για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Ακολούθως είπε στους βουλευτές πως «αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», θα υπάρχει αδυναμία καταβολής όλων των μισθών και των συντάξεων, θα υπάρχει αδυναμία χρηματοδότησης σχολείων και νοσοκομείων, οι περικοπές θα είναι πολύ σφοδρότερες, θα υπάρξει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και το βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων θα καταρρεύσει.

Επίσης, αναρωτήθηκε τι σημαίνει χρεοκοπία για την ασφάλεια της χώρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ, απομονωμένη και ταπεινωμένη, χωρίς συμμάχους σε σημαντικές μάχες.

Φτάσαμε κοντά στην πηγή, είπε, και πρέπει η χώρα να πιει νερό.

Απαντώντας στη κριτική της ΝΔ είπε ότι το πρόβλημα δεν ήταν η διετής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ: «Δεν απέτυχε η δική μας κυβέρνηση» είπε και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή για κρατικοδίαιτη οικονομία, πελατειακό σύστημα, μεσάζοντες και παρασιτικά στοιχεία στην οικονομία της χώρας.

Στην ομιλία του κ. Παπανδρέου υπήρξαν αυτή τη φορά και στοιχεία αυτοκριτικής: «έπρεπε να συγκρουστούμε ακόμη πιο γρήγορα και δυναμικά με τις εξαρτήσεις της χώρας, αλλά τουλάχιστον εμείς συγκρουστήκαμε».

Σε άλλο σημείο επίσης ανέφερε: «αναλαμβάνω την ευθύνη γιατί δεν μπορέσαμε σε δύο χρόνια να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών, αλλά κάναμε πολλά παντού».

«Η διετία μας δεν ήταν το πρόβλημα, ήταν η αρχή της λύσης. Ατελής και καθυστερημένη, αλλά ήταν η αρχή» συμπλήρωσε.

Πολλές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του κάλεσε τους βουλευτές να μην λυγίσουν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να συνεχίσουν τη μάχη, να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα, για
Keywords
Τυχαία Θέματα