Η ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Οταν πηγαίνεις να ευχηθείς σε κάποιο - και μάλιστα στον Οικουμενικό Πατριάρχη - δεν είναι πράξη ευγενείας και δείγμα καλής ανατροφής, αξιοπρέπειας και φιλότιμου να πας για να τον....
ψέξεις.

Δεν αναμέναμε επομένως τον εκ φύσεως και καλλιεργείας όντως ευγενή Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να πάει στην Κωνσταντινούπολη και να ασκήσει κριτική στον Παναγιότατο με την ευκαιρία του ιωβηλαίου του στην ιερωσύνη.

Από την άλλη όμως αξίζει ο Σεβασμιότατος Αμερικής να διερωτηθεί: Αυτή η αμετροέπεια
που μετέρχεται πείθει ή μήπως ο κόσμος μειδιά για το μέγεθος της υπερβολής;

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ


Δεν έχτισε κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς πατριαρχίας του με ξύλα, χόρτα και καλάμι, ο Παναγιότατος κ. Βαρθολομαίος, αλλά με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους, είπε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Και πού τα βρήκε όλα αυτά τα πολύτιμα μεταλλεύματα, Σεβασμιότατε Αμερικής, για να χτίσει ο Παναγιότατος; Στο φτωχικό Φανάρι ζει και μόλις που κατορθώνει να επιβιώνει από την αγάπη του Ελληνικού λαού και τα αντίδωρα της ευγνωμοσύνης του ανά την οικουμένη ποιμνίου του.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ


Ο ίδιος ο Παναγιότατος άλλωστε το επιβεβαίωσε με το λόγο του στη γενέτειρά του Ιμβρο μόλις χθες όπου απαρίθμησε τα τρόπαια της πατριαρχίας του “ως Συνάξεις των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, Συνάξεις των Ιεραρχών του Πατριαρχείου μας, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην UNESCO, στον Λευκό Οίκο και το Αμερικανικό Κογκρέσσο και στα Κοινοβούλια άλλων χωρών, προαγωγή και καλλιέργεια της οικολογικής ευαισθησίας σε παγκόσμια κλίμακα, προώθηση του οικουμενικού μεταξύ των χριστιανών αλλά και του διαθρησκειακού διαλόγου”.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΟΝΤΩΣ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

Ακούσατε κάποια αναφορά στην λίαν ελπιδοφόρα επάνδρωση του Αγίου Ορους, των μονών στην Αμερική και στις Νέες Χώρες, στην εξάπλωση της ορθοδόξου ιεραποστολής στα πέρατα της οικουμένης και μάλιστα στην Απω Ανατολή, στο ποίμνιο του στην Αμερική και στις άλλες χώρες της διασποράς;

Ανέφερε ότι είναι ο 270ος Πατριάρχης στη μακρά σειρά των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, αλλά ούτε λέξη δεν βρήκε να πει για το πόσοι από τους προκατόχους του είναι Αγιοι της Εκκλησίας. Ούτε μια ελάχιστη αναφορά ότι διαδέχθηκε τον Απόστολο Ανδρέα, τον Ιερό Χρυσόστομο, τον Αγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, το Μέγα Φώτιο, τον Αγιο Ταράσιο, τον Αγιο Γερμανό, τον Γρηγόριο Ε΄και τόσους άλλους.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΣ

Εξέφρασε πάλιν και πολλάκις την αίδιον ευγνωμοσύνη του προς τους ευεργέτες του Πατριάρχες Αθηναγόρα και Δημήτριο και προς το Γέροντά του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα (Χατζή).

Ακόμη και για την ευγένεια του Πάπα Παύλου ΣΤ΄ έκανε αναφορά και δεν λησμόνησε να αναφερθεί στην παρουσία του στη Β΄ Βατικάνεια Συνοδο και
Keywords
Τυχαία Θέματα