Στα σκαριά νέο Βατοπέδι

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γ. Παπακωνσταντίνου διάλεξε την 9η Νοέμβρη του 2011, μέρα που η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στα τσαλιμάκια του Γ. Παπανδρέου για το σχηματισμό κυβέρνησης, προκειμένου να προσφέρει σε αγγλικών συμφερόντων εταιρία ως....
δώρο το δάσος του Εξάρχου Φθιώτιδας, προκειμένου να το τσιμεντοποιήσει. Το δάσος του Εξάρχου δεν είναι το μοναδικό δώρο που πρόσφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Για μερικά από τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε σε διπλανές στήλες.

Η συγκεκριμένη εταιρία είναι η «ΛΟΚΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ», η οποία πασχίζει από το 2005 να εμφανίσει ένα δάσος 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εξαρχος του Δήμου Αταλάντης ως γεωργική έκταση ιδιοκτησίας της.

Μέχρι τις 9 Νοέμβρη του 2011, που συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την έκδοση οικοδομικών αδειών και εισήχθησαν ένα σωρό υπουργικές τροπολογίες, οι προσπάθειες της εταιρίας και των συνεργατών της να πετύχουν αυτούς τους δύο στόχους, που εάν επιτευχθούν θα στραγγίσουν, εκτός των άλλων, την περιοχή και θα προκαλέσουν μεγάλη οικολογική καταστροφή, δεν ευοδόνωνταν. Το αντάλλαγμα που πλασάρει η εταιρία είναι η δημιουργία μερικών εκατοντάδων θέσεων εργασίας, που θα τις χρυσοπληρώσουμε μέσω της δωρεάν επιδότησης που θα δοθεί από τον κρατικό κορβανά.

Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της καπιταλιστικής εξουσίας από τη ΝΔ, η εταιρία είχε την αμέριστη βοήθεια των αρμόδιων υπουργών. Σκοπός της, όπως προαναφέραμε, ήταν να αποχαρακτηριστεί η έκταση από δάσος που είναι και να παρουσιαστεί σαν ιδιόκτητη. Οι προσπάθειες απέτυχαν γιατί προσέκρουσαν στη σθεναρή στάση που κράτησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο και στη δημοσιότητα που δόθηκε. Απέτυχαν, επίσης,, γιατί τα χαρτιά που παρουσίασαν ήταν και είναι πέτσινα.

Από το Γενάρη του 2010 κατέφυγαν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να τους βγάλει μια καθ’ υπαγόρευση γνωμοδότηση που θα γινόταν αποδεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής. Κι αυτή όμως η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το σχόλιο δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους δεν μπόρεσε ούτε το ΝΣΚ να βγάλει θετική γνωμοδότηση για την εταιρία «ΛΟΚΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ».

Τους τελευταίους μήνες είχαν μπει στο παιχνίδι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες και Ειδικοί Γραμματείς και Σύμβουλοι, προκειμένου να βοηθήσουν την εταιρία να πετύχει τους δύο πολυπόθητους στόχους, που θα της ανοίξουν το δρόμο για να ξεπατώσει και να στραγγίσει την περιοχή. Εγιναν απανωτές συσκέψεις από τους παράγοντες αυτούς, αλλά και πάλι δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν την εταιρία. Γνωρίζουμε ποιοι ήταν αυτοί οι υπηρεσιακοί παράγοντες και εάν χρειαστεί θα δημοσιοποιήσουμε τα ονόματά τους.
Ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ μπορεί μεν να μην πέτυχε ολοκληρωτικό τον αποχαρακτηρισμό του δάσους του ΕΞΑΡΧΟΥ και την ολοκληρωτική τσιμεντοποίησή του, πέτυχε όμως τη δυνατότητα μερικής τσιμεντοποίησής του, μέσω μιας
Keywords
Τυχαία Θέματα