Συμφώνησαν κυβέρνηση-τρόικα

Συμφωνία επήλθε μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης τόσο στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όσο και στο φορολογικό πακέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες απομένουν οι λεπτομέρειες στη διατύπωση των κειμένων για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής της....
περιόδου 2011 - 2015.

Σύμφωνα με στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, η αξιολόγηση της τρόικας είναι θετική. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι έκλεισε η εκταμίευση της 5ης
δόσης στα τέλη Ιουνίου προς τη χώρα μας. Πιθανότατα την Πέμπτη θα είναι έτοιμη η έκθεση του τριμερούς κλιμακίου και η ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με τα νέα σκληρά μέτρα.

Πάντως πηγή του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε τα περί μείωσης του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι φέτος χρειαζόμαστε έσοδα. Σε ότι αφορά στο ταμείο Δημόσιας περιουσίας θα παραμείνει στον δημόσιο έλεγχο και δεν πρόκειται να δοθεί σε ιδιώτες, ωστόσο η τρόικα θα έχει λόγο και μάλιστα βαρύνοντα μέσω της τεχνικής υποστήριξης που θα παρέχει.

Αναφορικά με τα προνοιακά επιδόματα είναι ειλημμένη απόφαση για την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπαίνει μαχαίρι στα επιδόματα των φορολογουμένων.
Η διαφαινόμενη συμφωνία έρχεται μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε επισημάνει ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες ημέρες. Κάτι που επιβεβαίωσε την Τρίτη και η Κομισιόν μέσω του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.

Την ίδια ώρα, το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Deutsche Telekom για την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ σηματοδοτεί η άφιξη στη χώρα μας του κλιμακίου της γερμανικής εταιρείας . Οι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας ανταποκρινόμενοι στη επιστολή της Κυβέρνησης καταφτάνουν στην Αθήνα με σκοπό να διεκδικήσουν ικανοποιητικά ανταλλάγματα πριν συμφωνήσουν στην εξαγορά του ποσοστού που πωλεί το ελληνικό δημόσιο.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι η ανάθεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας σε ένα διεθνές όργανο - μία ιδέα που προωθείται από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο - θα απειλούσε την αίσθηση εθνικής κυριαρχίας της χώρας, αναφέρει εν τω μεταξύ σε άρθρο της η διαδικτυακή πύλη euobserver.com. Το δημοσίευμα αναφέρεται, στη συνέχεια, σε σχετική δήλωση που έκανε εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παράσχουν τεχνική υποστήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, αν αυτό ζητηθεί. Επεσήμανε ότι η Αθήνα έχει καταφέρει επιτυχή αποτελέσματα στη μείωση του ελλείμματος κατά 5% και στην αναδιάρθρωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή εμπιστεύεται τους Έλληνες ότι θα ολοκληρώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις με δικές τους δυνάμεις.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Ολλανδού υπουργού
Keywords
Τυχαία Θέματα