Τα "Τζάκια", οι παλιές φιλενάδες και ο αεροδιάδρομος

Λένε ότι οι φιλίες που «γεννιούνται» στα παιδικά, σχολικά ή φοιτητικά χρόνια κρατάνε χρόνια… Στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, υπάρχει η ιδιαιτερότητα της πολιτικής καριέρας. Και μάλιστα πολιτική καριέρα υψηλών προδιαγραφών.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, που προσφάτως συμφώνησαν για τη .....
συγκυβέρνηση, ήταν κάποτε συγκάτοικοι, κολλητοί φίλοι και σύμφωνα με την παγκόσμια πηγή πληροφόρησης, το internet,
έπαιζαν μουσική και στο ίδιο συγκρότημα…

Τα πρώτα τους βήματα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού

Ήταν το 1970, όταν οι δύο κορυφαίοι κατά τεκμήριο Έλληνες πολιτικοί, ψηλόλιγνοι νεαροί, κολεγιόπαιδα, τότε, έπαιρναν το αεροπλάνο για τις ΗΠΑ. Η τύχη τους ήθελε να βρεθούν στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπως νωρίτερα είχαν βρεθεί - με έναν χρόνο διαφορά - και στο Κολλέγιο Αθηνών.

Παππούς του ο «Γέρος της Δημοκρατίας»

Ο ένας, γιος του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μαργαρίτας Τσαντ, εγγονός του «Γέρου της Δημοκρατίας», ο Γιώργος είχε νωρίτερα αφήσει την Ελλάδα. Όταν τα Χριστούγεννα του 1967 η χούντα απελευθέρωσε τον ως τότε φυλακισμένο Ανδρέα, υπό το βάρος της παγκόσμιας κατακραυγής, η οικογένεια είχε ήδη επιλέξει τον επόμενο σταθμό: εκτός Ελλάδας, στη Σουηδία και λίγο μετά στον Καναδά.

Ο Γιώργος τελείωσε το σχολείο και έστειλε πέντε αιτήσεις σε πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο. Όλα τον δέχτηκαν ως φοιτητή, όμως εκείνος, επηρεασμένος από οικογενειακούς φίλους του από το Σικάγο, επέλεξε το Άμχαρστ, το οποίο είχε ιδιαίτερη φήμη ως liberal art πανεπιστήμιο.

Ο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα

Ο άλλος, γιος του Κωνσταντίνου Σαμαρά και της Ελένης Ζάννα, εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα, ο Αντώνης, είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στο επτατάξιο Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών και αποφάσιζε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να σπουδάσει Οικονομικά.

Δεν διάλεξε το Χάρβαρντ (όπου πήγε αργότερα για μεταπτυχιακό) ή κάποιο άλλο φημισμένο κολέγιο. Ο πατέρας του ήθελε να τον δει γιατρό. Ήταν ο ίδιος κορυφαίος καρδιολόγος της εποχής του, διευθυντής στον «Ευαγγελισμό», όμως ο Αντώνης πήρε… λάθος δρόμο.

Φιλίες που κρατάνε χρόνια

Στην πόλη των πέντε κολεγίων, όπως αποκαλούνταν η περιοχή, λόγω της φιλοξενίας του Amherst College, του University of Massachusetts Amherst, του Χαμσάιρ, του Μάουντ Χόλιοκ και του Smith - τεσσάρων liberal arts σχολών και ενός πανεπιστημίου - σφυρηλατήθηκε η φοιτητική φιλία.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυψε ποτέ τη στενή φιλία του με τον Γιώργο Παπανδρέου από τα χρόνια του πανεπιστημίου. Σε συνέντευξη του στους «Νew York Times», τον Απρίλη του 1985, έλεγε στον δημοσιογράφο Χένρι Καμ:

«Οταν οι συνάδελφοι μας βουλευτές μάς βλέπουν να καθόμαστε και να κρυφογελάμε με τον Γιώργο, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι δεν μιλάμε για πολιτικά, αλλά για τις παλιές φιλενάδες μας από το Holyoke και το Smith».

Ο σκούρος ροζ-καφέ κοιτώνας

Στον χτισμένο το 1883 και βαμμένο με ένα σ
Keywords
Τυχαία Θέματα