Το χρυσάφι, το Κατάρ και ο Σόρος

Σπύρος Θεοδωράτος

Ο Βάρταν Γκρεγκόριαν
Οι ανακοινώσεις του περασμένου Σαββάτου για την περίφημη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Καταρινούς για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, έφερε οπωσδήποτε ένα κάποιο χαμόγελο στον αντικειμενικό αναγνώστη της είδησης - και τα δύο πρώτα σκέλη της είναι οπωσδήποτε θετικά:....


Πρώτον, προβλέπεται με την έναρξη κιόλας των εργασιών στα… σκουριασμένα μεταλλεία να βρουν απασχόληση περίπου 1.500 άνθρωποι, γεγονός οπωσδήποτε παρήγορο, ιδίως για την ντόπια οικονομία της περιοχής, που μαστίζεται.

Κατά δεύτερον, θα αρχίσει
επιτέλους αυτή η… χιλιοταλαιπωρημένη χώρα να αξιοποιεί ένα σημαντικό κοίτασμα, που όπως γνωρίζουμε σε συνθήκες ύφεσης αποτελεί την καλύτερη δυνατή επένδυση, και επιπλέον σε βάζει ως χώρα σε ένα διεθνές περιβάλλον και αποκτάς μια κάποια παρουσία στο διεθνές χρηματιστήριο του χρυσού.

Μήπως, όμως, όλα αυτά αποτελούν απλώς μία ευχή, και όχι τη σκληρή πραγματικότητα; Και ποιος λόγος να μην χαρούμε και εμείς με την καρδιά μας μία καλή επενδυτική είδηση, μέσα σε μία τόσο μουντή για την Ελλάδα επικαιρότητα;

Ο λόγος για τις επιφυλάξεις μας δεν είναι άλλος από τα… διεθνή και απέραντα πλοκάμια του Παγκόσμιου κεφαλαίου, που, ως φαίνεται, απλώθηκαν για τα καλά και στα μεταλλεία της Χαλκιδικής:

Ζήτημα πρώτον: Όλα αυτά τα χρόνια κάθε εργασία στα μεταλλεία είχε «παγώσει» πλήρως, με χίλια δυο εμπόδια να εφευρίσκονται κάθε φορά που κάποια ντόπια επενδυτική εταιρεία επιχειρούσε να επενδύσει στην περιοχή και να ξεκινήσει εξορύξεις. Το κυριότερο πρόβλημα δεν ήταν άλλο από το διαρκές «βέτο» που έθεταν διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες στο όνομα της «οικολογίας», εξύφαιναν ένα απέραντο πλέγμα προπαγάνδας, ώστε ακόμη και κάτοικοι της περιοχής να είναι πια επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας των μεταλλείων.

Το ερώτημα, βεβαίως, που εγείρεται είναι από ποιους χρηματοδοτούνταν αυτές οι «οικολογικές» οργανώσεις και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν όλον αυτόν τον καιρό, ώστε να πολεμούν… στανικά την οποιαδήποτε ενέργεια που θα απέφερε κέρδος στον τόπο τους.

Και το λέμε αυτό, διότι τυγχάνει να είναι γνωστή η… ευαισθησία του διάσημου μεγαλοεπενδυτή Τζoρτζ Σόρος, ακόμη και σε «περιβαλλοντικά» ζητήματα.

Έχουμε και λέμε: Το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά από τη συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Hamad Bin Khalifa Al Thani και τον Πρωθυπουργό του εμιράτου και Υπουργό Εξωτερικών, Hamad bin Jasim bin Jabir Al Thani, τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι δεδομένη» και οι προοπτικές για περαιτέρω επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα είναι οι καλύτερες δυνατές.

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία προβλέπει την είσοδο της εταιρείας Qatar Holdings στα μεταλλεία Χαλκιδικής μέσω της εταιρείας European Goldfields, που εδρεύει στο Λονδίνο, και η οποία έλαβε άδεια για εξορύξεις από το ελληνικό κράτος μόλις τον περασμένο Ιούλιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα