AIESEC | Περί ανεργίας…

Σχολείο, Πανεπιστήμιο, πτυχία, master, διδακτορικά και … ανεργία. Αυτή είναι πλέον η ροή για τους νέους πτυχιούχους μετά την αποφοίτησή τους. Με μια γρήγορη αναζήτηση με τους όρους «ανεργία στους νέους» αναδύονται λέξεις όπως εφιάλτης, θλίψη, απελπισία, αδιέξοδος, μετανάστευση, ακόμη και το κλισέ της αρνητικής πρωτιάς της χώρας μας στην ανεργία.

Έτσι ζοφερή περιγράφεται η κατάσταση τα τελευταία χρόνια, κανένα φως

στο τούνελ. Αναρίθμητα και αναπάντητα «γιατί» αρθρώνουμε: πολλά φιμώνονται, άλλα ίσα που ακούγονται και χάνονται, άλλα δηλώνουν βροντερά παρών, έως ότου ξεχαστούν…

Η λύση αναζητείται στο «μέλλον», σε ένα ίχνος φωτός, σε εμάς και στην δύναμη μας να τα ανατρέψουμε όλα, να μετατρέψουμε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο σε κάτι που θυμίζει από Ελλάδα. Άλλωστε, είναι το δικό μας μέλλον που υποθηκεύεται. Όμως, η πόρτα του «μέλλοντος» έχει κλείσει βίαια μπροστά μας και το παρελθόν με το παρόν, μας ωθούν με δύναμη προς τα πίσω.

Θα ήταν πολύ εύκολο λοιπόν να κρυφτούμε πίσω από μια βαθιά οικονομική ύφεση, να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά στην επικείμενη καταστροφή, να αποδεχτούμε την κατάσταση, σαν αυτή να προέρχεται από μια ανώτερη και ανεξέλεγκτη δύναμη. Θα ήταν πολύ εύκολο να χτίσουμε το δικό μας τοίχος, υποβάλλοντας παράλληλα την δικιά μας παραίτηση.

Ωστόσο, είναι στο χέρι του καθενός να βρει το δικό του κλειδί στην «πεισματάρα» πόρτα, το δικό του ίχνος φωτός, το οποίο θα συντελέσει στην ελπίδα για διέξοδο, μέσα από ένα μονοπάτι το οποίο όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε.

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση χρειαζόμαστε πολλά εφόδια για να «επιβιώσουμε». Ευκαιρίες πάντα υπάρχουν, αρκεί να τις δώσουμε την απαραίτητη προσοχή. Σεμινάρια επιμόρφωσης, πρακτική άσκηση, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και η δια βίου μάθηση είναι σύμμαχοί μας.

Ένα τέτοιο ισχυρό παράδειγμα είναι η AIESEC, ένας εθελοντικός παγκόσμιος φοιτητικός οργανισμός, μέσα από τον οποίο προσφέρεται προσωπική ανάπτυξη και ανέλιξη. Η AIESEC δίνει την ευκαιρία για επαγγελματική εμπειρία, πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων, επαφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, εφόδια ιδιαίτερα χρήσιμα για την μετέπειτα επαγγελματική πορεία. Η εμπειρία στον οργανισμό αυτό είναι μια ενδυνάμωση τόσο του «ψυχρού» βιογραφικού, όσο και του ατόμου που συμμετέχει.

Μία από τις εμπειρίες αυτές είναι η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Τα οφέλη είναι λίγο-πολύ προφανή: κατάρτιση στον τομέα απασχόλησης, εργασία σε ένα περιβάλλον συνεχούς εκπαίδευσης, επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, δίκτυο επαφών και σχέσεων και ό,τι άλλο προκύπτει από διαμονή στο εξωτερικό.

Γι’ αυτούς πάλι που δεν έχουν την δυνατότητα να φύγουν εκτός Ελλάδας, υπάρχουν προγράμματα συμμετοχής σε ομάδα. Υιοθετώντας την φιλοσοφία της ομάδας αναπτύσσει κανείς την ικανότητα συνεργασίας, επίλυσης προβλημάτων, πωλήσεων και παρουσίασης, κ.α. Επίσης, η συμμετοχή σε σεμινάρια που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσκομίζουν χρήσιμες γνώσεις και ικανότητες πάνω σε διαφορετικούς τομείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα