Tα πολιτικά κόμματα που… «έφυγαν από το μαντρί και τα έφαγε ο λύκος» (Photos/Video)

Δημιουργήθηκαν με… θόρυβο. Προκάλεσαν συζητήσεις και απασχόλησαν πρωτοσέλιδα. Συμμετείχαν – κάποια από αυτά – σε μεγάλα πολιτικά γεγονότα. Ωστόσο, μετά εξαφανίστηκαν. Υπήρξαν διάτοντες αστέρες. Δεν έμειναν ούτε καν ως ….σφραγίδες.

Πρόκειται για τα κόμματα που προέκυψαν απο διασπάσεις μεγαλύτερων, κυρίως των τριών κυβερνητικών, της μεταπολίτευσης. Κόμματα δηλαδή που «έφυγαν από το μαντρί και τα έφαγε ο λύκος» – ρήση που είχε πεί για πρώτη φορά ο Ευάγγελος Αβέρωφ όταν είχε φύγει απο τη ΝΔ

ο Κωστής Στεφανόπουλος.

Οι πρωταγωνιστές αυτών των διασπάσεων είτε επέστρεψαν… στο μαντρί – ορισμένοι απο αυτούς και με επιτυχία – είτε εξαφανίστηκαν από την πολιτική ζωή. Η Νέα Αριστερά είναι το τελευταίο σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο κομμάτων. Και χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις …κακών η ιστορία της Μεταπολίτευσης δεν προοιωνίζει μακροημέρευση της.

Ας τα δούμε αναλυτικά λοιπόν:

Η Δημοκρατική Ανανέωση, ήταν το πρώτο κόμμα που προέκυψε απο διάσπαση μετά το 1974. Ιδρύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1985 από τον Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος προηγουμένως είχε αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία με ομάδα 10 βουλευτών. Η πραγματική αιτία της διάσπασης ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ότι ο Στεφανόπουλος δεν… άντεχε το Μητσοτάκη αρχηγό της ΝΔ.

Το κόμμα δεν πέτυχε ιδιαίτερες εκλογικές επιδόσεις – δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 1%. Ωστόσο ο ένας και μοναδικός βουλευτής που είχε εκλεγεί το 1990, ο Θόδωρος Κατσίκης, είχε δώσει την απαραιτητη ψήφο εμπιστοσύνης για να ορκιστεί η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η ΔΗΑΝΑ εξαφανίστηκε απο τον πολιτικά χάρτη. Ο ίδιος ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε αναρριχηθεί στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας κάποια χρόνια αργότερα.

«Κάτσε καλά Γεράσιμε…»

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των σκανδάλων, της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου, και των αποκαλύψεων για την προσωπική του ζωή ήταν βαρύ. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γεράσιμος Αρσένης το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

Τον Μάρτιο του 1987 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Ο Αρσένης επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ τελικά το 1989.

«Βαρυχειμωνιά για τη ΝΔ»

Η επόμενη μεγάλη πολιτική διάσπαση ήταν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη o Aντώνης Σαμαράς υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών. Μετά από διαφωνία με τον τότε πρωθυπουργό για το χειρισμό του Μακεδονικού αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση τον Απρίλιο του 1992.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε από βουλευτής, αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και το 1993 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη. Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. «Βαρυχειμωνιά για τη Νέα Δημοκρατία» ήταν ο τίτλος εφημερίδων της εποχής.

Ο διχασμός ήταν μεγάλος. Η Πολιτική Άνοιξη έριξε τελικά την κυβέρνηση της ΝΔ. Η προεκλογική περιοδος που ακολούθησε ήταν έντονη. Χαρακτηριστική ηταν η εικόνα οπαδών της ΝΔ έξω απο τη Ρηγίλλης να φωνάζουν «προδότη» – και όχι μονο – τον Αντώνη Σαμαρά. Παρ’ όλα αυτά η ΠΟΛΑΝ ξεφούσκωσε γρήγορα, και εξαφανίστηκε απο τον χάρτη.

Ο ίδιος ο Σαμαράς, όπως έχει πεί, πέρασε «έντεκα χρόνια κοιτώντας τους τοίχους του σπιτιου του». Τελικά επέστρεψε μετά απο χρόνια στη ΝΔ για γίνει αρχηγός της και πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Τσοβόλα δώστα όλα…»

Το ΔΗΚΚΙ ιδρύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1995, σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, από μία ομάδα παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. με επικεφαλής τον Δημήτρη Τσοβόλα. Ο δημοφιλής υπουργός της δεκαετίας του 80 περίμενε διαφορετική αντιμετώπιση απο το κόμμα του μετά την περιπέτεια του Ειδικού Δικαστηρίου για τη υπόθεση Κοσκωτά.

Συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 1996 όπου έλαβε ποσοστό 4,43% και εισήλθε στη Βουλή ως πέμπτο (και τελευταίο) κόμμα και καταλαμβάνοντας 9 βουλευτικές έδρες. Η ραγδαία πτώση των εκλογικών ποσοστών, άρχισε στις βουλευτικές εκλογές του 2000 όπου έλαβε ποσοστό 2,69% (184.598 ψήφοι) από 6,85% που είχε λάβει στις Ευρωεκλογές του 1999 και δεν εισήλθε στη Βουλή. Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 το ποσοστό έπεσε και άλλο, στο 1,78%. Είχε ήδη πάρει τον δρόμο προς την αφάνεια.

«Χέρι, χέρι με τον Καρατζαφέρη…»

Την ίδια περίοδο η Νεα Δημοκρατία είχε τα δικά της προβλήματα. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης διαγράφεται από το κόμμα γιατί είχε εκφραστεί απρεπώς – και εν πολλοις χυδαία – κατά του τότε εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Άρη Σπηλιωτόπουλου. Έτσι ίδρυσε τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Το κόμμα είχε φτάσει ακόμα και το 5,63% στις εκλογές του 2009. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε φυτώριο κάποιων στελεχών που μεταπήδησαν αργότερα στη ΝΔ. Συμμετείχε στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου την εποχή των μνημονίων. Σήμερα αποτελεί κόμμα σφραγίδα ξεχασμένο απο όλους.

Λίγο πριν το 2000 ο Στέφανος Μάνος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ, που είχε φέρει ο τότε υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, διαφώνησε με τον αρχηγό του κόμματος Κώστα Καραμανλή με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό όργανο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο και τον διέγραψε.

Τον Απρίλιο του 1999 ίδρυσε το κόμμα των Φιλελευθέρων με έμβλημα τον… ταύρο. Τα εκλογικά αποτελέσματα ισχνά. Εκανε αργότερα άλλη μια προσπάθεια με το κόμμα Δράση χωρίς τύχη. Σήμερα ο ίδιος περνάει τον χρόνο αρθρογραφώντας αραιά και που σε μεγάλες εφημερίδες.

Το ΚΕΠ του Αβραμόπουλου

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν εκείνη την εποχή δήμαρχος Αθηναίων. Στην δεύτερη θητεία του διαφώνησε με το κόμμα του – καποιοι λένε ότι στην πραγματικότητα, είχε φιλοδοξίες μεγαλύτερες απο το πολιτικό του… μπόι.

Το Μάρτιο του 2001 ίδρυσε το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ), ένα κόμμα με ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά συγγενή με τη Νέα Δημοκρατία.

Παρά τις τυμπανοκρουσίες και τα ηχηρά πρωτοσέλιδα της εποχής τον Ιούνιο του 2002 ανακοίνωσε τη διακοπή του ΚΕΠ, καθώς και την απόφασή του να μη διεκδικήσει ξανά το αξίωμα του δημάρχου. Τελικά επανήλθε στο… μαντρί.

Το 2010 ήρθε η σειρά του… ΣΥΡΙΖΑ. Στις 27 Ιουνίου 2010 ιδρυθηκε η Δημοκρατική Αριστερά από τον Φώτη Κουβέλη και άλλους τρείς βουλευτές (Θανάση Λεβέντη, Γρηγόρη Ψαριανό και Νίκο Τσούκαλη) καθώς και από την «Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς», ανένταχτους πολίτες και διανοούμενους της Αριστεράς. Με επιστολή του, ο Λεωνίδας Κύρκος στήριξε το νέο πολιτικό κόμμα.

Η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην κυβέρνηση απ’όπου αποχώρησε μετά το «μαύρο της ΕΡΤ». Στις ευρωκλογές του 2014 έλαβε μόνο 1,20%. Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και η κρίση προσανατολισμού που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ. προκάλεσε αποχωρήσεις βουλευτών και στο τέλος λουκέτο.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, πάλι, ιδρύθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2010 από την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία λίγους μήνες νωρίτερα, είχε τεθεί εκτός Νέας Δημοκρατίας, καθώς είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο κόντρα στην «κομματική πειθαρχία» που είχε επιβάλει ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.

Η ιδρυτική εκδήλωση έλαβε χώρα στο θέατρο Badminton, παρουσία περίπου 5.000 ατόμων. Στο κόμμα προσχώρησαν οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και ανεξάρτητοι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Κώστας Κιλτίδης, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης καθώς και πρώην μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Στις εκλογές του Μαίου ωστόσο κατετάγη στη δέκατη θέση, με ποσοστό 2,55%, και δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή. Το κομμα διαλύθηκε και η Ντόρα επέστρεψε στη ΝΔ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ιδρύθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου 2012 από τον Πάνο Καμμένο. Στις εκλογές του μαίου 2012 οι ΑΝ.ΕΛ. πέτυχαν ποσοστό 10,6% και ήρθαν 4ο κόμμα, εκλέγοντας 33 βουλευτές, μια υψηλότατη επίδοση για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα.

Την επομενη των εκλογών του 2015 ανακοινωσαν τη συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και την είσοδό τους στην κυβέρνηση από την οποία αποχώρησαν το 2018. Στις ευρωκλογές του 2019 το κόμμα απέσπασε μόλις 0,8%. Από τότε το κόμμα δεν υφίσταται ο δε Πάνος Καμμένος απασχολεί τη κοινή γνώμη μονο με κάποιες αναρτήσεις του.

Την εποχή των μνημονίων προβλήματα πολλά αντιμετωπιζε και το ΠΑΣΟΚ. Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Ανδρέας Λοβέρδος διαφώνησε με την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ και δημιούργησε νέα πολιτική κίνηση, τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας από την οποίο προήλθε η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 2014 το κόμμα του διαλύθηκε.

Το 2015 ο Γιώργος Παπανδρέου δεν δίστασε να διασπάσει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και το οποίο τον τίμησε αναδεικνύοντας τον στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Στις 3 Ιανουαρίου 2015 ίδρυσε το ΚΙΔΗΣΟ. Στις εκλογές που ακολούθησαν δεν καταφερε να συγκεντρώσει ούτε καν 3%.

Τέλος, μετά το δημοψήφισμα του 2015, ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε και ίδρυσε τη ΛΑΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η τύχη της γνωστή…

Διαβάστε επίσης

Ευρωβαρόμετρο: Το 73% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ

ΠΑΣΟΚ: Πώς αντιδρούν στο «άνοιγμα Τσακαλώτου» – Υπάρχει σχέδιο συνεργασίας με την «Νέα Αριστερά»;

Φορολογικό: Ασπίδα Μητσοτάκη σε Χατζηδάκη – Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή με σύγκρουση αρχηγών

.

Keywords
κομματα, νεα δημοκρατια, λουκας παπαδημος, στέφανος μάνος, αβραμοπουλος, δημοκρατικη συμμαχια, ντορα μπακογιαννη, ανεξαρτητοι ελληνες, γιώργος παπανδρέου, νέα, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, ελλαδα, εσκ, σαμαρας, περιοδος, δηκκι, θεσσαλονικη, εκλογες, βουλη, καρατζαφερης, παπαδημος, ΔΕΚΟ, δραση, κεπ, συριζα, ιουνίου, παραιτηση λεβεντη, δημαρ, ΕΡΤ, μνημονιο, θεατρο, badminton, υπουργοι, κομμα, καμμενος, υφίσταται, λοβερδος, δημοψηφισμα 2015, χατζηδακης, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, ολγα λαφαζανη, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, εκλογες 2015, στέφανος μάνος, ξανα, αποτελεσματα, βουλευτες, το θεμα, αβερωφ, γνωμη, δημοκρατια, δημοκρατικη αριστερα, ηγεσια, θεμα, θητεια, κεπ, κοντρα, περιοδος, πλαισιο, πρωτοσελιδα, τυχη, ανοιξη, ασπιδα, γεγονοτα, γινει, γιώργος παπανδρέου, δηκκι, δωσει, εμβλημα, υπαρχει, εμειναν, εποχη, επιτυχια, ετος, ζωη, ιδια, ιδιο, υποθεση, υφίσταται, θεατρο badminton, εικονα, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κομμα, λεωνιδας, λουκετο, μηνες, νικο, ντορα, ομαδα, ρηση, προβληματα, πρωταγωνιστες, συζητηση, σειρα, συγκεντρωση, σφραγιδες, σφραγιδα, σχεδιο, τιτλος, φυτωριο, φορα, χερι, χρηστος, badminton, δημητρης, χωρα, ιουνίου, κωνσταντινου, κωστας, λαφαζανη, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα