Κακοκαιρία Daniel: Πολεμικό σκηνικό στη Θεσσαλία, με Ζ-ΜΑΚ o στρατός

Σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας στην πληγείσα από την κακοκαιρία περιοχή της Θεσσαλίας τίθενται από τον στρατό, λέμβοι Hummer, ΤΟΜΠ, μέχρι και η… μονάδα «φάντασμα».

Από αέρος επιχειρούν πλέον τα σωστικά συνεργεία να μεταφέρουν εγκλωβισμένους κατοίκους από την Αγία Τριάδα Καρδίτσας, όπου το νερό έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel αναγκάζοντας τους κατοίκους να ανέβουν σε οροφές και ταράτσες για να σωθούν.

Σύμφωνα με ενημέρωση

από το ΓΓΕΘΑ έχουν διατεθεί:

10 εξωλέμβιοι, 1 ΤΟΜΠ κ 2 HUMMER της 32 ΤΑΞΠΖΝ ήδη στον ΠΑΛΑΜΑ.

– 5 εξωλέμβιοι, κ 1 HUMMER της 32 ήδη σε ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

– 5 εξωλέμβιοι , 1 ΤΟΜΠ κ 2 ΗUMMER της 32 σε κίνηση για ΑΓΝΑΝΤΕΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – 3 λέμβοι προώσεως του 730 ΤΜΧ σε κίνηση για ΠΑΛΑΜΑ.

– Έναρξη κίνησης από ΣΜΧ 1 λέμβου προώσεως κ 3 πνευστών λέμβων με προστασία προπέλας για ΠΑΛΑΜΑ.

– Σε διαδικασία φόρτωσης 2 λέμβοι προώσεως του 744 ΛΜΧ ΓΦ (ΤΟΞΟΤΕΣ) για κίνηση προς ΠΑΛΑΜΑ. -Σε διαδικασία φόρτωσης σε αρματοφορεις του ΣΣΜ 10 ΤΟΜΠ Μ113 για κίνηση προς ΠΑΛΑΜΑ κ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ αντίστοιχα. (Σε ετοιμότητα κινήσεως από τους ίδιους Σχηματισμούς αλλά 10 ΤΟΜΠ).

– Σε εξέλιξη η κίνηση της Ζ´ ΜΑΚ από Αθήνα με 10 λέμβους.

«Οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα στον πολίτη»

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι από την πρώτη στιγμή δίπλα στον πολίτη γιατί αυτή είναι μια από τις αποστολές τους. Όταν η κοινωνία πλήττεται, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με το σύνολο των δυνάμεών τους. Αυτό τόνισε νωρίτερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την ενημέρωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία «Daniel».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν κάθε φορά στην περιοχή που πλήττεται ανάλογα με τη φυσική καταστροφή μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τον επιχειρησιακό έλεγχο της Πυροσβεστικής», εξήγησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων, πριν την έναρξη του φαινομένου, είχαν τεθεί σε επιφυλακή και ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις που προορίζονται για αυτό το σκοπό σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης», ανέφερε ο κ. Φλώρος.

«Σε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο και πολύ δύσκολο καιρικό φαινόμενο», πρόσθεσε, οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν με:

– Έντεκα μηχανήματα Μηχανικού

– 14 οχήματα γενικής χρήσης

– Πάνω από 25 με 30 λέμβους

– 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» και 36 επιπλέον σε ετοιμότητα

– 7 ελικόπτερα είναι σε ετοιμότητα με τα τρία εξ αυτών έρευνας-διάσωσης

Επιπλέον, ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αρματαγωγό ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς βρίσκονται σε ετοιμότητα και εάν χρειαστεί θα προσεγγίσουν την περιοχή ενώ, εάν χρειάζεται, θα φιλοξενήσουν πολίτες.

Υπάρχει, ακόμη, όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ετοιμότητα διάθεσης 49 λεωφορείων, 28 μικρολεωφορείων, 19 μηχανημάτων Μηχανικού και 128 οχημάτων γενικής χρήσης.

Ήδη, προσέθεσε, «από προχθές το βράδυ, στην περιοχή των Καλών Νερών όπου έπεσε η γέφυρα έχει αναπτυχθεί κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ με μια γέφυρα Baily», και μπορεί να ξεκινήσει το στήσιμο της αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Έχουν, επίσης, «αναπτυχθεί κλιμάκια του Μηχανικού, της ΜΟΜΚΑ και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας» όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σε γέφυρες, συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και μπορούν να διαθέσουν γέφυρες Bailey προκειμένου να γεφυρώσουν τις γέφυρες που καταστρέφονται» υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Επιπρόσθετα, «έχουμε αναπτύξει χώρους φιλοξενίας, ιδίως στο στρατόπεδο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο, όπου ήδη φιλοξενούνται πολίτες», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Εφιαλτικές εικόνες από Παλαμά: 90χρονη περιμένει για ώρες πάνω σε ένα τραπέζι τη σωτηρία της (Photos – Videos)

Κακοκαιρία Daniel: 100 εγκλωβισμένοι σε σπίτια στα Mεγάλα Καλύβια Τρικάλων (Photos – Video)

Έγκλημα στο Blue Horizon: Επειδή ήταν «κανένας» και όχι κάποιος επώνυμος – Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της εταιρείας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κακοκαιρία Daniel, Πολεμικό, Θεσσαλία, Ζ-ΜΑΚ,kakokairia Daniel, polemiko, thessalia, z-mak