Κεραμέως: «Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων – Καταργούνται όλοι οι περιορισμοί» (Video)

Εντός της ημέρας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο θα αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Στόχος είναι, το σχέδιο νόμου να έχει ψηφιστεί έως το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Για να «περάσει» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων.

Όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μιλώντας

στην τηλεόραση του Mega δεν πρόκειται για μια νέα διαδικασία, αλλά για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και συνεπώς διατηρούν το εκλογικό τους δικαιωμα.

«Να το ψηφίσουν και οι 300»

Η κ Κεραμέως επισήμανε επίσης ότι θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση με τα υπόλοιπα κόμματα κάνοντας λόγο για “ιστορική ευκαιρία”.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «καλούμε και τους 300 να το υπερψηφίσουν. Ιστορική ευκαιρία ΚΑΙ μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τον κάθε βουλευτή πέρα και πάνω από κόμματα. Δεν ειναι δεξιό, αριστερό, κεντρώο το ζήτημα των αποδήμων. Είναι σεβασμός προς τον απανταχού Ελληνισμό» ανέφερε

Οι Ελληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε περίπου 800.000.

Η διάταξη είναι ίδια με αυτή που είχε φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2021.

Τότε την είχαν υπερψηφίσει συνολικά 190 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση. Τα συγκεκριμένα κόμματα, με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί εντός του Κοινοβουλίου, αριθμούν 202 βουλευτες. Αριθμός ικανός να υπερψηφίσει τη διάταξη και να άρει όλους τους περιορισμούς.

Μεταξύ άλλων η υπουργός Εσωτερικών τοποθετήθηκε για τις προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν

«Στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε όσο γίνεται καλύτερα τον πολίτη. Για να γίνει αυτό, σημαίνει ότι πρέπει να έχεις δάσκαλο στο σχολείο, γιατρό στο νοσοκομείο, υπάλληλο στις δημόσιες υπηρεσίες, κτλ.

Γι΄αυτόν τον λόγο έχουμε ήδη επιταχύνει τις διαδικασίες των προσλήψεων, προτεραιοποιούμε τις ανάγκες που είναι πιο έντονες στο Δημόσιο, για παράδειγμα στον κλάδο της υγείας.

Που θα γίνουν προσλήψεις

Τώρα προχωράει η διαδικασία για τους 250 μοτοσικλετιστές διασώστες, που είναι μέσα στους 800 του ΕΚΑΒ. Δεν κλείνουν οι προσλήψεις, αλλά βάζουμε σε λειτουργία ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα διαβλέπουμε ποιές είναι οι ανάγκες του Δημοσίου και έτσι από νωρίς θα μπορούμε να στελεχώνουμε το δημόσιο.

Στους κλάδους που ψηφιοποιούνται θα χρειαζόμαστε λιγότερο κόσμο, αλλά σε άλλους κλάδους θα χρειαζόμαστε περισσότερο», αποκάλυψε η κ. Κεραμέως.

Αναφορικά με τις διοικήσεις φορέων τόνισε: «Θα οριστεί νέος τρόπος διοικήσεως, σε διοικήσεις δημόσιων φορέων κι οργανισμών. 

Εκεί προβλέπεται μεταξύ άλλων και αξιολόγηση των διοικήσεων αυτών στα μέσα της θητείας τους, και αν δεν ανταποκρίνονται θετικά στην στοχοθεσία που έχει τεθεί για την διοίκηση του φορέα, τότε θα μπορεί να απομακρύνεται. Μιλάμε για τις διοικήσεις των φορέων. Αξιολόγηση στα σχολεία είχε να γίνει από το 1982 και μετά από 40 χρόνια ξεκίνησε εκ νέου».

«Τον Σεπτέμβριο θα αποφασίσουμε για τις προσλήψεις του 2024»

«Είμαστε εδώ για να ικανοποιούμε τις ανάγκες του κάθε υπουργείου, και η Παιδεία και η Υγεία χρειάζεται. Δίνονται ειδικά κονδύλια στους Δήμους για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.

Τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί τα κονδύλια προς τις σχολικές επιτροπές για την πρόσληψη υπαλλήλων καθαριότητας στα σχολεία συγκεκριμένα, και θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση σε αυτό το θέμα. Βγαίνουν συνέχεια προκηρύξεις με βάση τι; Ανάγκες των αρμόδιων υπουργείων.

Τον Σεπτέμβριο στο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσουμε για τις προσλήψεις του 2024. Έχουμε έναν βασικό κανόνα, για κάθε μία αποχώρηση μία πρόσληψη.

Αυτό δεν σημαίνει στον κάθε τομέα. Εάν για παράδειγμα στην υγεία έχουμε περισσότερες αποχωρήσεις, θα πάρουμε παραπάνω άτομα, ανάλογα τις ανάγκες», υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών.

Διαβάστε επίσης

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Στις 15:30 μετατίθεται η συνεδρίαση

Ψήφος αποδήμων: Ο Μητσοτάκης στοχεύει σε επιπλέον 300.000 ψηφοφόρους, ευνοϊκές οι συνθήκες στη Βουλή

Ραγκούσης: «Ο Τσίπρας είναι ο λαογέννητος ιδρυτής της κυβερνώσας αριστεράς»

Keywords
Τυχαία Θέματα