Σωτηρόπουλος αδειάζει Φλωρίδη: Η αλήθεια για τους ποινικούς κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ και αν επηρέασαν την απόφαση για το Μάτι

Σε μα εντελώς διαφορετική ερμηνεία από εκείνη που δίνει η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, προχωρά ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, σχετικά με το πόσο και πώς (δεν) επηρέασαν οι ποινικοί κώδικες που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, την τωρινή απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι.

Ο κ. Σωτηρόπουλος ξεκαθαρίζει ότι ουσιαστικά οι κατηγορούμενοι

δικάστηκαν με όσα προέβλεπε ο ποινικός κώδικας πριν το Μάτι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε τις συγκεκριμένες προβλέψεις.

Ιδού πώς αναλύει την υπόθεση:

Γράφονται διάφορα ανυπόστατα περί «μεταβολής του Ποινικού Κώδικα» το έτος 2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ) που οδήγησε στην αθώωση ορισμένων κατηγορουμένων σήμερα στη δίκη για την εθνική τραγωδία στο Νέο Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι.

Το αληθές είναι ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το ποινικό αδίκημα της ανθρωποκτονίας από την τελική κατά συρροή, δηλαδή για το άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα και για τη σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ).

Το ίδιο άρθρο 302 όπως ίσχυε με τον Π.Κ. του 1950, ίσχυε το 2018 της πολύνεκρης πυρκαγιάς, χωρίς να αλλάξει το έτος 2019 με τον «νέο Ποινικό Κώδικα»: ίσχυε ακριβώς το ίδιο κι απαράλλαχτο όπως ισχύει και σήμερα. Το γράφει και το ίδιο το βούλευμα 866/2022 με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν οι κατηγορούμενοι στο φύλλο 24: «Η ισχύουσα διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα δεν τυγχάνει ευμενέστερη ή δυσμενέστερη της αντίστοιχης του προϊσχύοντος Π.Κ.».

Τίποτε απολύτως δεν άλλαξε ως προς το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας: με αυτό παραπέμφθηκαν για να δικαστούν, με αυτό δικάστηκαν, για αυτό αθωώθηκαν ορισμένοι, γι’ αυτό καταδικάστηκαν άλλοι.

Ρωτήστε όσους λένε ότι «άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας» αν εννοούν την ανθρωποκτονία εξ αμελείας που αφορούσε τη συγκεκριμένη δίκη. Ή αν υποθέτουν ότι εννοούν κάτι άλλο, όπως το άρθρο 314 για την σωματική κάκωση που τιμωρείται με φυλάκιση «έως δύο ετών», ενώ πριν από το 2019 «έως τριών ετών». Αλλά αυτό δεν αφορά την ανθρωποκτονία, αν θέλουμε να κυριολεκτούμε. Και δεν αφορά το αθώος ή ένοχος, αλλά το ύψος της ποινής.

Γράφονται διάφορα ανυπόστατα περί "μεταβολής του Ποινικού Κώδικα" το έτος 2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ) που δήθεν οδήγησε στην αθώωση ορισμένων κατηγορουμένων σήμερα στην δίκη για την εθνική τραγωδία σε Ν.Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι.

Το αληθές είναι ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για…

— Sotiropoulos (@Sotiropoulos) April 29, 2024

Διαβάστε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Βλέπουν «στοχευμένη και συντονισμένη επίθεση» από την ΝΔ -«Θέλουν αντίπαλο τον Κασσελάκη» 

Τροπολογία για την μείωση των τραπεζικών προμηθειών στα POS κατατέθηκε στη Βουλή

Στη «γραμμή» Φλωρίδη και ο Μαρινάκης για το Μάτι: «Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας του 2019» – Ποιους εγκαλεί για «αφωνία»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σωτηρόπουλος, Φλωρίδη, ΣΥΡΙΖΑ, Μάτι,sotiropoulos, floridi, syriza, mati