ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η διάσπαση και τα σκαμπανεβάσματα του εκλογικού πήχη

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είχε αρχίσει να κινείται σε χαμηλό δημοσκοπικό βαρομετρικό πριν την διάσπαση, το βέβαιο είναι όμως ότι αυτή, άπαξ και συντελέστηκε αποδυνάμωσε το κόμμα οργανωτικά και το απογύμνωσε από σημαντικά και έμπειρα στελέχη.

Η ηγεσία σαφώς υποβαθμίζει τις ζημιές της διάσπασης την ίδια ώρα όμως αισθάνεται την ανάγκη να τονίσει ότι έχει διαρκώς εισροές αλλά και να εξαπολύει επιθέσεις προς τους αποχωρήσαντες της Νέας Αριστεράς ώστε να περιχαρακώσει το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα βασικό πρόβλημα

που αντιμετωπίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως αν και θεσμικά είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, άρα εν δυνάμει κυβέρνηση, τα ποσοστά του δεν δικαιολογούν εύκολα – με ρεαλιστικούς όρους – τον στόχο της διεκδίκησης της εξουσίας. Δεν υπάρχει δε κάποιο κοινωνικό ρεύμα υπέρ του, άλλωστε, αυτή τη στιγμή για να μπορεί κανείς να ποντάρει σε άλματα και εκπλήξεις, όπως είδαμε από το 2012 και μετά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η ηγεσία δυσκολεύεται να ορίσει τον εκλογικό πήχη ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες ανεβοκατεβαίνει διαρκώς.

Με το που πρωτοεμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και όταν ακόμη υπήρχαν ελπίδες ότι η αλλαγή ηγεσίας θα φέρει γρήγορη ανάκαμψη, δήλωνε ότι είναι αυτός που μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη και μόλις κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές «τελειώνει το 41%».

Αργότερα, κι ενώ έχουν έρθει τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ εσωκομματικά και δημοσκοπικά, άρχισε η προσγείωση.

Μιλώντας στις 17 Νοεμβρίου στον Νίκο Χατζηνικολάου και το Ενώπιος Ενωπίω – κι ενώ έχει μεσολαβήσει ένα πρωτόγνωρα ταραχώδες τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος – ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι για τις ευρωεκλογές ο πήχης είναι το 17-18%, δηλαδή το ποσοστό του Ιουνίου του 2023 και το «να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας». Ειρήσθω εν παρόδω, ο στόχος «να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας» είναι σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη αριθμητικός και όχι απαραίτητα ποιοτικός, με άλλα λόγια στόχος είναι να αναπληρωθούν τα ποσοστά ακόμη και αν είναι από ακροατήρια άλλα από αυτά που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο.

«Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας» είπε πιο συγκεκριμένα διευκρινίζοντας «προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και μια ανασύνθεση ίσως του μίγματος των ψηφοφόρων μας, το οποίο δεν είναι κακό, είναι λογικό αυτό». Περαιτέρω, στην ίδια απάντηση για τον εκλογικό πήχη συμπλήρωσε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε τους 600.000 συμπολίτες μας που δεν μας ψήφισαν το 2023 και που μας ψήφισαν το 2019», αφήνοντας να εννοηθεί ότι στόχος για παραπέρα, και πιθανότατα για τις εθνικές εκλογές, τίθεται το 32%, που δεν είναι προφανώς ίδιο με το «θα νικήσω τον Μητσοτάκη».

Από την νίκη στο … πρόκριμα για τις βουλευτικές

Προχθές στην συνέντευξη στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, επέστρεψε στο «θα νικήσω τον Μητσοτάκη», μόνο που έφερε αυτό τον υψηλό πήχη, πιο κοντά, σε έξι μήνες από σήμερα, στις ευρωεκλογές δηλαδή. Ανέφερε ότι στόχος στην ευρωεκλογές είναι η «απόλυτη ανατροπή», δηλαδή η πρωτιά και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος που δεν μοιάζει ρεαλιστικός με τα ποσοστά που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, την απόσταση 18 – 20 μονάδων από τη ΝΔ και το γεγονός ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση.

Σε συνέντευξή της την Τρίτη στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη έδειξε να επιχειρεί να χαμηλώσει αυτή την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη χαρακτηρίζοντας τις ευρωεκλογές «πρόκριμα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο μεγάλος πολιτικός στόχος είναι οι βουλευτικές εκλογές και η κυβερνητική αλλαγή».

Πρόσθεσε δε «αλίμονο αν κάποιος δεν δίνει τη μάχη για να νικήσει τον αντίπαλό του» μοιάζοντας να δίνει περισσότερο θεωρητικό χαρακτήρα στον στόχο που έθεσε ο πρόεδρος και λιγότερο ρεαλιστικό ή άμεσα εφικτό κι επιτεύξιμο. «Αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης» είπε και συνέχισε: «Αυτός είναι ο αγώνας στον οποίο πρέπει να είμαστε νικητές, τουλάχιστον στον πρώτο προκριματικό αγώνα που είναι οι ευρωεκλογές. Όταν δίνεις μία μάχη σε έναν αγώνα, το κάνεις για να κερδίσεις».

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ενστάσεις και από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής

Αυγέρη: Οι «11» έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχασαν στις εσωκομματικές εκλογές

Youth Pass: Παράταση ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στο TikTok

Keywords
Τυχαία Θέματα