ΣΥΡΙΖΑ: Στην Κεντρική Επιτροπή επικυρώνεται ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέου αρχηγού- Κούρσα διαδοχής για τέσσερις

Ο οδικός χάρτης ή αλλιώς το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται επί τάπητος στη σημερινή δεύτερη και καταληκτική ημέρα εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προτείνει Διαρκές Συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και εσωκομματική κάλπη για τον νέο πρόεδρο στις 3 και 10 Σεπτέμβρη και Έκτακτο Συνέδριο μετά τις Αυτοδιοικητικές. Ενδεχομένως αυτή η διαδικασία να μετακινηθεί μία εβδομάδα μπροστά, δεδομένου ότι στα τέλη Αυγούστου δύσκολα θα μαζευτούν

οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο.

Τη μάχη του χρονοδιαγράμματος με στόχο την αλλαγή του ώστε η εκλογή νέου αρχηγού να μετατεθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναμένεται να δώσουν ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας όπως και η τάση ΡΕΝΕ από την οποία προέρχεται.

Από την πλειοψηφία των μελών της ΠΓ που στήριξε το χρονοδιάγραμμα για Σεπτέμβρη πολλοί εκτιμούν ότι δε θα περάσει η πρόταση για μετάθεση μετά τις Αυτοδιοικητικές, ωστόσο από την άλλη πλευρά θεωρούν ότι είναι εφικτό και σε κάθε περίπτωση θα επιχειρήσουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους.

Με άλλα λόγια το ερώτημα που θα απαντηθεί σήμερα είναι πόσοι θέλουν ταχείες διαδικασίες ώστε το κόμμα να μην μένει ακέφαλο και να έχει νέο αρχηγό που να μπορέσει να ανταποκριθεί γρήγορα στα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πόσοι θέλουν η εσωκομματική κάλπη να πάει μετά τις Αυτοδιοικητικές ώστε να προηγηθεί μια πολιτική συζήτηση (αποτίμηση για τα αίτια της ήττας και συζήτηση για την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος).

Οι ομιλίες των μελών του οργάνου υπολογίζεται ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 2 το μεσημέρι περίπου για να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι ψηφοφορίες για τον οδικό χάρτη και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η μέρα των υποψηφιοτήτων

Χθες, η πρώτη μέρα εργασιών ήταν ουσιαστικά αφιερωμένη στις υποψηφιότητες, και κύλησε σε σχετικά ήρεμους τόνους, με αρκετούς να μιλούν για πολιτικοποιημένη διαδικασία και να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πολιτική συζήτηση, μεταξύ αυτών και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος . Η έκπληξη ήρθε από τον Στέφανο Τζουμάκα ο οποίος όλες τις προηγούμενες μέρες δεν είχε δώσει κανένα σήμα και επέλεξε την Κεντρική Επιτροπή για να την ανακοινώσει αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

Έτσι οι υποψηφιότητες είναι και πάλι τέσσερις με Τζουμάκα αντί για Πολάκη. Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι στην κούρσα της διαδοχής- κι εφόσον σήμερα δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις – είναι οι: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας.

Ο Παύλος Πολάκης τελικά κατέληξε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με αυτή την διαδικασία που εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία, την οποία χαρακτήρισε fast track και άφησε την αιχμή ότι διάφορα συστημικά κέντρα πάνε να επιβάλλουν διαδικασίες με όρους «life style». Συνέδεσε και αυτός, όπως και ο Διονύσης Τεμπονέρας εδώ και δύο εβδομάδες, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας με Συνέδριο και εκλογή αρχηγού μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Πάντως ο Νίκος Παππάς άτυπος επικεφαλής της Κίνησης Μελών κατέθεσε την υποψηφιότητά του χωρίς όρους για το χρονοδιάγραμμα, επομένως θεωρείται ότι ουσιαστικά αποδέχεται τη διαδικασία.

Πολάκης: δε μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία

Ειδικότερα, ο Παύλος Πολάκης στην ομιλία του σημείωσε: «Για μένα παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει», είπε.

«Εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα παραπάνω, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος. Ζητώ συγγνώμη από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καθ΄ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε.

Και ο Διονύσης Τεμπονέρας στη δική του ομιλία επανέλαβε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να μετατεθούν για αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να προκύψει εκλογή προέδρου και να μείνουμε σε αυτό που γνωρίζαμε παραδοσιακά στην αριστερά ότι πρέπει τελικά οι πολιτικές να είναι εκείνες που προσδιορίζουν τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα τις πολιτικές».

Διαβάστε επίσης:

Σωκράτης Φάμελλος: Έστω και καθυστερημένα καλούμαστε «να ενηλικιωθούμε»

Ταχιάος για Μετρό Θεσσαλονίκης: «Εντός του 2024 θα λειτουργήσει»

ΣΥΡΙΖΑ: Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς Τζουμάκας για τη διαδοχή – Γιατί δε θα είναι υποψήφιοι Πολάκης και Τεμπονέρας

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κεντρική Επιτροπή, - Κούρσα,syriza, kentriki epitropi, - koursa