Το βύθισε, το εγκατέλειψε και πήρε... ταξί να φύγει

18:52 19/1/2012 - Πηγή: 24wro
Δεν το έσκασα, απλά... μπήκα σε μια βάρκα» δήλωσε ευθαρσώς ο καπετάνιος του Costa Concordia

, Φραντσέσκο Σκετίνο στις ανακριτικές αρχές της Τοσκάνης, τη στιγμή που κατηγορείται για δειλία και εγκατάλειψη των επιβατών.
Ο καπετάνιος του μοιραίου πλοίου παραδέχθηκε πως έκανε «λάθος» όταν προσέγγισε το νησί Γκίγκλιο, προκειμένου όπως είπε να «ευχαριστήσει» ένα φίλο που είχε καταγωγή από εκεί.

Οι συνάδελφοί
του ωστόσο τον επικρίνουν ότι χρησιμοποιούσε το πλοίο «σαν να οδηγούσε Φεράρι». Αυτή τη στιγμή ο καπετάνιος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό ενώ χθες ανακρινόταν επί τρεις ώρες από τις Ιταλικές Αρχές.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, βρέθηκε σε σωσίβια λέμβο προκειμένου να σώσει τους επιβάτες, ωστόσο η συνομιλία του με το Λιμεναρχείο δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον Ιταλό καπετάνιο που κατηγορείται για το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων. Μέχρι αυτή τη στιγμή αγνοούνται τουλάχιστον 20 επιβάτες.

Παράλληλα ο Ιταλικός Τύπος αναφέρει πως μόλις βρέθηκε μακρυά από το ναυάγιο, ο Σκέτι κάλεσε ταξί προκειμένου να απομακρυνθεί από την περιοχή.

«Έκανα λάθος στην προσέγγισή μου. Έχω ξανακάνει αυτή τη στροφή τρεις ή τέσσερις φορές. Απλώς αυτή τη φορά καθυστέρησα να δώσω την εντολή με αποτέλεσμα να βρεθούμε σε πολύ ρηχά νερά. Έπεσα θύμα του ενστίκτου μου», δήλωσε ο Σκετίνο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο πλοίαρχος Σκετίνο κατηγορείται «για εγκατάλειψη 300 ανθρώπων που δεν ήταν σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν, ανάμεσά τους παιδιά , ανάπηροι και ηλικιωμένοι» που περιλαμβάνονταν στους 3.200 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου.

Αρχίζουν πάλι οι έρευνες

Οι Ιταλοί διασώστες θα επαναλάβουν σήμερα τις έρευνες στο εσωτερικό του Costa Concordia, το οποίο σταθεροποιήθηκε και πάλι έπειτα από τη χθεσινή του μετακίνηση που προκάλεσε τη διακοπή των ερευνών, ενώ επιταχύνονται οι προετοιμασίες για την άντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι το πλοίο σταθεροποιήθηκε. Οι έρευνες θα επαναληφθούν αύριο το πρωί, εάν το πλοίο δεν μετακινηθεί τη νύκτα», δήλωσε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Φιλίππο Μαρίνι.
Keywords
Τυχαία Θέματα