"Διαφάνεια" στην διαδικασία διαδοχής Στρος-Καν

Να διεξαχθεί ο αγώνας για τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος Καν στο ΔΝΤ, με "διαφάνεια" ζήτησε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο των εργασιών του ΟΟΣΑ ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Ερνέστο Κορδέρο.

Ο Κορδέρο δήλωσε ότι η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της έχει όλα τα προσόντα για να διεκδικήσει τη διεύθυνση του ΔΝΤ.

Η χώρα του όμως, πρόσθεσε, τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Αγκουστίν Κάρστενς διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού, ο οποίος διαθέτει τα ίδια προσόντα με τη γαλλίδα ομόλογό του.

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι "τα κριτήρια της εκλογής να βασίζονται στην νομιμότητα και στη διαφάνεια".

Στο ερώτημα εάν το Μεξικό πρεσβεύει "σε μια αντίσταση των αναδυόμενων χωρών έναντι των Ευρωπαίων" απάντησε λέγοντας ότι "είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο".
Είναι "μια ποιοτική υποψηφιότητα"
Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξη της κυβέρνησής του για την υποψηφιότητα της υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής του ΔΝΤ εκθειάζοντας "μια ποιοτική υποψηφιότητα", "που ισορροπεί μεταξύ της οικονομικής επίδοσης και της αλληλεγγύης".

"Για μας, η υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ, δεν είναι μόνο μια γαλλική ή ευρωπαϊκή υποψηφιότητα", σημείωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του για τα 50 χρόνια του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που εδρεύει στο Παρίσι.

"Είναι μια υποψηφιότητα ποιότητας, αποτελεσματικότητας, ισορροπίας ανάμεσα στην οικονομική επίδοση και την αλληλεγγύη", τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν έχει δηλώσει για την Λαγκάρντ ότι η υπουργός έχει "όλη την υποστήριξη της Γαλλίας".

Στους κόλπους της γαλλικής αντιπολίτευσης όμως διάφορες φωνές εξέφρασαν επιφυλάξεις, επικαλούμενες το προφίλ της υπουργού, που θεωρείται πολύ φιλελεύθερο, και άλλες τη νομική απειλή σε βάρος της--μιας υπόθεσης που συνδέεται με τον πρώην επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.
Keywords
Τυχαία Θέματα