Ελλιπής η εποπτεία της αγοράς δομικών υλικών

«Κόκκινο χαλί» σε φθηνά, μη πιστοποιημένα δομικά υλικά, ενδέχεται να στρώσει η περίοδος βαθιάς κρίσης, που διανύει η ελληνική οικονομία, αν δεν ληφθούν επαρκή μέτρα για την εποπτεία και τον έλεγχο της αγοράς, καθώς «σε εποχές όπως αυτή αυξάνεται γεωμετρικά ο κίνδυνος διάθεσης τέτοιων προϊόντων», όπως επισήμανε απόψε, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Τάσος Κονακλίδης.

Πρόσθεσε ότι «προφανώς δεν μπορούμε να βασιστούμε
στην ωριμότητα της αγοράς για να εξοβελίσει τέτοια προϊόντα». Σημείωσε δε, ότι γνωστή ελληνική τσιμεντοβιομηχανία κατήγγειλε ήδη την εισαγωγή και διάθεση ενσακισμένου και χύδην τσιμέντου βουλγαρικής και τουρκικής προέλευσης, που δεν τηρεί προδιαγραφές, κανονισμούς και την ισχύουσα νομοθεσία.

Μιλώντας στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ. Κονακλίδης υπογράμμισε ότι, παρά τα βήματα προόδου, που έχουν όντως γίνει για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, «η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στο τετράπτυχο “προδιαγραφές-τυποποίηση-ποιοτικό έλεγχο-τιμολόγηση”».

Στο τελευταίο αυτό κομμάτι, της τιμολόγησης, καυτηρίασε τη θέση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών, που υπολογίζονται στο 4% του κόστους έργου (χωρίς την αξία γης). Αντίθετα, όπως είπε, αποσιωπήθηκε το 55%, που είναι η συμβολή των δομικών υλικών, οι τιμές των οποίων εξακολουθούν παραδόξως να αυξάνονται, σε μια περίοδο που η οικοδομή καταγράφει παταγώδη πτώση, ενώ «τα δημόσια έργα δεν πηγαίνουν καλύτερα».

21 κοινοποιημένοι φορείς πιστοποίησης στη Βουλγαρία, έξι στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, στα δάχτυλα ενός χεριού μετριούνται, σχεδόν, οι ελληνικοί φορείς πιστοποίησης δομικών υλικών, που είναι διαπιστευμένοι και κοινοποιημένοι στην ΕΕ, γεγονός που δημιουργεί αμέσως προβλήματα και «ασυμμετρία μεταξύ των ζητούμενων της αγοράς και των ελεγκτών για την εποπτεία της», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Νίκο Πέντζο.

Πρόσθεσε ότι, άρα, εκτός της υποστήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας ευρύτερα στην Ελλάδα, προκύπτει επιτακτική ανάγκη υποστήριξης των διαπιστευμένων εργαστηρίων δοκιμών και φορέων πιστοποίησης.

Ελλιπή χαρακτηρίζει την εποπτεία της αγοράς στην Ελλάδα ο διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης και Marketing, της εταιρίας ISOMAT ABEE, Κ. Ασλάνης. Όπως είπε, στη Βουλγαρία υπάρχουν 21 κοινοποιημένοι φορείς πιστοποίησης δομικών υλικών και στη Ρουμανία 20, ενώ στην Ελλάδα μόλις έξι (6)!

«Αυτό καθιστά τον ανταγωνισμό αθέμιτο, μεταξύ ενός παραγωγού, που θα επιβαρυνθεί με το κόστος πιστοποίησης και ενός άλλου, παραγωγού είτε εισαγωγέα, που έχει επισυνάψει στα προϊόντα του μη έγκυρη σήμανση CE. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι τελικά ενσωματώνονται στις κτηριακές κατασκευές δομικά υλικά χαμηλών προδιαγραφών», προσθέτει και προτείνει: να ξεκινήσουν έλεγχοι στην ελληνική αγορά και να συμμετάσχουν οι παραγωγικοί φορείς στη διαδικασία διαβούλευσης και κατάθεσης προτάσεων, κάθε φορά
Keywords
Τυχαία Θέματα