Έμφαση δίνουν οι τράπεζες στην εκπαίδευση

Στα μέσα Μαΐου είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις για την υποχρεωτική πιστοποίηση του προσωπικού των πιστωτικών ιδρυμάτων που απαιτείται πλέον για να ασκηθούν οι σημαντικές τραπεζικές εργασίες της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, ενώ οι εξετάσεις για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Ειδικότερα, για την πιστοποίηση των εργαζομένων στις τράπεζες που ασχολούνται με την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών,
έχουν πλέον θεσμοθετηθεί έξι πιστοποιητικά επαγγελματικής επάρκειας για ισάριθμες επενδυτικές υπηρεσίες, τα οποία αφορούν τη λήψη και διαβίβαση εντολών σε κινητές αξίες, τη λήψη και διαβίβαση εντολών σε παράγωγα προϊόντα, την παροχή επενδυτικών συμβουλών σε κινητές αξίες, την παροχή επενδυτικών συμβουλών, τη διαχείριση χαρτοφυλακίου πελατών και την εκπόνηση αναλύσεων σχετικά με χρηματοπιστωτικά μέσα. Όσον αφορά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, προβλέπεται ότι τουλάχιστον ένας υπάλληλος σε κάθε τραπεζικό κατάστημα που συμμετέχει άμεσα στην ασφαλιστική ή αντασφαλιστική διαμεσολάβηση πρέπει να κατέχει βεβαίωση επιτυχίας στις εξετάσεις που διενεργεί η Τεχνική Επιτροπή Εκπαίδευσης και Εξετάσεων Διαμεσολαβητών στην Ασφάλιση.

Πέραν όμως των συγκεκριμένων εξετάσεων πιστοποίησης για την άσκηση επιμέρους ειδικοτήτων του τραπεζικού επαγγέλματος, μεγάλος είναι ο αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων που παρακολουθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια για μια σειρά θεμάτων, καθώς οι τράπεζες που δρασηριοπιούνται στην χώρα μας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού τους, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό σημαντικός είναι και ο αριθμός των τραπεζικών που παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Τραπεζικού Ινστιτούτου (ΕΤΙ), του εκπαιδευτικού βραχίονα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με επίκαιρα θέματα, όπως σεμινάρια για τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και προβληματικών δανείων, για τα σημεία συναγερμού που εμφανίζουν πιστοδοτημένες επιχειρήσεις και τους τρόπους διασφάλισης κινδύνων, για την παρουσίαση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των καταθετικών προϊόντων, με έμφαση στις πτυχές που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στην πρακτική των σχετικών συναλλαγών καθώς και για την αποτελεσματική διαχείριση των προσωρινών καθυστερήσεων. Επίσης σεμινάρια για το εξωτερικό εμπόριο, την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων, τον χειρισμό του on line συστήματος του Τειρεσία κλπ.

Η διενέργεια των εξετάσεων πιστοποίησης για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών έχει ανατεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο ΕΤΙ για το προσωπικό των πιστωτικών ιδρυμάτων (για τους μεμονωμένους υποψηφίους και το προσωπικό των ΕΠΕΥ οι εξετάσεις διενεργούνται από την Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ). Παράλληλα, το ΕΤΙ έχει πιστοποιηθεί και από την Τεχνική Επιτροπή Εκπαίδευσης και Εξετάσεων Διαμεσολαβητών στην Ασφάλιση για τη διοργάνωση των σχετικών εξετάσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα