Όγδοη η Θεσσαλία σε φτώχεια

Έκτη σε επίπεδα ανεργίας και απασχόλησης και όγδοη σε φτώχια κατατάσσεται η Θεσσαλία στο σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με αφορμή ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ροδούλας Ζήση για τις δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων Θεόδωρος
Τσέκος αναφέρει ότι η κατάταξη αυτή της Θεσσαλίας σε ό,τι αφορά στην ανεργία, την απασχόληση και τη φτώχεια, συνδέεται με τη μεγάλη σημασία του πρωτογενούς τομέα στη διαμόρφωση του τοπικού εισοδήματος και της απασχόλησης, με τις περιορισμένες σχετικά συνέπειες της αποβιομηχανοποίησης (εκτός από το Βόλο και από ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους που συνδέονται με τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων) καθώς και με την αυξανόμενη σημασία των υπηρεσιών.

Εκτός από τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, τις δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ και τα μέτρα για τη διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων, η γενική γραμματεία διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει ότι με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, προϋπολογισμού 170.000.000 ευρώ, προβλέπεται η άμεση απασχόληση 55.000 ανέργων.

Τα προγράμματα αυτά που θα έχουν τοπικό χαρακτήρα θα αφορούν, μεταξύ άλλων, έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών, όπως βαφή συντήρηση και καθαρισμός κοινόχρηστων κτηρίων, γηπέδων κλπ, υποδομών, διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων, κατ΄οίκον κοινωνική μέριμνα και φροντίδα ηλικιωμένων, κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών, δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το υπουργείο ενημερώνει επίσης ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο υλοποίησης των Τοπικών Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης ύψους 190.000.000 ευρώ με 37.000 ωφελούμενους ανέργους.

Τα Τοπικά Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης θα υλοποιηθούν από Αναπτυξιακές Συμπράξεις με συμμετοχή Δημοσίων και Ιδιωτικών Φορέων των Τοπικών Κοινωνιών (ΟΤΑ, επιμελητήρια, ΜΚΟ, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές ενώσεις).

Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκονται εξάλλου δράσεις ενίσχυσης της Κοινωνικής Οικονομίας ύψους 60.000.000 ευρώ που αφορούν εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης κοινωνικής οικονομίας και υποστήριξη της δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων.

Στην ερώτηση της η κ. Ζήση επεσήμαινε ότι "η αποβιομηχάνιση, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, η απόλυση ή συρρίκνωση προσωπικού σε συνδυασμό με το πάγωμα των δανειοδοτήσεων και την αδράνεια στη χρηματοπιστωτική κίνηση της αγοράς, σκιαγραφούν το σκηνικό μέσα στο οποίο οι κάτοικοι της Μαγνησίας καλούνται να ανταποκριθούν και να ζήσουν" και γι΄ αυτούς τους λόγο
Keywords
Τυχαία Θέματα