«Η συμφωνία είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να καταφέρει η κυβέρνηση, αυτό υπάρχει στο τραπέζι»

Αν καταρρεύσουμε δεν θα διορθώσουμε τίποτα, γι’ αυτό απαιτείται η θετική ψήφος απόψε, δήλωσε στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

«Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ο άλλος δρόμος είναι απλά εφιαλτικός, για τους αδύναμους, όχι για τους πλούσιους», τόνισε.

«Αν θέλουμε να
μην ξαναβρεθούμε ποτέ σε αυτή τη θέση, αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε, βρισκόμαστε σε μια μετάβαση», είπε. «Η συμφωνία είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να καταφέρει η κυβέρνηση, αυτό υπάρχει στο τραπέζι».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «συγκρουστήκαμε με τα συμφέροντα και πληρώνουμε το τίμημα ως ΠΑΣΟΚ», συμπληρώνοντας ότι «τα προβλήματα της χώρας δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά τα τελευταία δύο χρόνια, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η αρχή της λύσης».

Τωρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας, δεν δικαιούμαστε να εγκαταλείχουμε την προσπάθεια, αν καταρρεύσουμε εγκαταλείπουμε κάθε ελπίδα να ορθοποδήσει η χώρα, να διορθώσουμε αδικίες, είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Σας ζητώ να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού, είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε το καθήκον σας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να στηρίξει το νέο μνημόνιο, τη στιγμή που δεν στήριζε το πρώτο. «Έχουν αλλάξει τα δεδομένα», τόνισε «τωρα η χώρα βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα, τωρα το χρεος είναι μη βιώσιμο, τώρα αμφισβητείται ευθέως η παραμονή μας στην ευρωζώνη», τόνισε.

«Το μνημόνιο αποδείχθηκε αυτό που λέγαμε πάντα, λάθος συνταγή», ισχυρίστηκε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «μόνο εμείς προειδοποιούσαμε ότι αυτή η συνταγή οδηγεί στη χρεοκοπία, δεν την αποτρέπει».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι «παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος και το έκανε πρόβλημα δανεισμού».

Ευ. Βενιζέλος: Aντιμέτωπη με τραγικά διλήμματα η χώρα

Για τραγικά διλήμματα, με τα οποία, όπως είπε, είναι αντιμέτωπη η χώρα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τους βουλευτές να δώσουν τη μάχη για να σωθεί η Ελλάδα.

«Αν καμφθούμε και δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, θα έχουμε πέσει ως χώρα στο κενό», προειδοποίησε.

Περιέγραψε για μια ακόμη φορά με μελανά χρώματα τους κινδύνους που συνεπάγεται η μη ψήφιση της συμφωνίας αλλά και το ενδεχόμενο ασύνταχτης χρεοκοπίας.

Ο υπουργός Οικονομιών σημείωσε πως η υπερψήφιση της συμφωνίας σημαίνει «διαγραφή χρέους 100 δισ., (47% του ΑΕΠ) και χρέος βιώσιμο με πιθανότητα το 2020 να κινείται στο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ. Δάνειο 130 δισ., για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2015. Μείωση το μέσου επιτοκίου κατά 1,5% και άρα μείωση των ετήσιων τόκων εξυπηρέτησης κατά 3,5 δισ. Μετακίνηση της λήξης των ομολόγων κατά 40 χρόνια. Διάσωση των ελληνικών τραπεζών. Περιορισμό των απωλειών των χαρτοφυλακίων των ταμείων και εισαγωγή μηχανισμού απωλειών στην περιουσία των ταμείων. Εγγύηση της ενδιάμεσης ρευστότητας τ
Keywords
Τυχαία Θέματα