Ισχυρή απάντηση...

Ισχυρή συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων προς όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης αναμένει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την προσεχή Κυριακή.
«Στη σύνοδο της Κυριακής, προφανώς περιμένουμε μια απάντηση, μια ισχυρή απάντηση, για την παροχή εγγυήσεων σε όλες της χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς αν οι ηγέτες θα λάβουν οποιαδήποτε απόφαση για στήριξη της Ισπανίας μέσω του EFSF.

Ο κ. Μπαρόζο
σημείωσε πάντως πως δεν μπορεί να προκαταλάβει συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ληφθούν αναφορικά με την Ισπανία. «Αυτό θα πρέπει να εξετασθεί από κοινού με τις ισπανικές αρχές »

«Στην ευρωζώνη» είπε, «έχουμε την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που καλύπτονται από το πρόγραμμα. Υπάρχουν και άλλες χώρες που θα μπορούσαν να ευνοηθούν από το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να προκαταλάβουμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν την Κυριακή».
Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία για αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ανέφεραν νωρίτερα δύο ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Γερμανία και η Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία για την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF σε περισσότερα από 2 τρισ. ευρώ.

«Είναι λάθος, δεν υπάρχει συμφωνία», δήλωσε μία από τις πηγές, ενώ μία δεύτερη πηγή είπε ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση να πολλαπλασιάσεις τα 440 εκατ. ευρώ του EFSF.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες την Κυριακή προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας και αναμένεται να συμφωνήσουν σε κάποιου είδους μόχλευση του EFSF.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν πει στο Reuters ότι είναι πιθανό να ενισχυθεί η ικανότητα του ταμείου κατά 3-5 φορές, όχι όμως το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που διαθέτει.

Εν τω μεταξύ, τα σενάρια περί αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διέψευσε κατηγορηματικά για άλλη μια φορά το Βερολίνο.

Η χρηματοδοτική ικανότητα του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης δεν θα αυξηθεί πέρα από τα ήδη προβλεπόμενα 440 δισ. ευρώ, ούτε και πρόκειται να επεκταθεί η συμμετοχή της Γερμανίας πέρα από τα 211 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί, ξεκαθάρισε την Τετάρτη εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αύξησή του πέρα από τα 440 δισ. ευρώ - τελεία και παύλα», είπε ο Μάρτιν Κότχαουζ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Κότχαουζ σημείωσε ότι διεξάγονται «παραγωγικές και θετικές» συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη ενόψει των συναντήσεων του Σαββατοκύριακου, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο πως οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικότερα το EFSF.

Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα