«Κούρεμα» πάνω απο 50% και συνολικό «σχέδιο λύσης» για όλη την Ευρωζώνη

Κυρίαρχα θέματα της συζήτησης του υπουργού Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας - που συνεχίζονται - είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων, ο καθορισμός ημερομηνιών για τις συγχωνεύσεις οργανισμών και η εφαρμογή των διαρθωτικών αλλαγών στα «κλειστά επαγγέλματα».
Πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 18 Οκτωβρίου 2010, η γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συµφωνούσαν ότι καµία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα χρεοκοπήσει πριν από το 2013. Εναν χρόνο µετά, συναντώνται σήµερα στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο των συνοµιλιών θα βρεθεί το ζήτηµα ενδεχόµενης πτώχευσης της Ελλάδας και η αντιµετώπιση των επιπτώσεων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστηµα. «Τις επόµενες εβδοµάδες θα διαµορφωθεί το πλαίσιο της τελικής λύσης» εκτιµά κορυφαίος τραπεζίτης. Σύµφωνα µε τον ίδιο, η λύση αυτή θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: «Πρώτον, στη θωράκιση της Ιταλίας και της Ισπανίας, δεύτερον, στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και, τρίτον, στο “κούρεµα” του ελληνικού χρέους».
Σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν νέες επαφές και με άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωομάδας (Eurogroup) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα είναι πιθανότατα έτοιμη έως τις 24 Οκτωβρίου. Εξάλλου, ο επικεφαλής από πλευράς ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας, Πολ Τόμσεν, φέρεται να έχει δηλώσει ότι απομένει σίγουρα κάποιος καιρός έως ότου υπάρξει κατάληξη, αλλά πιστεύει ότι η αξιολόγηση αναμένεται να είναι θετική.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η έκθεση δεν θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου, αν και θα υπάρχει τότε μια πρώτη ακριβής εικόνα για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Η εικόνα αυτή, μπορεί να αποτελέσει και τη «βάση» για να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη δανειοδότηση της Ελλάδας με το νέο πρόγραμμα (η 6η δόση να αποτελέσει και την 1η δόση του νέου προγράμματος δανεισμού) και με πιο αυστηρούς όρους εποπτείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα