Νομοσχέδιο για την Προστασία Ελεύθερου Ανταγωνισμού

Με αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης για την ακρίβεια στην αγορά, τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και τις ευθύνες, σηματοδοτήθηκε η πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την προστασία Ελεύθερου Ανταγωνισμού, το οποίο και καταψηφίζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εισηγούμενος το νομοσχέδιο εκ μέρους της πλειοψηφίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαγεωργίου είπε ότι ανταποκρίνεται στις
συνθήκες και στις απαιτήσεις που έχουν διαμορφωθεί και στην αγορά και στο επίπεδο του ανταγωνισμού στη χώρα μας και αναφέρθηκε στους πέντε άξονές του που αφορούν:

- στην θεσμική θωράκιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ως ανεξάρτητη αρχή

- στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας με την καθιέρωση στρατηγικών στόχων, καθώς και με τη δυνατότητα που δίνεται να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις, όχι όμως αυθαίρετα, αλλά με βάση την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, του δημοσίου συμφέροντος, μα πάνω απ΄ όλα με κανόνες και κριτήρια επιλογής αυτών των υποθέσεων για να πάνε κατά προτεραιότητα.

- στην παροχή της δυνατότητας στην Επιτροπή για επέμβαση σε τομείς της οικονομίας για την άρση ρυθμιστικών κανόνων και πλαισίων που στρεβλώνουν την αγορά.

- στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των προβλεπόμενων κυρώσεων με την αύξηση και θέσπιση νέων, και

- στην εναρμόνιση των διατάξεων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας της Επιτροπής καθώς καταργείται η διάταξη που προβλέπει τη γνωστοποίηση των λεγόμενων «μικρών» συγκεντρώσεων, για λόγους χαρτογράφησης της αγοράς και η υποχρέωση γνωστοποίησης συμπράξεων σε πλήρη εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.



Η ΝΔ



Ο εισηγητής της ΝΔ, πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ανέλυσε τους βασικούς λόγους για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει το νομοσχέδιο τονίζοντας ιδιαίτερα ότι εισάγει τροποποιήσεις που όταν δεν εξυπηρετούν την προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και πλήττουν την αποτελεσματικότητά της. Ανάμεσα στα άλλα, αλλάζει άστοχα η συγκρότηση της Επιτροπής, περιορίζεται η ταχύτητα λήψης αποφάσεων και αυξάνονται οι προθεσμίες για την λήψη τους με αποτέλεσμα να αργεί η εκκαθάριση των υποθέσεων ενώπιόν της. Ακόμη ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η κυβέρνηση οικειοποιείται την κωδικοποίηση σαν να είναι δικό της έργο το ισχύον δίκαιο κι επιτίθεται στην ΝΔ για τον νόμο του 2009 ο οποίος επιτάχυνε την λειτουργία της Επιτροπής και ενίσχυσε την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητά της. Τέλος επισήμανε ότι η ΝΔ καταψηφίζει γιατί το σπίλωσε ανεξίτηλα η διαδικασία που οδήγησε μέχρι την ψήφισή του καθώς: παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες ένα νομοθέτημα που ακύρωνε ουσιαστικά την λειτουργία της Επιτροπής και την υποκαθιστούσε από τον υπουργό και από την άλλη προέβλεπε ότι τα καρτέλ δεν πληρώνουν πρόστιμα πρωτο
Keywords
Τυχαία Θέματα