Ο Γ.Παπανδρέου να αναλάβει τις ευθύνες της ήττας του και να αποχωρήσει

ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ
πρώην Πρόεδρος της ΓΣΕΕ
μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

Προς τα μέλη του Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ
Δήλωση – Παρέμβαση για τις πολιτικές εξελίξεις

«Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η χώρα μας βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της μεταπολεμικής περιόδου.
Έχω προτείνει κατά καιρούς δημόσια αλλά και κατ’ιδίαν στον Πρόεδρό μας κ. Γ. Παπανδρέου ορισμένες θέσεις-προτάσεις για αντιμετώπιση αρκετών θεμάτων που συνθέτουν την κρίση.
Μάλιστα, για να προλάβουμε αυτήν την ένταση των δυσάρεστων
και επικίνδυνων εξελίξεων, από τις αρχές του 2009, με επιστολή μου ως Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε., τόσο στον τότε Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, όσο και στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου, είχα επιδώσει ένα κείμενο-πλαίσιο για μια Εθνική Κοινωνική και Αναπτυξιακή Συμφωνία. Το κείμενο αυτό υιοθετήθηκε (με μικροεπιφυλάξεις) από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων σε εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο στις 19 Μαρτίου 2009.
Δυστυχώς, στη συνέχεια ούτε η τότε Κυβέρνηση, ούτε η Αξιωματική Αντιπολίτευση και από τον Οκτώβριο του 2009 Κυβέρνηση, έκαναν κάποια προσπάθεια αξιοποίησης αυτής της συμφωνίας.

Στις 14/12/2009 ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, μου ζήτησε και οργάνωσα μια σημαντική εκδήλωση με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και πλήθος επιχειρηματιών, προκειμένου να θέσει ένα πλαίσιο πολιτικών για συνεννόηση και συμπόρευση, προκειμένου η χώρα μας να αντιμετωπίσει την κρίση, η οποία ήταν προ των πυλών και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ανάπτυξης στη βάση ενός άλλου αναπτυξιακού προτύπου.

Δυστυχώς και εκείνο το πλαίσιο εγκαταλείφθηκε και σε πολύ λίγο χρόνο αποδείχθηκε ότι, δυστυχώς, δεν υπήρξε πολιτικός σχεδιασμός για ανάπτυξη και στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Αντί αυτού, άστοχοι χειρισμοί από άπειρα στελέχη που κλήθηκαν στην πιο δύσκολη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας να διαχειριστούν την κρίση, μπήκαμε στη «δαμόκλειο σπάθη» του μνημονίου με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επακόλουθα και χωρίς να έχουν προβλεφθεί οι συνέπειες του μνημονίου και των πολιτικών που ακολούθησαν, φθάσαμε στο ακραίο σημείο όπου η τρόικα, Μέρκελ και Σαρκοζί να λαμβάνουν όλες σχεδόν τις σημαντικές αποφάσεις, όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας μας.

Έτσι θεσμοί καταρρακώνονται ή και διαλύονται, η όποια κοινωνική συνοχή αποτελεί παρελθόν, η ανεργία καλπάζει, η νεολαία μας μεταναστεύει, το εισόδημα σε πολύ μεγάλο μέρος των νοικοκυριών είναι ανεπαρκές για τα στοιχειώδη και η παρακμή έχει σκεπάσει σχεδόν όλες τις πλευρές της οικονομικής – κοινωνικής – πολιτικής και πολιτισμικής ζωής.

Τίθεται ένα κεφαλαιώδες ερώτημα .

Μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη ;
Απαντώ απερίφραστα ΝΑΙ.
Χρειαζόταν πολιτικός σχεδιασμός, στιβαρή ηγεσία, συλλογική κοινωνική και πολιτική ευθύνη και κυρίως πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.

Δυστυχώς, με σημαντική ευθύνη στην κυβέρνηση και στο κόμμα μας, αυτές οι απολύτως αναγκαίες συνθήκες ήταν από ανύπαρκτες έως ανεπαρκείς.

Τώρα το αρνητι
Keywords
Τυχαία Θέματα