Οικονόμου: Να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση

Την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης για τη σκοπιμότητα της νέας υποβάθμισης της χώρας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μετέφερε η αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενημερώνοντας τις επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά με τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έντονη κριτική κατά των διεθνών οίκων αξιολόγησης άσκησαν βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καυτηριάζοντας τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας
και καταλογίζοντας τους "σκοπιμότητες και παιχνίδια για την εξυπηρέτηση συμφερόντων".

Η αναπληρωτής ΥΠΕΞ τόνισε ότι το πρόβλημα με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά και θεσμικό και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρωζώνη.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε συνεχώς κάτω από ένα καθεστώς εκβιασμού. Είναι ανάγκη να μπει ένα θεσμικό πλαίσιο", επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και αναμένεται τους επόμενους μήνες να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε, όπως είπε, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Μάλιστα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου σχολιάζοντας την πρόταση βουλευτών να προσφύγει νομικά η Ελλάδα κάνοντας αγωγή κατά των οίκων αξιολόγησης, όπως έκανε η Ισπανία, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το ενδεχόμενο αυτό "πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά, ίσως και ο δικηγορικός σύλλογος θα μπορούσε να το κάνει", προσθέτοντας ότι "αυτή τη μάχη που δίνουμε πρέπει να την δώσουν και οι ανάλογοι φορείς".

Η αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η επιτυχία της χώρας θα κριθεί στο αν καταφέρει να εξαντλήσει σωστά το χρονικό περιθώριο που της δόθηκε, ώστε να υπάρξει επιτάχυνση της αναθέρμανσης της οικονομίας και της ανάπτυξης και οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο μακροπρόθεσμα.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει για ανύπαρκτες επιτυχίες, ενώ προχωρά σε οριζόντιες περικοπές πλήττοντας τα φτωχά, μεσαία στρώματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για αποτυχημένη πορεία της κυβέρνησης "που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στα βράχια, αν δεν πάρει το τιμόνι διαφορετικά", όπως είπε.

Έντονα επικριτικοί ήταν οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης και του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, που υποστήριξαν μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχασε την αίσθηση του χρόνου και του μέτρου και δεν βλέπει ότι στην τελευταία Σύνοδο ενταφιάστηκε η προοπτική της χώρας.



Π. Οικονόμου: Να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση

Αίσθηση προκάλεσαν οι επισημάνσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παντελή Οικονόμου που τάχθηκε κατά της επικαιροποίησης, όσο και της αναθεώρησης, του Μνημονίου, τονίζοντας ότι η μόνη λύση που έχει η κυβέρνη
Keywords
Τυχαία Θέματα