«Παγώνουν» οι επιστροφές φόρου και με το «σταγονόμετρο» οι συμψηφισμοί οφειλών

«Παγώνουν» οι επιστροφές φόρου προς τις επιχειρήσεις -όχι και προς τα φυσικά πρόσωπα,συμψηφισμοί θα γίνονται μόνο εάν είναι προς όφελος του Δημοσίου, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει νέες, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη.
Με δεδομένο, πάντως, ότι η φοροδοτική ικανότητα μισθωτών και συνταξιούχων έχει εξαντληθεί, όπως παραδέχεται και η τρόικα, αλλά και ότι οι «πηγές» για το 2012 είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες για την τόνωση των εσόδων, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει και πάλι νέα,
ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο που προωθείται, προβλέπει ότι η εξόφληση των οφειλών θα μπορεί να γίνει έως και σε 60 δόσεις, εκ των οποίων καθεμία δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ή 400 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ άμεσα τις αρχές του 2012 και θα προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου, χωρίς προκαταβολή, με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και σε πολλές μηνιαίες δόσεις που θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 60, από 45 που προέβλεπε η τελευταία ρύθμιση.

Ουσιαστικά, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζουν να κάνουν ακόμη πιο ευνοϊκή, για τους περίπου 900.000 οφειλέτες, τη ρύθμιση που είναι «ανοιχτή» από τον Οκτώβριο του 2010.

Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες, για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει να προσέλθουν, μέχρι τη νέα ημερομηνία που θα οριστεί, στην αρμόδια ΔΟΥ ή τελωνείο, όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη, και να ζητήσουν την ένταξή τους στη ρύθμιση.

Εξόφληση εφάπαξ

Οσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους, θα τύχουν απαλλαγής από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό 100% και έκπτωση από τυχόν πρόσθετους φόρους ή πρόσθετα τέλη που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή, εκτός απροόπτου, από το έτος 2007 και μετά, σε ποσοστό ως και 50%. Οι υπόλοιποι θα μπορούν να εξοφλήσουν έως και 60 δόσεις με διαγραφή από 50% ως και το 95% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Η πρώτη δόση θα είναι καταβλητέα την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, η δεύτερη δόση ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα κ.ο.κ.

Εξαιρετικά, οι απαλλαγές της εφάπαξ εξόφλησης δεν θα ισχύουν, αν η πληρωμή δεν διενεργηθεί εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Αν καθυστερήσει όμως η πληρωμή δόσης, αυτή θα επιβαρύνεται με μικρή προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, ενδεχομένως 1%, για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Κατά το χρονικό διάστημα, πάντως, της ρύθμισης, θα αναστέλλεται η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά αποκλειστικά χρέη που υπήχθησαν στη ρύθμιση, ενώ στους οφειλέτες, που θα είναι συνεπείς στη ρύθμιση, θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας ισχύος.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών, με τη νέα ρύθμιση, είναι να καταφέρει να εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος από τα 8 δισ. ευρώ των λη
Keywords
Τυχαία Θέματα