Παπανδρέου: H δημόσια διοίκηση πρέπει να αλλάξει

"Όταν τίθεται θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, υπάρχει τοίχος. Και αυτό το επαναλαμβάνουμε όποτε χρειαστεί και γι' αυτό πρέπει να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη δευτερολογία του, στη σύσκεψη φορέων στο Ναύπλιο, "απαντώντας" έτσι στην προσφώνηση του δημάρχου Ναυπλίου, ο οποίος τον κάλεσε "να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα".

Ο Γ. Α. Παπανδρέου
έφερε ως παράδειγμα την αντίδρασή του, όταν ετέθη ζήτημα αφαίρεσης ψήφου από τις χώρες με υψηλά χρέη και ελλείμματα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι μείζον ζήτημα και τόνισε ότι το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και όχι διαχειριστής τοπικών προβλημάτων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση, αλλά υπάρχουν φορές, που παρασύρεται από την καθημερινότητα.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι πολλές φορές ο πολίτης ταυτίζει τον υπουργό με τη δημόσια διοίκηση, ενώ πολλές φορές ταυτίζεται κι ο υπουργός με αυτήν και πρόσθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ταυτισμένη με τον λαό, που την εξέλεξε - είμαστε σύμμαχοι με κάθε πολίτη, ενάντια σε μια δημόσια διοίκηση που πρέπει να αλλάξει, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται στον "απλό δημόσιο υπάλληλο".

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνικότητα των τραπεζών, ενώ σε ό,τι αφορά την ανεργία και "απαντώντας" σε επισήμανση, που του έγινε, για γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας, αφ' ενός μεν αναφέρθηκε στη επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, αφ' ετέρου δε επισήμανε ότι, κατά την γνώμη του, το πρόβλημα δεν είναι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ή η μερική απασχόληση, αλλά το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπήρχαν πολύ δύσκαμπτες - όπως ανέφερε - μορφές απασχόλησης, που ευνοούσαν, σε πολλές περιπτώσεις, την ανομία.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια στήριξης της εργασίας - έστω και με την μορφή της μερικής απασχόλησης- υπό την προϋπόθεση ότι όλα αυτά γίνονται νόμιμα, ενώ επανέλαβε ότι δεν μπορούμε να ανταγωνισθούμε τους μισθούς της Κίνας και των Ινδιών, για παράδειγμα,και δεν μπορούμε να συμπιέσουμε και το μισθό του έλληνα εργαζόμενου σε αυτά τα επίπεδα, για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας θα βασιστεί, κατά μεγάλο μέρος, στην ποιότητα των προϊόντων της.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα γίνουν σε ό,τι αφορά την έκδοση και την υπογραφή οικοδομικών αδειών, με το μηχανικό να έχει την ευθύνη και να υπογράφει ότι δεν έχει διαπραχθεί οποιαδήποτε παρανομία.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και αυτός, με την σειρά του, στις ρηξικέλευθρες, όπως είπε, προτάσεις που είχε καταθέσει μαζί με τον Πέτρο Τατούλη στη δεκαετία του '90, όταν μια σειρά ζητημάτων ήταν - σύμφωνα με την έκφραση του περιφερειάρχη - "ταμπού", όπως η αντιμετώπιση του ζητήματος των ναρκωτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα