Πρόεδρος της Ε.Ε. : Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται δίπλα στην Ελλάδα και στην Κυβέρνησή της

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κυρίες και κύριοι, καλωσορίζω στην Ελλάδα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Van Rompuy, με τον οποίο είχαμε και έχουμε τακτική και στενή συνεργασία. Να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή τη στενή μας συνεργασία, καθώς και για την επίπονη και υπεύθυνη δουλειά που κάνει, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, μάλιστα, σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις για τους ευρωπαϊκούς λαούς, για
όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη συνέχεια που θα δοθεί στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έγινε στις 25 Μαρτίου και, μάλιστα, υπό το φως του γεγονότος ότι έχουμε και το πορτογαλικό αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης. Αυτό το αίτημα ένταξης της Πορτογαλίας στο μηχανισμό επιβεβαιώνει τις μεγάλες αλλαγές και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη, οι οποίες δεν είχαν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Και βέβαια, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Και είναι αυτονόητο ότι, όλοι μαζί και ο καθένας μας ξεχωριστά, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ώστε η Ευρώπη να βγει απ’ αυτή την κρίση πιο δυνατή.
Στόχος μας είναι αυτή η κρίση να γίνει μια ευκαιρία, για να ενδυναμωθεί η Ευρώπη και, βεβαίως, και η κάθε χώρα, η κάθε οικονομία.
Τον Μάρτιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, τόσο για την έξοδο από την κρίση, όσο και για τη θωράκιση της Ένωσης από αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον. Αποφασίσαμε την ενίσχυση της σταθερότητας της Ευρωζώνης και υιοθετήσαμε το Σύμφωνο για το Ευρώ, που θα συμβάλλει στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και για δημιουργία θέσεων εργασίας, που είναι ένα ζητούμενο σε πάρα πολλές χώρες.
Συζητήσαμε σήμερα και τα επόμενα βήματα έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, ώστε να καταλήξουμε στις λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα στον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί το πραγματικό διαθέσιμο κεφάλαιο του προσωρινού μηχανισμού, του λεγόμενου «EFSF» και, βέβαια, για την προετοιμασία της ιδρυτικής συμφωνίας του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, του λεγόμενου «ESM».
Συζητήσαμε επίσης τις πρωτοφανείς προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη. Και οι τωρινές μας αποφάσεις, θα είναι καθοριστικές για το μέλλον όλων μας, για ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι κρίσιμο να ορίζουμε εμείς τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθούμε.
Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι επίσης και για άλλες πρωτοβουλίες και ιδέες. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα, όπως και η Ευρωβουλή, έχουν στηρίξει προτάσεις, όπως είναι η έκδοση του ευρωομολόγου ή ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πραγματικά ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, και για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, αλλά και για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενημέρωσα τον Πρόεδρο, τον κ. Van Rompuy, για την πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, και γι’ αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, και γι’ αυτά που
Keywords
Τυχαία Θέματα