Προφυλακίστηκε Κολομβιανός πολιτικός

Δικαστήριο της Κολομβίας διέταξε το βράδυ της Τρίτης την προφυλάκιση του Χοακίν Πέρες Μπεσέρα, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι μέλος της αντάρτικης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) μολονότι ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι είναι πολιτικός πρόσφυγας, εγκατεστημένος στη Σουηδία.

Ο Πέρες Μπεσέρα συνελήφθη στη Βενεζουέλα και εκδόθηκε στην Κολομβία καθώς η Μπογοτά τον κατηγορεί για τρομοκρατία. Κατά τη δημόσια ακρόαση της υπόθεσης οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι είναι Σουηδός και επομένως
δεν μπορεί να διωχθεί στην Κολομβία.

Ωστόσο ο δικαστής αποδέχτηκε το αίτημα της εισαγγελίας και προφυλάκισε τον κρατούμενο, ο οποίος οδηγήθηκε στη συνέχεια στην πτέρυγα υψηλής ασφαλείας της φυλακής Μοδέλο.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Χέρμαν Βάργκας, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι ο Πέρες Μπεσέρα "δεν είναι Σουηδός πολίτης" αλλά κολομβιανός που "ταξίδευε με ταυτότητα άλλου και με σουηδικό διαβατήριο", γεγονός όμως που δεν σημαίνει ότι δεν είναι κολομβιανός υπήκοος.

Ο Πέρες Μπεσέρα διαψεύδει ότι είναι μέλος των FARC και ότι πήγε στη Βενεζουέλα για να συναντηθεί με την ηγεσία της οργάνωσης, όπως έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες. Συνελήφθη το Σάββατο, κατά την άφιξή του στη Βενεζουέλα από τη Φρανκφούρτη και εκδόθηκε την Δευτέρα στην Κολομβία.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, τον χαρακτήρισε "αρχηγό του διεθνούς μετώπου των FARC στην Ευρώπη" και διαβεβαίωσε ότι οι κολομβιανές αρχές τον αναζητούσαν "εδώ και καιρό".

Σύμφωνα με το Μπολιβαριανό Ηπειρωτικό Κίνημα (MCB), μια αντιιμπεριαλιστική οργάνωση που ιδρύθηκε στα τέλη του 2009 στη Βενεζουέλα, ο Πέρες Μπεσέρα είναι "επαναστάτης δημοσιογράφος", υπεύθυνος της ιστοσελίδας Anncol ("Πρακτορείο Πληροφοριών Νέα Κολομβία") που θεωρείται προσκείμενη στις FARC.
Keywords
Τυχαία Θέματα