Το Ισλαμαμπάντ δεν πιέζει το Αφγανιστάν

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν διέψευσε δημοσίευμα κατά το οποίο το Ισλαμαμπάντ φέρεται να πρότεινε στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν να απεμπολήσει τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ και να συμπήξει αντίθετα μια συμμαχία με το Πακιστάν και την Κίνα ώστε να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν και να αρχίσει η ανοικοδόμηση της οικονομίας της καθημαγμένης από τον πόλεμο χώρας.

Η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε ότι ο πακιστανός πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι δήλωσε
"ωμά" στον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι "να ξεχάσει κάθε περίπτωση να επιτραπεί μια μακρόχρονη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα του", σύμφωνα με αφγανούς αξιωματούχους που ήταν παρόντες σε μια συνάντηση που είχαν την 16η Απριλίου οι δύο ηγέτες.

"Τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι Γκιλάνι-Καρζάι συζήτησαν σχετικά με το ότι το Πακιστάν πρότεινε (το Αφγανιστάν) να απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ είναι ανακριβείς", έγραψε ο πρεσβευτής του Πακιστάν στην Ουάσινγκτον Χουσάιν Χακάνι στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ενώ η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Πακιστάν Τεχμίνα Τζάντζουα είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι "πρόκειται για το πιο γελοίο δημοσίευμα που έχουμε δει".

Η Τζέρναλ έγραψε ότι η προσπάθεια του Πακιστάν να επιτύχει την απομάκρυνση του Αφγανιστάν από τη γραμμή των ΗΠΑ είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ισλαμαμπάντ ενδέχεται να απειλήσουν τις προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν υπό όρους ευνοϊκούς για την Δύση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αρχίσουν να αποσύρουν τα μάχιμα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν κατά στάδια από τον Ιούλιο, και το μεγαλύτερο μέρος τους αναμένεται να έχει αποχωρήσει από τη χώρα ως τα τέλη του 2014. Το Πακιστάν ελπίζει να καλύψει το κενό ισχύος που ενδέχεται να αφήσουν πίσω τους οι Αμερικανοί, καθώς θεωρεί το Αφγανιστάν μέρος της παραδοσιακής σφαίρας επιρροής του και του λεγόμενου "στρατηγικού βάθους" έναντι της χώρας που αποτελεί το βασικό αντίπαλό της στην περιοχή, την Ινδία.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν κατηγορούνται για μακρόχρονους δεσμούς με τους Αφγανούς Ταλιμπάν και έχουν διαμηνύσει πολλές φορές ότι η επίλυση του 10ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν περνά από το Ισλαμαμπάντ. Η Τζέρναλ υποστήριξε ότι δεν έχει πλέον "κίνητρο" να αφήσει στις ΗΠΑ τον ηγετικό ρόλο σε μια περιοχή που θεωρεί αυλή του.
Keywords
Τυχαία Θέματα