Τα βραβεία του 3ου Διεθνή Λογοτεχνικού Διαγωνισμού

Περισσότερα από 350 έργα, διηγήματα και ποιήματα στην ελληνική, ισπανική και αγγλική γλώσσα, από τις πέντε ηπείρους, κατατέθηκαν στον 3ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, που πραγματοποίησε η οργάνωση Ελληνικού Πολιτισμού «Νόστος» (Asociaciοn Cultural Helenica Nostos), υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Μπουένος 'Αιρες και της Εθνικής Γερουσίας της Αργεντινής, σε συνεργασία με αξιόλογους φορείς.

Θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με τίτλο: «Μάρμαρα του Παρθενώνα: ιστορία μιας κλοπής ή
η κλοπή της ιστορίας;».

«Με χαρά λάβαμε τις συμμετοχές για τον φετινό διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό που οργανώσαμε σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αργεντινή και την Εθνική Γερουσία της Αργεντινής», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Πρόεδρος του Νόστου, Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος. «Στόχος μας ήταν να ενώσουμε όλους, Έλληνες και μη, σε μια φωνή, σε μια γραπτή παράκληση του κόσμου των Γραμμάτων, ώστε να ευοδωθεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Γι΄ αυτό και μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι ο διαγωνισμός προσέλκυσε το ενδιαφέρον ατόμων από την Ελλάδα και την Κύπρο, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Μαλαισία, το Περού, την Αίγυπτο, την Αμερική, το Μεξικό και την Ισπανία».

Η κα Τσαρδίκος, εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρέσβη της Ελλάδας, Μιχάλη Χριστίδη, ο οποίος αγκάλιασε την ιδέα από την πρώτη στιγμή, στηρίζοντας την, ηθικά και υλικά, καθώς η πρεσβεία μας αναλαμβάνει την έκδοση των ανθολογιών με τα καλύτερα έργα των διαγωνισμών. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο αίτημα του «Νόστου».

Τα βραβεία απονέμονται, σε βάση την απόφαση της κριτικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν η Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής, το Δ.Σ της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων, η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά, από την Αυστραλία και το Δ.Σ. της Ελληνικής Οργάνωσης «Νόστος», της Αργεντινής.

Το πρώτο βραβείο στην ελληνική γλώσσα, απονεμήθηκε στη Βάγια Καπνιά ( Ελλάδα), για το έργο της «Καρυάτιδα». Το δεύτερο βραβείο μοιράστηκαν η Σόνια Ζαχαράτου (Ελλάδα), για το έργο της «Το πένθος της Σελήνης» και η Βασιλική Νευροκοπλή (Ελλάδα), για το έργο της «Μάρμαρα του Παρθενώνα- Η μαρμαρωμένη ερινύα». Το τρίτο βραβείο έλαβαν ο Δημήτρης Δεσποτάκης, (Ελλάδα) για το έργο του «Εν Ουρανοίς τη ξανθή μέρα» (Τόμας Μπρους, έβδομος κόμης του Ελγιν) και οι Παρασκευή Κωστόπετρου και Βικτωρία Μακρή (Ελλάδα), για το έργο τους «Ο ιερός χορός των Καρυάτιδων».

Ακολουθούν, με τη σειρά, ο Γεώργιος Παύλου Γιακουμινάκης (Ελλάδα), Δημήτριος Καλφάκης (Αργεντινή), Χρήστος Μαραγκός (Ελλάδα) και Δήμητρα Καμαρίου (Ελλάδα).

Διακριτικοί έπαινοι δόθηκαν στην Αντωνία Γεωργεδάκη από την Ελλάδα και τον Ιωάννη Γεωργικόπουλο, από τη Γαλλία.

Τα βραβευμένα έργα,
Keywords
Τυχαία Θέματα