«Το φως αρχίζει να φαίνεται στην άκρη του τούνελ»

Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός της Ελλάδας

«Το φως αρχίζει να φαίνεται στην άκρη του τούνελ», διαμήνυσε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον αντιστρέφεται η πραγματικότητα γύρω από τα τρία αίτια που κατά τη γνώμη του έχουν προκαλέσει την παρατεταμένη ύφεση
στην ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για την αποφυγή περαιτέρω μέτρων λιτότητας, για την αποπληρωμή των εγχώριων χρεών του ελληνικού δημοσίου των τελευταίων 3 ετών και την επιστροφή της ρευστότητας στην ελληνική αγορά μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αυξημένης απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ.
Ο ίδιος διέκρινε ποιοτικές αλλαγές οι οποίες αφορούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, επικαλούμενος στοιχεία που καταδεικνύουν ότι «μόνο το 2012» η Ελλάδα κέρδισε 22 θέσεις στη σχετική διεθνή κατάταξη.
Όπως είπε, πλέον το μείγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει, προς την κατεύθυνση λήψης μέτρων ανακούφισης τα οποία θα εξισορροπούν τις περικοπές, θα επανεκκινούν την παραγωγική δραστηριότητα, αλλά «δεν θα χαλαρώνουν την προσπάθεια, ούτε θα νοθεύουν τους στόχους».
«Δεν έχουμε κανέναν δισταγμό να ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Σήμερα πολλοί περισσότεροι ποντάρουν στην επιτυχία μας. Πολλοί περισσότεροι από αυτούς που προεξοφλούσαν την αποτυχία της», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται κοντά σε πρωτογενή πλεονάσματα. «Η Ελλάδα πέτυχε πολύ περισσότερα χωρίς να χρεοκοπήσει, εξαιτίας της συμμετοχής της στο Ευρώ», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πάντως την παρατεταμένη ύφεση, όπως και την υψηλή ανεργία η οποία ανέρχεται στο 27%.
«Εξυγίανση και ανάκαμψη μπορούν και πρέπει να πηγαίνουν μαζί», τόνισε, διαχωρίζοντας σε δύο κατηγορίες τις κοινωνικές αντιδράσεις:
«Από τη μία πλευρά έχουμε αυτούς που αντιδρούν δικαίως, αυτούς που είχαν κάνει συνετό προγραμματισμό ζωής και ξαφνικά βρίσκονται χωρίς εισόδημα και προοπτικές. Από την άλλη πλευρά, έχουμε εκείνους που αντιδρούν επειδή είχαν βολευτεί σε ένα παρασιτικό σύστημα, σε ένα πελατειακό κράτος και σε μία κρατικοδίαιτη οικονομία και σήμερα πολεμούν την κάθε αλλαγή, ακόμη και την πιο αυτονόητη».
Σε αυτό το πλαίσιο διαμήνυσε: «Με τους δεύτερους θα συγκρουστούμε, γιατί δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, ενώ πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Πρέπει να είμαστε κοντά στους πρώτους και να εξουδετερώσουμε τις αντιδράσεις των δεύτερων».
«Έχουμε κάνει δουλειά μας να διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες. Και το έχουμε κάνει πολλές φορές (...) Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα και μέσα στην Ευρώπη, γι’ αυτό και είναι ένα θέμα που αφορά και όλη την Ευρώπη. Δεν θα ζούμε πάντα με μνημόνια, όπως δεν θα ζούμε πάντα με δανεικά», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του συνεδρίου.
Για το Δημόσιο:
Όταν απομακρύνουμε επίορκους και κοπανατζήδες δημοσίους υπαλλήλους για να τους αντικαταστήσουμε με 15.000 νέα παιδιά, αυτό δεν είναι μέτρο βαρβαρότητας, είναι ποιοτική αναβάθμιση του κράτους. Μειώνουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων σταδιακά και ομαλά με τον κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις».
Για το φορολογικό σύστημα:
Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε το φορολογικό μας σύστημα, που ουσιαστικά έχει καταρρεύσει μέσα σε ένα εκτεταμένο όργιο φοροδιαφυγής. Οι συντελεστές πρέπει να υποχωρήσουν. Πρώτα απ΄ όλα ο ΦΠΑ, ιδίως στην εστίαση. Δεν μπορούμε να βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας από άποψη εργατικού κόστους και να τη δυσχεραίνουμε από άποψη φορολογικής επιβάρυνσης.
*Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά «στα δραματικά και απίστευτα γεγονότα της Βοστώνης», τα οποία χαρακτήρισε «λυπηρά, απάνθρωπα και καταστροφικά για την ελεύθερη ανθρωπότητα».
Keywords
Τυχαία Θέματα