«O Λίβανος να οριστικοποιήσει οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο-Συρία»

Ο Λίβανος θα πρέπει να ακολουθήσει την περσινή συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ επιδιώκοντας παρόμοιες συμφωνίες με την Κύπρο και τη Συρία, δήλωσε ένας  εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στην Αθήνα.

«Ο Λίβανος θα πρέπει να επιδιώξει ανοιχτούς και αμερόληπτους διαλόγους και με τους δύο αυτούς γείτονες και τα μέρη θα πρέπει να συνεχίσουν τις συνομιλίες έως ότου

τα όριά τους χαρτογραφηθούν πλήρως και επίσημα διευθετηθούν», δήλωσε ο Ρούντι Μπαρούντι, Διευθύνων Σύμβουλος της Energy and Environment Holding, μιας ανεξάρτητης εταιρείας συμβούλων με έδρα τη Ντόχα του Κατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Λιβάνου υπέγραψαν το 2007 συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, πλην όμως το κοινοβούλιο του Λιβάνου δεν την επικύρωσε. Το θέμα επανάφερε τον περασμένο Μάρτιο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ελίας Μπου Σαάμπ,

Σύμφωνα με το Lebanongasoil, μιλώντας σε ακροατήριο ηγετών του κλάδου και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ενεργειακή Σύνοδο της Αθήνας, ο Μπαρούντι ανέφερε αρκετούς λόγους για να δοθεί προτεραιότητα σε τέτοιες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο Λίβανος και η Συρία έχουν «καθορίσει υπεράκτια μπλοκ πετρελαίου και φυσικού αερίου που επικαλύπτονται με σημαντικά περιθώρια».

«Αν αυτά δεν διορθωθούν, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι επενδυτές θα μείνουν μακριά και από τις δύο πλευρές ή θα αργήσουν να περπατήσουν τις εξερευνητικές τους δραστηριότητες ή ακόμη και ότι οι σχέσεις θα μπορούσαν να επιδεινωθούν», είπε στο κοινό. «Οποιαδήποτε από αυτές τις εξελίξεις θα υπονόμευε τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων».

Ο Μπαρούντι  υποστήριξε τις παρατηρήσεις του στην ανάγκη συμμόρφωσης των παράκτιων κρατών από το κράτος δικαίου, ιδίως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

«Οι κανόνες της UNCLOS είναι διαθέσιμοι σε όλους, η ερμηνεία τους έχει οριστεί περαιτέρω από δικαστικές ετυμηγορίες, διαιτησία και διμερείς συνθήκες και η τεχνολογία που απαιτείται για τον καθορισμό δίκαιων ορίων είναι στην οικονομική αρμοδιότητα σχεδόν όλων των κρατών», εξήγησε. «Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα έλεγε ένα δικαστήριο ή ένας διαιτητής σχετικά με τις αξιώσεις τους για τα θαλάσσια σύνορα. Εφόσον υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, αυτό απλοποιεί ριζικά τη διαδικασία».

Εκτός από την προστασία των συμφερόντων τους, υποστήριξε ο Μπαρούντι, ο Λίβανος και οι γείτονές του θα αποτελέσουν επίσης χρήσιμο παράδειγμα για άλλες μεσογειακές χώρες.

Επεσήμανε συγκεκριμένα την περίπτωση της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπου η απουσία καθορισμού θαλάσσιων συνόρων  απειλεί να μπλοκάρει τον προγραμματισμένο αγωγό που θα μεταφέρει αέριο East Med στην ηπειρωτική χώρα.

«Οι Τούρκοι, οι Έλληνες και οι Κύπριοι διαφωνούν σε πολλά πράγματα, αλλά έχουν επίσης κοινό συμφέρον τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και, ως εκ τούτου, για τη σταθερότητα που απαιτείται για την επιτάχυνσή της», είπε ο Μπαρούντι. «Η UNCLOS παρέχει έναν αξιόπιστο μηχανισμό, ριζωμένο στην επιστήμη και μια εφαρμογή του βασισμένη σε κανόνες, που θα μπορούσε να παρέχει το πλαίσιο για να αρχίσουν να συζητούν τις διαφορές τους με ελεγχόμενο τρόπο».

Η παρουσίαση του Μπαρούντι περιελάμβανε επίσης την αποκάλυψη αρκετών αποκλειστικών χαρτών που παρήγγειλε σε έναν από τους κορυφαίους παρόχους χαρτογράφησης υψηλής ακρίβειας στον κόσμο, με βάση δορυφορικές εικόνες, και άλλες γεωτεχνικές υπηρεσίες. Οι χάρτες υποδεικνύουν πού, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η UNCLOS, είναι πιθανό να βρίσκονται τα μελλοντικά θαλάσσια σύνορα.

Βετεράνος τεσσάρων δεκαετιών της ενεργειακής βιομηχανίας με εμπειρία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ο Baroudi είναι επίσης συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικά με το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του "Maritime Disputes in the Mediterranean: The Way Forward".

Διαβάστε επίσης: Υπ. Ενέργειας: Θετική η ΕΝΙ στην κατασκευή αγωγού Κύπρου-Ισραηλ

Keywords
Τυχαία Θέματα