ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Οι βροχές ως απάντηση... στον σουλτάνο
Καλώς ήρθαν οι νέες βροχές. Κι ας πλημμύρισαν και πάλι δρόμοι και σπίτια. Γι’ αυτό, βέβαια, ευθύνονται οι Δήμοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν φταίει ο Ύψιστος που μας στέλνει τις ευεργετικές βροχές. Βρέξε, Θεέ μου, βρέξε! Να ξαναγεμίσουν τα φράγματα, να ποτιστεί η γη, να εμπλουτιστούν τα υπόγεια υδατικά αποθέματα. Χάρισέ μας, Θεέ μου, ένα βροχερό χειμώνα, όχι μόνο γιατί τον χρειαζόμαστε, αλλά και ως απάντηση σε αυτόν τον υπερφίαλο σουλτάνο, ο οποίος έφτιαξε τον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα εδάφη μας και προσπαθεί να μας δελεάσει

με αυτό, προθυμοποιούμενος να δώσει και σ’ εμάς το «νερό της ειρήνης». Δεν το θέλουμε το νερό σου, ρε! Δεν το χρειαζόμαστε. Ο Πανάγαθος, που φρόντισε πέρυσι να μας γεμίσει τα φράγματα, ελπίζουμε ότι θα κάνει το ίδιο και φέτος και τα επόμενα χρόνια. Αλλά και ανομβρία να έχουμε κάποιο χρόνο, διαθέτουμε άφθονη θάλασσα γύρω μας και αφαλατώνουμε το νερό της. Κι εσείς, Μακαριότατε, κάντε καμιά δέηση για να διατηρηθούν ανοικτοί οι κρουνοί του ουρανού, ώστε να μη χρειαστεί να πιούμε το... «δηλητήριο» του τουρκικού νερού. Όσο για την Κυβέρνησή μας, αν ο Ερντογάν επανέλθει με την πρότασή του να μας δώσει το «νερό της ειρήνης», μια θα πρέπει να είναι η απάντησή της: Να πιάσει τον αγωγό του και να τον τοποθετήσει εκεί που ξέρει...
ΜΠΟΞΕΡ

«Λόφος των Φιδιών» το Προεδρικό…
Ξαναδιαβάζοντας επετειακά για τα Οκτωβριανά του 1931, της εθνικο-λαϊκής Εξέγερσης των παππούδων, των γιαγιάδων και των προπάππων μας για την Ένωση, που οργισμένοι πυρπόλησαν 21.10.1931 το Κυβερνείο των Εγγλέζων και το οποίο ξανακτίστηκε το 1936 για να καταστεί, μετά τα μεσάνυκτα της 16ης Αυγούστου 1960, το άχρι και νυν Προεδρικό Μέγαρο, θυμηθήκαμε ότι:

Ο λόφος επί του οποίου βρίσκεται, είχε το όνομα «Λόφος των Φιδιών». «Snake Hill» αγγλιστί και «Yilan Tepesi» τουρκιστί. Τον λόφο επέλεξε το 1878 για το Κυβερνείο του, για να βλέπει αφ’ υψηλού και εξ αποστάσεως την τότε μικρούτσικη εντός των τειχών Λευκωσία, ο πρώτος Κυβερνήτης (Ύπατος Αρμοστής ήταν ο τίτλος του) στρατηγός Γκάρνετ Γούλσλεϊ.

«Λόφος των Φιδιών», αλλά μόνο δύο… φίδια κατάφεραν να εντοπίσουν. Αρχιτέκτονας τού από το 1936 Κυβερνείου μετέπειτα Προεδρικού ήταν ο εκ Λονδίνου Μώρις Ουέμπ. Τον δε βρετανικό θυρεό, που παραμένει αλώβητος έως τώρα στην πρόσοψη, λάξευσε ο εκ Καϊμακλίου τεχνίτης Κώστας Κασμίρης.
Αυτά, και πλήθος άλλα στοιχεία στο τρίγλωσσο «Μνημεία &Μνήμες Το Κυβερνείο» των: Ρίτας Κ. Σεβέρη και Michael Ginen, που εξέδωσε το 2004 η «Ελληνική Τράπεζα».
Λ.Μ.

Το μήνυμα του σουλτάνου και οι κωφοί
Κάνουμε ξανά έκκληση σε ειδικούς για τα αφτιά: Μερίδα της πολιτικής ηγεσίας υποφέρει από ανίατη κώφωση. Μπορεί να ευθύνεται η ασχετοσύνη τους, ίσως να φταίει η αμάθειά τους, αλλ’ η κύρια αιτία της πολιτικής κώφωσης είναι η πεισματική άγνοια του Τούρκου εχθρού και κατακτητή. Κι όμως: Οι Τούρκοι κάθε μέρα, με ασύλληπτη ευκρίνεια, βροντοφωνάζουν σε κωφούς ηγέτες μας τους στόχους εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού. Τα ξεκαθάρισε κατ’ εντολήν ο εγκάθετος Ακιντζί. Επειδή φαίνεται πως ηγέτες μας δεν κατάλαβαν τι είπε, ανέλαβε ο σουλτάνος. Ιδού τι δήλωσε:

«Εάν μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ιδρυθεί η συνεταιρική κυβέρνηση, ιδρύθηκε. Η Τουρκία το στηρίζει αυτό. Αλλά ήρθε ο Μάρτιος και δεν υπάρχει κατάληξη σε μία συμφωνία για συνεταιρικό κράτος, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Στις διαπραγματεύσεις, οι Ελληνοκύπριοι κόλλησαν στην ερώτηση: «Υπάρχει ένα δικό μας κράτος. Αυτό θα το μοιραστούμε με τους Τούρκους;». Οι Τούρκοι είναι υπέρ της λειτουργίας του δικαιώματος των εγγυήσεων. Ανησυχούν, μήπως με τον χρόνο οι Ελληνοκύπριοι τούς υποβιβάσουν σε μειονότητα. Εάν αυτά τα εμπόδια δεν μπορούν να ξεπεραστούν, και εάν δεν δημιουργηθεί το συνεταιρικό κράτος, η Τουρκία είναι υπέρ του να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ειρήνης μεταξύ της Τ.Δ.Β.Κ. και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Δεν βρίσκω να υπάρχει νόημα να παραταθεί άλλο αυτή η δουλειά». Ακούει κανείς; Καταλαβαίνει κανείς; Κανείς!
Σ.Ι.

Ο Έιντε νομίζει ότι μας περιπαίζει
Ο Νορβηγός Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κατάντησε μια αξιολύπητη προσωπικότητα. Εστάλη εδώ με ειδική αποστολή και ρόλο. Νόμισε ότι με το Κυπριακό θα κάνει διεθνή καριέρα. Δεν γνωρίζει, προφανώς, πόσοι κείτονται στο νεκροταφείο του Κυπριακού. Δεν επιχαίρουμε. Αλλά δεν ανεχόμαστε τον Έιντε να νομίζει ότι όλοι σε αυτό τον τόπο έπαθαν ολική αμνησία. Για μέρες δήλωνε, μεταξύ πολλών ασυναρτησιών, πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα βρεθεί λύση και θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα και τον Μάρτη θα γίνουν τα δημοψηφίσματα. Το δεύτερο είναι ξεκάθαρος τουρκικός εκβιασμός, όπως μόλις προχθές τον διατύπωσε ο σουλτάνος Ερντογάν.

Κι όμως, την περ. Τρίτη ο Έιντε, κληθείς να σχολιάσει την επιμονή της τ/κ πλευράς σε μόνιμες παρεκκλίσεις, είπε ότι ήταν «πάντοτε πολύ σαφής ότι θέλουμε να βρούμε μια λύση που να είναι πλήρως συμβατή με τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και δεν πρέπει να διακινδυνεύονται τα ατομικά δικαιώματα για τα συλλογικά. Την ίδια ώρα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί, ώστε να είναι εφικτή η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα, αλλά δεν πρέπει ποτέ αυτό να γίνει σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων, είτε των Τουρκοκυπρίων είτε των Ελληνοκυπρίων». Τέλος, ερωτηθείς αν θα υπάρξει πολυμερής διάσκεψη την άνοιξη του 2016, ο κ. Έιντε είπε ότι «έχω πει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα». Ποιον Έιντε να πιστέψουμε; Κανέναν!
Σ.Ι.

Μειώνουν τα τροχαία, αυξάνουν τα έσοδα
Το θέμα της εγκατάστασης συστημάτων φωτοεπισήμανσης, για μείωση των θανατηφόρων οδικών δυστυχημάτων, απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου, θέλοντας να τονίσει την ανάγκη για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων, επεσήμανε ότι μόνο στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία, όπου έχουν τοποθετηθεί κάμερες, τα τροχαία δυστυχήματα σημείωσαν μείωση της τάξης του 50%. Ανέφερε, μάλιστα, ότι πρόκειται και για κερδοφόρα συστήματα, μιας και το κράτος μέσω αυτών των συστημάτων αύξησε τα έσοδά του κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ μόνο σε 15 μήνες, από εισπράξεις προστίμων για οδικές παραβάσεις, ενώ η εγκατάστασή τους δεν στοιχίζει πάνω από 80.000 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Αντωνίου, οι προσφορές για τις κάμερες τροχαίας αναμένεται να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Μας εντυπωσιάζει πραγματικά η... ταχύτητα με την οποία κινούνται οι διαδικασίες στην μπανανία μας για σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν και με την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ήδη μέσα στο 2015 μετράμε 45 νεκρούς στην άσφαλτο. Οι κάμερες έπρεπε ήδη να λειτουργούν εδώ και χρόνια, αλλά ως κράτος δεν κατορθώσαμε, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, να τις εγκαταστήσουμε παντού. Στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, όπου τοποθετήθηκε ο τροχαίος Μπιγκ Μπράδερ, τα δυστυχήματα μειώθηκαν στο μισό. Αυτό και μόνο το στοιχείο έπρεπε να κάνει τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την εγκατάσταση των συστημάτων σε ολόκληρη την Κύπρο. Τρέξτε κύριοι, τρέξτε! Εσάς δεν σας πιάνει... το ραντάρ.
ΜΠΟΞΕΡ

Keywords
Τυχαία Θέματα