Μπορούν να έρθουν στην Κύπρο εμβόλια εκτός της συμφωνίας με την ΕΕ;

Συντηρείται στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της προμήθειας εμβολίων εκτός της συμφωνίας της ΕΕ. Η Κύπρος όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ένωσης λαμβάνουν ταυτόχρονα εμβόλια κάτω από την ομπρέλα της Ευρώπης. Η προμήθεια εμβολίων εκτός της συμφωνίας με την Ένωση είναι ένα θέμα που έβαλαν στο τραπέζι τόσο ο δρ.Λεόντιος Κωστρίκης, τέως μέλος της ΣΕΕ, όσο και ο δρ.Χάρης Αρμέυτης καθώς και οργανωμένα σύνολα του τομέα της οικονομίας.

Το βράδυ της Πέμπτης 11 Μαρτίου ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης Πρόεδρος του ΚΕΒΕ

φιλοξενούμενος στις Τομές στα Γεγονότα έθιξε ξανά το ζήτημα της προμήθειας εμβολίων εκτός της συμφωνίας που έχουμε ως Κύπρος με την ΕΕ. «Το ΚΕΒΕ κατέθεσε προτάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατό για να πάρει εμβόλια έστω και πέραν της συμφωνίας με την ΕΕ, χωρίς αυτό δεν θα πάμε μπροστά», είπε ο κ.Αγκαστινιώτης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ειπώθηκε μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες που προσπαθούν να παρεκκλίνουν της ευρωπαϊκής συμφωνίας και ενδεχομένως να υπάρξουν κυρώσεις σ’ αυτές τις χώρες.

«Το να παραμείνεις σε μια ευρωπαϊκή ενότητα ίσως είναι λιγότερο σημαντικό από του να σώσεις κάποιες ζωές. Φέρτε εμβόλια με τον οποιονδήποτε τρόπο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ στο ΣΙΓΜΑ.

Τι γίνεται ακριβώς με την προμήθεια εμβολίων εκτός της συμφωνίας

Το SigmaLive συνομίλησε για το θέμα με την Έλενα Παναγιωτοπούλου, Υπεύθυνη του τομέα φαρμακοεπαγρύπνησης και κλινικών δοκιμών των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Αρχικά η κ.Παναγιωτοπούλου τόνισε τη σημαντικότητα της πράξης, του να λαμβάνουμε δηλαδή εμβόλια στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας. Η κ.Παναγιωτοπούλου έφερε ως παράδειγμα τη χθεσινή περίπτωση ανάκλησης παρτίδας του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστρία.

Το ότι είμαστε συμβεβλημένοι σε αυτή τη συμφωνία σημείωσε η κ.Παναγιωτοπούλου μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε ενημερωμένοι και να παρακολουθούμε τα εμβόλια σε ζωντανό χρόνο, όπως για παράδειγμα έγινε χθες με την παρτίδα του εμβολίου της ΑΖ. Αν λάβουμε εμβόλια από τρίτες χώρες, που δεν είναι αδειοδοτημένα στην ΕΕ, τότε πως θα μπορούμε να παρακολουθούμε την ασφάλειά τους και πού θα μπορούμε να δώσουμε αναφορά αν κάτι πάει στραβά, διερωτήθηκε η κ.Παναγιωτοπούλου, εξηγώντας έτσι στο SigmaLive τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την προμήθεια εμβολίων που δεν είναι αδειοδοτημένα εντός της Ένωσης.

Μπορεί κάποιος να φέρει στην Κύπρο εμβόλια που είναι αδειοδοτημένα στην ΕΕ;

Η κ.Παναγιωτοπούλου εξήγησε ότι υπάρχει ναι η δυνατότητα να φέρει κάποιος εμβόλια στην Κύπρο. Οι ασφαλιστικές δικλείδες ωστόσο για κάτι τέτοιο είναι πολλές και αυστηρές αφού προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών αλλά και ο μηχανισμός παρακολούθησης της ασφάλειας των εμβολίων αλλά και των φαρμάκων γενικά.

Δείτε εδώ: Πάνω από 116,000 εμβολιασμοί στην Κύπρο- Πόσοι έλαβαν τη 2η δόση

Αν κάποιος είναι κάτοχος άδειας χονδρικής πώλησης φαρμακευτικών προιόντων, να είναι συμβεβλημένος με τον κατασκευαστή και να είναι σε θέση να προσκομίσει στις Υπηρεσίες του Κράτους σχετικά πιστοποιητικά. Αν τώρα η προμήθεια του εμβολίου θα γίνει από τρίτες χώρες τα εμβόλια των οποίων δεν είναι αδειοδοτημένα στην Ένωση τότε πρέπει να υπάρχει ειδική άδεια και σχετικά πιστοποιητικά καθώς και eu badge.

Το παράδειγμα της Μάλτας

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης πρωταγωνίστρια είναι η Μάλτα η οποία χαρακτηρίζεται ως «πρωταθλήτρια» στους εμβολιασμούς. Στην Κύπρο τίθεται το παράδειγμα της Μάλτας αφού είναι μια χώρα πιο μικρή από εμάς, με λιγότερο πληθυσμό, η οποία κατάφερε με εξωτερικές συμφωνίες να αποκτήσει εμβόλια.

Ενδεικτικά στο γράφημα πιο κάτω, παρατίθενται τα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας της χώρας, σε σχέση με την πορεία του ιού, των λοιμώξεων και του εμβολιαστικού προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα